Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gyújtóbombákat találtak a Nyugatinál

Fontosabb részletek
  • Három bombát találtak a rendőrök egy autó csomagtartójában a Nyugatinál. A területet kiürítették.
  • A rendőrség 17 embert állított elő az október 23-i rendezvényeken.
  • Az igazoltatott embereknél riasztópisztolyt, kést és gázsprayt találtak.
  • Budaházy György vezetésével maszkos, csuklyás felvonulók indultak a Teve utcai rendőrpalotától az Astoria felé, de a rendőrök a Nyugatinál feltartóztatták őket.
  • Legyen az Index képriportere október 23-án! Töltse fel fotóit az Indafotóra, vagy küldje el MMS-ben a helyszínről az Indageo 17654-es számára. (Az üzenetbe írja bele: okt23)

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Október 23-tól az 1956-os forradalom jelképévé vált lyukas zászló leng az V. kerületi közintézményeken - közölte Rogán Antal polgármester. A nemzeti színű lobogó helyett az óvodák, iskolák, szociális intézmények, közhivatalok homlokzatára helyezték ki a lyukas zászlókat, amelyek a forradalom leverésének napjáig, november 4-ig lesznek kint. (MTI)
  • Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetővel együtt rótta le kegyeletét az 1956-os áldozatok központi emlékművénél a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. A nyughelysort körbejárva virágot helyeztek el Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai, Szilágyi József, Maléter Pál, Losonczy Géza és Gimes Miklós sírjánál. A miniszterelnök koszorúzását néhányan füttyszóval kísérték, de komolyabb rendbontás nem történt. (MTI)
  • Az esztergomi képviselő-testületnek az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi ülésén átvette át az "Esztergom Díszpolgára" címet Orbán Viktor és Paskai László csütörtökön. A Fidesz elnöke, korábbi miniszterelnök a Mária Valéria híd felépítésében vállalt szerepéért, Paskai László bíboros pedig az Esztergomért végzett kiemelkedő és maradandó munkájáért kapta meg az elismerést. Orbán Viktornak még 2006. március 15-én ítélték oda a címet, amelyet most vett át Meggyes Tamás polgármestertől. A Fidesz elnöke kijelentette; "a hely és az idő szelleme azt üzeni mindannyiunknak, újjáépítjük az országot, hidat verünk megint (...) és közösen, valamennyien átjutunk a túlsó partra". (MTI)
  • Újabb két embert állítottak elő a rendőrök Budapesten, ezúttal a Nyugati térről, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt - közölte honlapján a rendőrség. A rendőrök átvizsgálták a két ember ruházatát, egyiküknél kést, a másiknál gázsprayt találtak. (MTI)
  • Az Új Köztemető 301-es parcellájánál közvetlenül a nemzeti érzelmű motorosok tiszteletadása után következett az SZDSZ megemlékezése. Fodor Gábor a párt elnöke szerint ha van, ami fontos 1956 emlékéből, az az összefogás, 52 évvel ezelőtt ugyanis olyan módon tudtak egymásra figyelni a különböző oldalakhoz tartozó emberek, ami azóta csak egyszer, a rendszerváltáskor történt meg. Hozzátette: az ország mai helyzetében, a pénzügyi válság idején a gyűlölködés nem tud máshová vezetni, mint a mocsárba.
  • Az 1956-os áldozatok csontjaira épült rendszerváltás megnyitotta az utat az internacionális globalizmus felé, amely a kommunizmus különös ötvözete - mondta Wittner Mária Csömörön a kommunizmus áldozatainak emlékművénél. A Fidesz parlamenti képviselője, 56-os szabadságharcos kifejtette: fél évszázaddal ezelőtt a júdáspénzen vett árulók szolgaian levezényelték a kegyetlen megtorlást, ma pedig dobra verik nemzetünk vagyonát, elszívják életterünket. A bíróság nem tud végére járni az "öszödi böszme magánrendőrsége" által két éve elkövetett kegyetlenségeknek; "ezt hívják böszme demokráciának" - fogalmazott. (MTI)

  • Az Európai Parlament fideszes képviselői - az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve - ugyancsak csütörtökön, de a többi magyar EP-képviselőtől külön helyezték el virágaikat az Európa Tanács épületében lévő 1956-os zászlónál.

