2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Vitézy Dávid elmondta, hogy támogatja-e őt a kormány

DSC5301
2024.06.08. 14:45
„A kormány nem engem, hanem egy 21. századi progresszív városfejlesztési víziót támogatott, amikor visszaléptette jelöltjét a főpolgármester-választásra a harmadik helyről” – jelentette ki Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, hogy Budapest lemaradó pályán van Prágához vagy Varsóhoz képest. „Leállt a város fejlődése, nincs folyamatban semmilyen nagy közlekedési, köztérfejlesztési fejlesztés, útfelújítás. Ezen változtatni kell” – mondta. 

A következő nagy lépést, amit meg kell tenni, hogy „meghaladjuk azt a Karácsony Gergely nevével fémjelzett és kizárólag panaszkodásra, mások mutogatásra épülő semmittevést, amely az elmúlt öt évben a Városházán zajlott, és végre fejlődő pályára állítjuk Budapestet” – emelte ki.

Elmondta, hogy a kampány elején sokan kételkedtek, és lehetetlen feladatnak tűnt, hogy szakmai programmal haladják meg a két nagy oldal Budapest-politikáját, a pártpolitikai csatározásokat. Hozzátette: 

Évtizedeken át azt állították, hogy rajtuk kívül nincs alternatíva, de bebizonyítottuk, hogy a budapestieket nem az orbánozás és gyurcsányozás érdekli, hanem a város valós ügyei: hogyan tegyük élhetővé és biztonságosabbá a külső kerületi csomópontokat, tisztábbá a közösségi közlekedést, vagy hogyan zöldítsük tovább a Népligetet.

Közölte azt is, hogy a budapestiek részt vettek a programalkotásban, az 5700 beérkezett javaslatot pedig beépítették a részletes, 101 pontból álló szakmai programba, amelyet több mint 40 ezren le is töltöttek.

Agresszívvá vált a kampány

Vitézy Dávid hangsúlyozta, egyik nagy párttal sem kötnek megállapodást, Gyurcsány embereit kirakják a Városházáról, és ott nem lesznek pártkáderek. A főpolgármester-jelölt úgy értékelt, hogy az utolsó napokban agresszívvá vált a kampány. Karácsony Gergely választási csalást követ el azzal, hogy impresszum nélküli plakátokat helyeznek ki, vagy maga rongálja meg plakátjainkat, ami méltatlan egy európai városvezetőhöz – mondta.

A választási bizottságoknál, a rendőrségen elindították a szükséges eljárásokat. Kérdésre válaszolva közölte, várhatóan széttöredezett lesz a Fővárosi Közgyűlés, és megválasztása esetén ügyek mentén kíván majd együttműködni a pártokkal.

A kampány hajrájában, szombaton a megváltozott helyzettel kapcsolatban egyebek mellett arról kérdeztük Vitézy Dávidot, hogy mit szól a Fidesz hirtelen jött támogatásához, mennyiben változhat a kormány fővároshoz fűződő politikája, milyen tendenciákat érzékelt a kampány ívében, és hogyan érintik a felfokozott hangulatban megfogalmazott személyeskedő megjegyzések. Cikkünket itt találja

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!

(Borítókép: Vitézy Dávid 2024. április 25-én. Fotó:  Tövissi Bence / Index)