2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Rendkívüli lépésre készülhet Karácsony Gergely, kezdeményezhetik a választás megismétlését

2024.06.13. 14:25
Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtök délután, egy sajtótájékoztatón bejelentheti, hogy kezdeményezik a főpolgármester-választás megismétlését. A városvezető egy posztot is publikált a Facebookon, amelyben „a további tisztánlátás miatt pár tényszerű állítást” tett a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálásáról.

A főpolgármester-választás eredménye 100 százalékos feldolgozottság után az alábbi volt:

  • Karácsony Gergely – 47,53 százalék (371 466 szavazat);
  • Vitézy Dávid – 47,49 százalék (371 142 szavazat);
  • Grundtner András – 4,98 százalék (38 942 szavazat).

A történet viszont ezzel nem ért véget, Vitézy Dávidék újraszámlálást kértek. A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat. Szerda este derült ki, hogy – Vitézy fellebbezése után – újraszámolják a Budapesten leadott érvénytelen szavazatokat. 

A Magyar Hang most közölte: több forrás is arról tájékoztatta őket, hogy

KARÁCSONY GERGELY A DÉLUTÁN EGY SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TART, AHOL KEZDEMÉNYEZni fogja A főpolgármester-VÁLASZTÁS megiSMÉTLÉSÉT.

Ugyanerről beszélt az Index egyik forrása is. A Magyar Hang szerint a sajtótájékoztatót már délután négykor megtartják.

A lap kereste a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályát, de csak azt a választ kapták, hogy Karácsony Gergely délután négy órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart (ugyanakkor a válaszban nem cáfolták a lap információit azzal kapcsolatban, hogy a választást megismétlését kezdeményeznék).

Karácsony Gergely is posztolt 

„Akkor a további tisztánlátás miatt pár tényszerű állítás a jelenleg is zajló újraszámlálási folyamatról” – ezzel a felütéssel írt posztot a Facebook-oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely négy pontban foglalta össze állításait:

  • „Miért tartunk itt? Azért, mert a »választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzanak«. Mindezt nem én mondom, hanem a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO), amelynek a június 9-ei választást megfigyelő missziója elítélte ezt a gyakorlatot. Azt viszont már én mondom, hogy ez volt az Orbán–Ungár-paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése. A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok együtt, és alighanem egyeztetve ezt a célt, a választók átverését szolgálták. Ez még a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik.”
  • „A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos »bizonyítékait«. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a »bizonyítékok«.”
  • „A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy, hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni”.
  • „Az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.”

Karácsony Gergely szerint „összességében a most zajló eljárást nehéz másként látni, mint úgy, hogy egyik eleme annak a stratégiának, amelyről a nemzetközi választási megfigyelők is kimondták: a választók megtévesztését eredményezte. Ezt kimondani pedig akkor kell, amikor nem tudjuk, mi lesz az újraszámlálás eredménye”.

Egyéb fejlemények az ügyben

A fentieken túl csütörtökön írtunk még arról is, hogy