Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gyújtóbombákat találtak a Nyugatinál

Fontosabb részletek
  • Három bombát találtak a rendőrök egy autó csomagtartójában a Nyugatinál. A területet kiürítették.
  • A rendőrség 17 embert állított elő az október 23-i rendezvényeken.
  • Az igazoltatott embereknél riasztópisztolyt, kést és gázsprayt találtak.
  • Budaházy György vezetésével maszkos, csuklyás felvonulók indultak a Teve utcai rendőrpalotától az Astoria felé, de a rendőrök a Nyugatinál feltartóztatták őket.
  • Legyen az Index képriportere október 23-án! Töltse fel fotóit az Indafotóra, vagy küldje el MMS-ben a helyszínről az Indageo 17654-es számára. (Az üzenetbe írja bele: okt23)

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Corvin köz: A mákonyos európai uniós álomnak vége - jelentette ki Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtök délután a Magyarok Világszövetségének ünnepi megemlékezésén. A volt 56-os elítélt így utalt arra, hogy két évvel ezelőtt, a forradalom 50. évfordulóján az unió nem segített, mikor "vérbe fojtották" a budapesti megemlékezéseket.

    Wittner Mária beszélt az 1956-os forradalom hőseiről is, szerinte a mai hatalom el akarja lopni érdemeiket, míg ők "arccal lefelé alusszák örök álmukat". A jelenlegi helyzettel kapcsolatban pedig az ellenzéki országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a mostani hatalmasságok "dobra verik a nemzet vagyonát". (Független Hírügynökség)

  • Vár: Orbán szerint nem véletlen, hogy Nagy Imrében is az emberi vonás, például cvikkere (amitől a bitó alatt sem vált meg) keltette fel számos író, történész figyelmét. Mert ez az emberi tárgy jelképezi a tisztánlátását, amitől a kivégzés árnyékában sem volt hajlandó megválni, noha egyetlen mondattal, megválthatta volna magát. S a forradalmár miniszterelnököt ugyanúgy megruházná a mai hatalom, és könnygázzal, viperával oszlatná, hogyha a Kossuth térre tévedne, tért rá az aktuális irányvonalra Orbán. Ugyanis szerinte a közállapotok olyanok, hogy a véleményét és tisztánlátását kifejező polgár örülhet, ha nem Recsken köt ki.

