2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Az lesz az igazi fordulat, ha ez megtörténik a választáson

kerületek 6
Vajon az idei önkormányzati választásokon sikerül-e bevenni Budapest talán legerősebb fideszes fellegvárát, és vajon a Fidesz–KDNP vissza tudja-e hódítani az ellenzék egyik stabilnak tűnő bástyáját? Választási sorozatunk legújabb részében a XVI., XVII., a XVIII. és a XXIII. kerület politikai térképét vázoljuk fel.

Bevehetetlen fideszes fellegvár Budapesten?

XVII. kerületi polgármesterjelöltek:

  • Horváth Tamás (Fidesz–KDNP)
  • Lukoczki Károly (MSZPDKJobbikLMPPárbeszéd)
  • Gergely Bálint (Momentum)
  • Dálnoki Áron (Tisza)
  • Dr. Fachet Gergő (Itthon Rákosmentén Egyesület)
  • Fazekas László (Mi Hazánk)
  • Gál Péter (Munkáspárt)

A 2022-es országgyűlési választások előtt billegő csatatérként tartották számon Budapest 14-es számú választókerületét, amely javarészt a XVII. kerületet, vagyis Rákosmentét foglalja magába (Kőbánya egy kis része is a választókerülethez tartozik). Az ellenzéki összefogás közös jelöltje (DKJobbikMomentumMSZPLMPPárbeszéd) a jobbikos Szilágyi György volt, aki jó esélyekkel pályázott arra, hogy megnyerje a választást. Csakhogy nem így lett. Sőt, az ellenzék csak ebben a budapesti választókerületben bukott el.

A Fidesz–KDNP jelöltje, Dunai Mónika 25 114 szavazattal (44,66 százalékkal) nyert Szilágyi Györggyel szemben, aki 24 733 szavazatot (43,98 százalékot) kapott. A két politikus között csupán 381 szavazatnyi különbség volt. Az ellenzéki előválasztáson Szilágyi egyébként azt az MSZP-s Lukoczki Károlyt győzte le, aki a mostani önkormányzati választáson polgármesterjelöltként méretteti meg magát a XVII. kerületben.

Lukoczki 2014-ben és 2018-ban is indult országgyűlési képviselőjelöltként, 2010-től önkormányzati képviselő a helyi testületben. A Momentumon kívül a korábbi ellenzéki összefogás pártjai mind beálltak mögé. Lukoczki a legesélyesebb polgármesterjelölt a Fidesz–KDNP polgármesterével, Horváth Tamással szemben. Utóbbi szintén veterán XVII. kerületi politikus, 2008-tól alpolgármester volt, 2019-ben választották meg polgármesternek. Kormánypárti elődje, Riz Levente 2006-tól vezette a városrészt, egészen 2019-ben bekövetkezett haláláig. Népszerűsége sokat segített Horváth Tamásnak, hogy átvegye a polgármesteri széket, és legyőzze DK-s ellenfelét, Gy. Németh Erzsébetet.

A Fidesz–KDNP 2010-ben és 2014-ben is mind a 14 egyéni választókörzetet megnyerte a kerületben, 2019-ben pedig csak egyet bukott el, vagyis

a helyi képviselő-testületben hosszú évek óta betonbiztos pozíciója van a Fidesz–KDNP-nek.

A mostani választáson a kormánypártoknak kedvez, hogy a Momentum külön listát állított és saját polgármesterjelöltjük van, Gergely Bálint személyében. Érdekesség, hogy az ellenzéki párt nem a 2019-ben kompenzációs listáról bejutó és a helyi közéletben ismertebb Környei Balázs András önkormányzati képviselőt emelte ki, hanem újított Gergely Bálinttal.

Az ellenzéki párt és a helyi ellenzéki összefogás nem tudott megegyezni a közös indulásról (az előválasztásról, de még a koordinációról sem), és így Lukoczki nem kapta meg a Momentum támogatását. A Magyar Péter-féle Tisza Párt helyi megjelenése is az ő polgármesterjelölti esélyeit gyengítheti. Rákosmente egyike azon budapesti kerületeknek, ahol a Tisza Párt polgármesterjelöltet indított el. Dálnoki Áronról azóta napvilágot láttak kellemetlen információk, ráadásul a kerületiek semmilyen helyi közéleti előzményt nem tudnak a nevéhez kapcsolni. Az ilyen apróságok azonban úgy tűnik, hogy nem zavarják Magyar Péter követőit. Ha az ellenzéki szavazók nem állnak be Lukoczki, illetve az összefogása mögé, akkor minden bizonnyal Horváth Tamás és a FideszKDNP nyeri a kerületet.