    A fideszes képviselők közleményükben sajnálatukat fejezték ki, hogy sem az Országgyűlés, sem az Uránia mozi nem mutatta be a Wittner Mária életéről szóló, "Hóhér, vigyázz!" című filmet. A képviselők jelezték a film alkotóinak, hogy az Európai Parlament készen áll a mű bemutatására.

  • Az országban jelenleg 155 október 23-i rendezvény zajlik, rendbontás a kisebb fővárosi intézkedéseket kivéve sehol nem történt. (Független Hírügynökség)
  • Az M3-M0-M5 közötti szakaszon jelentős kimenő forgalom tapasztalható Budapestről, melyet az időjárási viszonyok is nehezítenek, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Az M3 autópályán jelenleg 55 kilométeres torlódás alakult ki. Balesetről ez idáig nem érkezett bejelentés. A rendőrség az alacsonyabb rendű utak, a 6-os és 7-es főút használatát javasolja. Az M6-os dunaújvárosi szakaszánál kigyulladt egy autó, a helyszínelés jelenleg tart, itt emiatt nagy a torlódás.
  • Gyurcsány Ferenc távozását sürgette Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere az egyetem melletti 56-os emlékműnél tartott beszédében. A fideszes politikus szerint 1956-ban is kormányellenes jelmondatokat skandáltak az emberek, s a hatalom akkor is, és 50 évvel később, 2006-ban is rendőröket küldött a tüntetők ellen. "Akkor a Kossuth téren dobtáras géppisztolyból lőttek, a Deák téren gumilövedékkel, könnygázzal. Ennyit fejlődtünk ötven év alatt", mondta.

    Kósa Lajos ugyanakkor lényegi különbségnek nevezte, hogy ma demokráciában élünk, "az embereknek joguk van igazságot követelni és van bátorságuk is". Az államadósságra utalva közölte, "Magyarország minden lakója közel 3 millió forinttal tartozik". Kósa szerint Gyurcsány Ferenccel nem lehet kilábalni ebből a helyzetből, "a baj okozója nem vezetheti ki az országot a válságból". Gyurcsány Ferencnek egy dolgot kell mondania: "bocsánat", és el kell mennie - jelentette ki Kósa Lajos Debrecenben. (MTI)

  • Szomorú nénikből és miniszterelnöki orrplasztikát javasló fiatalokból álló maroknyi csapatot csitít a rendőrség a Parlament közelében. A fiatalok szerint az alkotmányos megoldás a tutyimutyi idősebbek sajátja, az itt már nem segít.

  • Több száz szimpatizáns és motoros gyűlt össze csütörtök délután 2 órára a fővárosi Corvin közbe, ahol a Magyarok Világszövetsége tartja rendezvényét az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. A motorokat a Nagykörúton állították le, így a Nyugati tér felé lezárták az utat, az autósoknak kerülniük kell. A rendezvény szervezői a Magyar Gárdát kérték fel biztosításra, körülbelül 30-40 gárdista áll sorfalat a Corvin közben, a mozi előtt. Kordonok nincsenek és rendőröket is csak az Üllői út és körút kereszteződésében látni.(Független Hírügynökség)
  • A konszolidált Kádár-korszak sem feledtetheti velünk "az eredet bűnét", az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni akasztásokat, a gyilkosságokat és a halottakat - mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a Fidesz alelnöke Budapesten. A mérce nem lehet kisebb a mai közszereplőkkel szemben sem, mint amekkora volt 1956-ban - mondta a politikus az I. kerületi Mansfeld Péter-emlékműnél tartott megemlékezésen.