  • Corvin köz: A Magyarok Világszövetségének megemlékezésen egy kisebb incidens történt, az egyik résztvevő többször felszólította az ATV egyik operatőrét, hogy kapcsolja ki a kamerát és esernyőjével is ráütött a készülékre. A kedélyeket a Magyar Gárda tagjai csillapították le. (Független Hírügynökség)
  • De Orbán szerint a magyar nem retten, hisz világrengető tettekre képes, elapadhatatlan erejű nemzet tagja, még akkor is, ha a tükörbe nézve a nemzet nem ismer magára, s egyáltalán nem emlékeztet '48-as, '56-os voltára. De, osztott reményt Orbán, mindig megtörténik a csoda, legyen szó Pákozdról, Nándorfehérvárról vagy éppen a Corvin közről. És mindig eljön a magyarok október 23-ája. És nem november 4-éje, ugyanis a magyarok megfutamították a diktatúrát és a szovjeteket, vereséget így nem is az ország szenvedett, hanem az egész nyugati civilizáció. Épp ezért ezt a tudást, a győztes nemzedékét (1989-es rendszerváltás) át kell adni a gyerekeknek, hogy ők is egy győztes nemzedék tagjai lehessenek. Még akkor is győztes generáció vagyunk, bizonygatta Orbán, ha épp különböző hatalmak (lásd: szocialisták) ülnek a nemzet nyakában, dehát az ilyen hatalmak végül mindig a porban kötöttek ki.
  • Ami az aktuálpolitikát illeti, Orbán szerint a válság oka az emberi gyarlóság, hogy a hatalom tagjai loptak, csaltak hazudtak. És Magyarországot épp azért érinti igen mélyen a krízis, mert a hazug vezetők legyengítették az erős gazdaságot, munkahelyeket nem teremtettek, hanem megszüntettek, az adóságállományt nem csökkentették, hanem növelték. Most pedig a kormány napról napra fokozza a bajt, a terápia pedig rossz, a megszorítások ugyanis csak tovább mélyítenék a válságot. Amit le kell győzni, nem pedig megúszni. Legyőzni pedig, mondta Orbán Viktor, csak tettrekész politikusok tudják, nem pedig a vezetési válságban szenvedő hatalmi elit. Amelyik élve boncolna egy országot, noha az nem beteg, csak gyenge, s a drasztikus beavatkozás oka az lenne, hogy a hatalom lenyomja a megszorítások békáját a nép torkán.
    Képek a Várból
  • Alig vannak egyelőre a Teve utcai rendőrpalotánál, ahol 5 órakor kezdődik az a tüntetés, amit Budaházy György és Toroczkai László is hirdetett. Rengeteg a rendőr, kordonokkal vették körbe a rendőrközpontot, a kordonon belülre csak szigorú motozás után lehet belépni.
    Fotók: Huszti István
  • De, reménykedett Orbán, Magyarország meg akarja mutatni, hogy többre képes, nem olyan cinikus és hiteltelen, mint amilyennek ma látszik, egyébként kizárólag az elöl állók (hatalmi elit miatt). Orbán szerint annyi a dolga a tenni vágyó magyaroknak, hogy ugyanúgy kiengedjék a szellemet a palackból, ahogy '56 hősei tették.
    Orbán beszél (fotó: Barakonyi Szabolcs)
  • Iráni választási megfigyelőket hív a Jobbik a választásokra, hangzott el az Erzsébet téri nagygyűlésen.
  • Újabb három embert állítottak elő a rendőrök a fővárosban csütörtökön, így már tizenkettőre nőtt az előállítottak száma, és további három ember ellen tettek szabálysértési feljelentést. Az újabb három ember közül egyet a Szondi utcából, a másik kettőt az Andrássy útról állították elő, mert egyiküknél viperát, a másik kettőnél pedig kést találtak. A nap folyamán többek között lőszer, tiltott önkényuralmi jelkép, kábítószergyanús anyag, gázspray, kés és tőr miatt állítottak elő összesen 12 embert. További három emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök gyülekezési joggal visszaélés miatt, mert - mint az a honlapjukon olvasható - "transzparensekkel demonstrációs jelleggel gyülekeztek". (MTI)
  • Már körülbelül 300-an vannak a rendőrpalotánál. Egy negyven fős csoportot a kötelező motozás miatt nem tudtak gyorsan beengedi a kordonon belülre, emiatt kisebb vita alakult ki.
  • Az Andrássy utat - vélhetően az esti, operaházi díszelőadás miatt - teljesen lezárták kordonokkal. A Terror Házát például szinte lehetetlen megközelíteni.
  • A rendőrök Debrecenben és Budapesten is előállítottak egy-egy nőt csütörtökön, így már 14 embert vittek el országszerte. Délután fél ötig több mint 300 rendezvényt tartottak, ebből 14 kiemelt, 4 fokozott kockázatú volt. Jelenleg 42 rendezvény zajlik. Debrecenben, az Egyetem téren 12 óra körüli időben egy nő hangoskodásával megzavarta az ünnepi műsort. Miután személyazonosságát a helyszínen lévő rendőrök nem tudták megállapítani, előállították. A fővárosi Váci út környékén is előállítottak egy nőt, miután ököllel ráütött egy szolgálati gépjárműre. (Független Hírügynökség)
  • A rendőrség korábban még nem használt eszközökkel, betonból készült útakadályokkal zárta le az Operához vezető mellékutcákat, amelyek mögött fémkordont állítottak fel; a betonelemeket csütörtök délután emelték darus kocsival a helyükre. Ezekbe az utcákba gyakorlatilag csak az ott lakókat engedik be, semmilyen átmenő forgalom nincs, még az újságíróknak is meg kell kerülniük a lezárt területet, ha az egyik budapesti rendezvényről a másikra akarnak eljutni.