A FideszKDNP, az MSZPDKJobbikLMPPárbeszéd-összefogás és a Momentum mellett még egy helyi civil szervezet, az Itthon Rákosmentén Egyesület tudott helyi listát állítani (emellett polgármesterjelöltet is indítottak). Stabil képviseletük van a helyi testületben, a kompenzációs listáról 2010-ben két képviselőjük, 2014-ben egy, 2019-ben ismét két képviselőjük jutott be az önkormányzatba. Kérdés, hogy a bázisuk mennyire tudott stabil maradni, a korábbi választásokon azoknak nyújtott alternatívát, akik nem kötelezték el magukat egyik párt irányába sem, de aktívan érdeklődnek a helyi közügyek iránt.


(Index-tipp: érvényesül a papírforma: a Fidesz jelöltje, Horváth Tamás nyer.)

Sima győzelem vagy revans jöhet?

XVIII. kerületi polgármesterjelöltek:

  • Szaniszló Sándor (DKJobbikMomentumMSZPPárbeszéd)
  • Ughy Attila (FideszKDNP)
  • Baranyi Gábor (Munkáspárt)
  • Banga Zoltán (LMPZöldek)
  • Ruttensdorfer Béla (A Nép Pártján)
  • Kaldenecker György (Mi Hazánk)
  • Tabi Tünde (MEMO)
  • Balogh Balázs (Tisza Párt)

2019-ben az akkor még MSZP-s Szaniszló Sándor 2144 szavazatkülönbséggel nyerte meg a XVIII. kerületi (PestszentlőrincPestszentimre) választást a FideszKDNP polgármesterével, Ughy Attilával szemben, aki két cikluson keresztül vezette a városrészt. Szaniszlót akkor a MomentumDKMSZPPárbeszédLMP-összefogás indította polgármesterjelöltként, majd már városvezetőként, 2020-ban az MSZP-ből átlépett a Demokratikus Koalícióba.

Ez okozott némi feszültséget a két párt között, mint ahogy az is, hogy a 2021-es ellenzéki előválasztáson a DK ráindult Kunhalmi Ágnesre, az MSZP társelnökére. A XVIII. kerületnek már 2018 óta az MSZP-s politikus az egyéni országgyűlési képviselője. 2018-ban 3965 szavazatkülönbséggel fordította vissza a kerületet a Fidesztől, 2022-ben pedig 780 szavazatkülönbséggel újra megverte a kormánypárti ellenfelét.

A következetesen ellenzéki együttműködést hangsúlyozó Kunhalmi Ágnes és a DK végül elásták a csatabárdot, az idei választásoknak már egy szövetségben (plusz a PárbeszédZöldek) indulnak neki. Szaniszló Sándort így a DK, a Jobbik, a Momentum és a PárbeszédZöldek mellett az MSZP is támogatja az újraindulásában.

Stabil ellenzéki bástyának tűnik a XVIII. kerület, Szaniszló Sándor újrázásának esélyét a Tisza Párt befolyásolhatja,

amely ebben a kerületben is indított polgármesterjelöltet (Balogh Balázs). A fideszes Ughy Attila ezt kedvező fordulatként értékelhette, egyedül a Tiszának lehet olyan ellenzéki vonzása, amely Szaniszlótól vihet el esetleg szavazókat, a többi jelölt esetében ez nem várható. 2019-ben a 14 egyéni választókörzetből csak kettőt tudott megnyerni a FideszKDNP. Kérdés, hogy az idei választásokon milyen mértékben változhat a képviselő-testület összetétele.

Lapunk információi szerint a kerületben komoly erőforrásokról tanuskodó, rendkívül erős kampányt visz a véghajrában az LMP-s Banga Zoltán. Úgy tudjuk az egyéni választókerületben informális együttműködés is lehet az LMP és a Tisza között, azaz ahol nincs tiszás jelölt, ott a választókat az LMP jelöltjének támogatására kérik.