    A beszéd után - Mansfeld Lászlóval, a forradalom legifjabb mártírjának öccsével együtt - budai fideszes polgármesterek, Pokorni Zoltán mellett, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület, Láng Zsolt, a II. kerület, Bús Balázs, a III. kerület és Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere koszorúzták meg az emlékművet. (MTI)

  • A Várban a budai polgármesterek (a jobboldaliak) tartanak közös megemlékezést. 4 óra körül mond beszédet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
  • Nagy Imre annak ellenére összekötheti az embereket a szabad Magyarországon, hogy baloldali politikus volt; a magyar baloldal pedig akkor jár el helyesen, ha soha nem gondolja azt, hogy Nagy Imre csak az övé, hiszen a politikus mindenkié, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felújított Nagy Imre Emlékház átadási ünnepségén csütörtökön Budapesten.

    A miniszterelnök szerint mindenki - politikai, vallási hovatartozásától függetlenül - vállalhatja a Nagy Imre-i hagyomány valamelyik részét.

    A rendszerváltás pillanataiban nagyon sokan tülekedtek Nagy Imre koporsója körül, mostanában azonban mintha kevesebben lennének, van, akinek mintha még az is erőfeszítést okozna, hogy kimondja Nagy Imre nevét, vagy tovább vigye ennek az örökségnek azt a darabját, ami rá tartozik, mondta a kormányfő, hozzátéve, ez így nincs rendben.

  • A polgármesterek foglalták el a Fidesz színpadát, tagadhatatlanul Pokorni Zoltán, a XII. kerület első emberére hullott a legnagyobb ováció. Nagy Gábor Tamás, az I. kerületi polgármester nyitotta a rendezvényt, Tamási Áront idézte, miszerint a világ nagyobb gonddal őrködjék az emberi lét méltósága fölött. A magyar polgároknak pedig szerinte nagyobb gonddal kell őrködniük nemzeti létük felett. És a jelek szerint ez megy is, ugyanis, állapította meg a polgármester, akár fúj, akár esik, itt van az '56-ot ünneplő tömeg. Hiába próbálta megtéveszteni a kommunista propaganda hőzöngő fasisztoid csőcselékként beállítani a forradalmat. Akik anno felemelték a szavukat, és kimentek az utcára, sőt a sortüzek elé is, nem számoltak a következményekkel, mert mérlegelés és okoskodás nélkül ki akarták mondani: egy szabadabb világban akarnak élni.
  • Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája azt mondta Nagy Imre emlékházánál, hogy nagyon hosszú ideje álmodozott arról, hogy abban a házban, ahonnan nagyapja 1956. október 23-án elindult a Parlamentbe és ahol a november 4-i szovjet intervenciót megelőzően szabad emberként töltötte utolsó éjszakáját, modern, interaktív kiállítás valósuljon meg az életéről.

  • Kultúrprogrammal lazították a nemzeti emlékezést. A színpadról Ady Endre Lovatlan Szent György című verse áradt.
  • Két külhoni országgyűlési képviselő a következő műsorszám, akik az Európa Tanácsban azért fáradoztak, hogy a totalitáriánus diktatúrák bűntetteinek elitélő határozatot fogadjon el a testület. "Határozzuk el közösen, hogy soha nem feledjük a kommunizmus bűneit", deklarálta a svéd honatya, aki tegnap nézte meg a Terror Házát, és arra jutott, minden európai nagyvárosban hasonló múzeumnak kellene működnie.

    A szónok szerint a kommunizmus ab ovo egy hiba, nemcsak a megvalósításba csúszott némi probléma, hiába próbálják egyesek a mai napig felmagasztalni ezt az eszmét. Éppen ezért, állította a skandináv honatya, szolidárisnak kell lenni kommunizmus igája alatt nyögő népekkel, legyen szó Kubáról, Vietnamról vagy épp Kínáról, hiszen ezekben az államokban most (az ünnepség ideje alatt) ezreket csuknak le, illetve kínoznak meg jogtalanul. De azért van remény, hiszen például Kínában az utóbbi időben 40 millió ember lépett ki a kommunista pártból.

  • Három órakor kezdődött a Dísz téren a Fidesz nagygyűlése. Elsőként öt fideszes budai polgármester lépett a színpadra. Nevükben házigazdaként Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester köszöntette az egybegyűlteket a több ezres tömeg előtt.

    Jelenleg egy egy bolgár és svéd Európa tanácsi képviselő beszél.

    A rendőri készültség közepes, a nagyobb hátizsákokat átvizsgálják.

  • "Azért jöttem ma el, hogy együtt ünnepelhessük '56-ot" - mondta a bolgár Demokratikus Uniót képviselő honatya, aki szerint a "rabok tovább nem leszünk" örökbecsű Petőfi-sor az egész világon a szabadság és a demokrácia szimbólumává vált. Történelmi távlatban egyébként a magyaroknak nincs okuk az aggódásra, mert ugyan eltiporták a forradalmat az oroszok, de a szabadságvágyat soha nem tiporhatták le az agresszorok, és bizony '56 is a szabadság szimbóluma lett. Bulgáriában például, hoz saját példát a rétor, a kommunista hatalomátvétel után egy hónap alatt 30 ezer embert gyilkoltak meg, és 200 ezer embert deportáltak lágerekbe. Sztálin halála után szabadultak, de a magyar forradalmat követően újra összeszedték őket, ugyanis, magyarázta a bolgár politikus, '56 félelmet keltett a kommunista vezetőkben, s attól tartottak, hogy a bolgár másként gondolkodók is akcióba lendülnek. A bűnökről pedig, vélekedett a szónok, igenis egyenesen és alaposan kell beszélni, ugyanis a kibeszéletlenség szétfeszíti a társadalom szövetét.
  • Énekeltek egy kicsit a térről és a házfalakon vöröslő fájdalomról, a groteszk maszkról a halott arcokon, illetve a szétsebzett, de mégis élő Budapestről. És arról, hogy alapvetően szerelem és nyár van, ami nem baj, de Budapest miért felejt.
  • Mansfeld László, Mansfeld Péter öccse emlékezett a színpadon 1941-ben született bátyjáról, aki biztos becsületes munkáséveket élt volna, családja lenne, és minden évben elsétálna a Széna térre, ahol annak idején csatlakozott az '56-os forradalmárokhoz. Feszülten mesélne a kihallgatásokról, magyarázná unokáinak a történelmet és a forradalmat, és soha nem állna szóba a hazaárulókkal. De nem tehet ilyesmit, ugyanis 18 évesen kivégezték. Ő volt a forradalom legifjabb mártírja, akit a halálba küldött Kádár, Apró és Gerő rendszere.
  • Jánosi Katalin a külügyminiszternek mondott köszönetet, mert hazaérkezhettek Szerbiából Nagy Imrének az 1956 novemberében a jugoszláv nagykövetségen hagyott személyes írásai. Göncz Kinga külügyminiszter az avatóünnepségen arról beszélt, hogy Szerbia részéről ez egy gesztus volt, jelezve, hogy Koszovó független államként való elismerése ellenére jó a magyar-szerb viszony. A hetvenkilónyi iratanyag nagyon jó állapotban van.

    A dokumentumokat Nagy Imre unokája és a külügyminiszter jelképesen átadta a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának, Gecsényi Lajosnak, aki azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy az anyag mielőbb kutatható legyen. Az avatóünnepségen részt vettek a Nagy Imre Érdemrend kitüntetettjei is. (MTI)

  • Újabb öt embert állítottak elő a rendőrök a fővárosban csütörtökön, így már kilencre nőtt a nap folyamán előállítottak száma, további három ember ellen tettek szabálysértési feljelentést.

    Egy embert az Oktogonról azért állítottak elő, mert csalás miatt körözték, egyet pedig a Deák térről állítottak elő, őt garázdaság miatt körözték. További két embert a Váci útról állítottak elő, mert ruházatuk átvizsgálásakor kábítószergyanús anyagot találtak náluk. Az ötödik emberrel szemben az Árpád hídi buszpályaudvarnál intézkedtek, mert tiltott önkényuralmi jelkép, egy SS-jelvény volt nála.