A városvezető baloldal most indult negatív kampányának célkeresztjében nem véletlenül Banga Zoltán és Balogh Balázs áll. Az általunk megismert helyi mérés szerint Ughy Attila és Szaniszló Sándor is 36-39 százalék körüli támogatottságot tudhat maga mögött.

(Index-tipp: bár a Tisza Párt indulása összekuszálhatja az erőviszonyokat, szerintünk Szaniszló Sándor folytatja munkáját polgármesterként.)

2006 óta legyőzhetetlen a polgármester

A XVI. kerületi polgármesterjelöltek:

  • Ferenci Zoltán (XVI. Kerületi Közösségi Egyesület)
  • Csizmazia Ferenc (DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd – Zöldek)
  • Kovács Péter (FideszKDNP, Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja)
  • Zsidró László (Mi Hazánk)

A kormánypárti Kovács Péter 2019-ben 50 százalék feletti eredménnyel (57,42 százalék) 18 803 szavazatot szerezve lett újra a kerület polgármestere. A DK-s Nemes Gábort pártja mellett támogatta a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is, de ez is csak 38,8 százalékra, 12 705 szavazatra volt elegendő. Schaffer Viktor, a Civil16 Egyesület jelöltje 1238 szavazatot (3,78 százalék) kapott.

Kovács Péter több választás óta legyőzhetetlen a kerület élén: 2006-ban kezdte az első ciklusát, akkor a Fidesz mellett az MDF és a MIÉP is besorolt mögé. 2010-ben markáns fölénnyel, 65 százalék feletti eredménnyel győzött. Kovács Péternek 2014-ben sem forgott veszélyben a polgármesteri pozíciója, 60 százalék feletti aránnyal újrázott.

Csizmazia Ferenc jelenleg MSZP-s önkormányzati képviselő, akit a választókerület országyűlési képviselője, Vajda Zoltán az ellenzéki egyeztetések kezdetétől támogat. Úgy tudjuk, hogy a Momentumnál felmerült, hogy lehet polgármesterjelöltjük, de végül megállapodtak Csizmazia Ferenc támogatásáról.

(Index-tipp: Kovács Péter, a FideszKDNP jelöltje folytatja városvezetői munkáját.)

A szavazólap, amelyen nincs Fidesz-logó

A XXIII. kerületi polgármesterjelöltek:

  • Bese Ferenc (független)
  • Ritter Ottó (Momentum, DK, Párbeszéd – Zöldek, Jobbik, Közéleti Klub)
  • Bereczki Miklós (független)
  • Kovács Attila (Mi Hazánk)

2019-ben szoros verseny alakult ki az akkor is függetlenként induló, de hallgatólagosan kormánypárti támogatású Bese Ferenc, valamint az ellenzéki összefogás akkori jelöltje, Bereczki Miklós között. Bese Ferenc mindössze 214 szavazattal előzte meg Bereczki Miklóst. A kerület polgármesterét 4291 választópolgár támogatta (48,68 százalék), Bereczki Miklós 4077 szavazatig jutott (46,25 százalék). Volt egy harmadik jelölt is, a független Bernáth Zoltán 447 szavazatot kapott, ami 5,07 százalékos arányt jelentett. 2019-ben Soroksár élén évtizedek után történt váltás, Geiger Ferenc 1990-től 2019-ig volt polgármester.

2019-ben a még több ellenzéki párt által támogatott Bereczki Miklós korábban jobbikos politikus volt. Az Összefogás Soroksárért frakció 2021-ben kizárta soraiból Bereczki Miklóst, akit azzal vádoltak, hogy lepaktált a Fidesszel. A képviselő válaszul közölte, hogy valótlan állításokat fogalmaztak meg róla, és félrevezették az embereket.

Bereczki Miklós nem sokkal ezután bejelentette, hogy kilépett a Jobbikból, a párt pedig idén már a momentumos Ritter Ottó nyugállományú határőr ezredest támogatja polgármesterjelöltként.

(Index-tipp: Szoros versenyben a független Bese Ferenc nyer.)

A fővárosi kerületekben a polgármesteri címért zajló küzdelmet bemutató sorozatunk előző részében a IX., a X,. XXI. és a XXII. kerületet itt mutattuk be; míg Zuglóról, Újpestről és a XV. kerületről ide kattintva olvashat. 

(Borítókép: Németh Emília / Index)