    A délelőtt a fővárosban egy embert lőszerrel való visszaélés bűntette miatt vontak eljárás alá, mert a rákoskeresztúri Új köztemetőben engedéllyel tartott gázriasztó fegyvert, illetve lőszert találtak nála, továbbá másik hármat pedig azért állítottak elő, mert közbiztonságra veszélyes eszköz - gázspray, kés, tőr - volt náluk.

    A kilenc előállítotton túl három emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök gyülekezési joggal visszaélés miatt, mert - ahogy honlapjukon olvasható - "transzparensekkel demonstrációs jelleggel gyülekeztek". (MTI)

    Fotó: Huszti István
  • Az 1956-os forradalom és szabadságharc előtt tisztelegve, az Európai Parlament fideszes képviselői csütörtök délelőtt Strasbourgban elhelyezték az emlékezés virágait az Európa Tanács épületében lévő 1956-os zászlónál. A képviselők egyben sajnálatukat fejezik ki, hogy sem az Országgyűlés, sem pedig az Uránia mozi nem mutatta be a Wittner Mária életét bemutató, "Hóhér, vigyázz!" c. filmet. A képviselők jelezték a film alkotóinak, hogy az Európai Parlament készen áll a mű bemutatására. (MTI)
  • A Fidesz nagygyűlésén Kiki (Patkó Béla), az egykori Első Emelet frontembere énekel.

  • Az "Első emelet" énekese arról dalol, hogy még tart a tél, de azért elmúlik, ha összebújik valakivel az ember, és szép lassan eljön a nyár.
  • Vár: Az előzenekarok után Orbán Viktoré lett a közönség, aki tisztelettel köszöntött mindenkit, aki fejet hajt '56 előtt. A Fidesz elnöke szerint az a baj, hogy a diktatúrákból az ember hiányzik, akin a nemzetközi szocialista hatalom is átnézett, vagonba terelte, javaiból kiforgatta, ha neki úgy tetszett. '56 története sem érthető meg az ember nélkül, például az asszonyok nélkül, akik ételt osztottak a barikádokon, majd fegyvert fogtak, és a halálba mentek. mert, figyelmeztetett Orbán Viktor, emberek csak eszmék mellett állnak, és az emberek, illetve a lelkek ereje törte át a kommunizmus vasbetonfalát. És kiderült, hogy nem létezik kommunista embertípus, a gyökereit elmetsző homo szovjetikusz.

  • Hősök tere: A rendszer megbukott - ezzel vont párhuzamot az 52 évvel ezelőtti és a mostani események között másfél-kétezres hallgatósága előtt Csurka István elnök a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) október 23-ai megemlékezésén.

    Az 1956-os forradalom "a szovjet rendszer haldoklásának kezdte volt", míg a mostani, "pénzügyi válságnak mondott bankcsőd sorozattal" szerinte "a piszkos, liberális, neoliberális, minden-nemzet-ellenes, keresztényellenes rendszer" indult meg a végromlás felé.

    A politikus a hét eleji alapkamat-emelésre utalva kijelentette, a magyar állam elvesztette a hitelét, csődben van, míg a jövőről szólva azt taglalta, hogy az új szisztéma, "amit most akarnak ránk borítani", a válságvilág lesz, amelyben a jelenleg hatalmon lévőknek - pozíciójuk megtartása érdekében - nem lesz érdekük a helyzet megoldása.

    "Ne álljatok szóba senkivel, aki nem a harcra szólít fel benneteket" - bíztatta hallgatóságát az olcsó, a magyarság ellenségeivel való megbékélést, összefogást hirdetők elutasítására buzdítva.

    A nemzetiszínű, árpádsávos és MIÉP-zászlókkal emlékező tömegben látható egyetlen különlegesség egy körülbelül két és félméteres, pengéjénél fogva a magasba emelt, látszólag fából készült "véres kard" volt. (MTI)