    A Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint az Andrássy út Oktogon és Nagymező utca közötti szakaszán szinte kizárólag csak rendőrségi gépjárművek, buszok, rendőrautók és könnygázgránátvető autók parkolnak. Az Operaházhoz vezető utcákat a Nagymező utcánál, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkánál, valamint a Zichy Jenő utcánál zárták körbe. (MTI)

    Fotó: Huszti István
  • Az MSZP szerint a Fideszen és Orbán Viktoron kívül mindenki hisz az összefogás erejében, mondta csütörtökön Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki szerint a Fidesz elnökének csak apropó volt a nemzeti ünnep, hogy politikai ellenfeleit "pocskondiázza". Nyakó szerint az ellenzéki politikus nem hazudtolta meg magát, most is "kedvenc időtöltésének hódolt", azaz "saját kicsinyes hatalmi ambícióit" szolgálta, mint ahogy nemrég a nemzeti csúcson. Orbán Viktornak a nemzeti csúcs, vagy a nemzeti ünnep inkább csak egy apropó arra, hogy politikai ellenfeleit pocskondiázza, hamis, éppen ezért hazug szövegével indulatokat keltsen, közölte a szocialista politikus. (MTI)
  • Előállított a rendőrség egy férfit a fővárosban a Szív utca és az Andrássy út sarkáról, akinél egyliteres, benzinnel teli kannát találtak, közölte a rendőrség csütörtökön kora este. Miskolcon több, a közbiztonságra veszélyes eszközt foglaltak le a rendőrök.

    A benzines kannás férfi a tizennegyedik, akit a nap folyamán a Budapesti Rendőr-főkapitányság előállított.

    Miskolcon a rendőri ellenőrzésekkor több esetben a közbiztonságra veszélyes eszközöket koboztak el.

    Nem a rendezvények környékén találták az eszközöket, az igazoltatott emberek feltehetően Budapestre tartottak.

  • Tildy Zoltán egykori köztársasági elnökről nevezték el a tahitótfalui Duna-hidat, és ez alkalommal, a csütörtöki 56-os ünnepség keretében leleplezték a híd lábánál felállított Tildy-emlékművet. A hídnál felállított emlékmű Mihály Gábor szobrászművész alkotása. Az alkotást mások mellett Bölcskei Gusztáv református püspök és Boross Péter volt miniszterelnök, MDF-es politikus is megkoszorúzta. Budai Mihály, Tahitótfalu polgármestere elmondta, hogy a a Szentendrei-szigetet a budai oldallal összekötő Duna-híd 1911-ben készült, 1944-ben a németek felrobbantották, és 1947-ben a gyors újjáépítésben szerepe volt Tildy Zoltánnak is. A hidat ezután róla nevezték el, de 1950-ben az akkori hatalom megvonta ezt a nevet. (MTI)
  • Traian Basescu román államfő és Sólyom László köztársasági elnök integet Csíkszeredán

    Az 1956-os októberi forradalom nagy ajándéka a nemzeti egység, ma ismét magunkra kell találnunk, tisztázni kell helyzetünket, elveinket, viszonyainkat a magyar nemzetrészek közt, ünnepünk ugyanakkor egyetemes is - mondta csütörtökön Sólyom László Csíkszeredán.

    A megemlékezésen Traian Basescu román államfő is részt vett. Sólyom László beszélt a magyarországi 56-osokkal szolidaritást vállaló romániai (magyar és román) személyek elleni megtorlásokról is, utalva arra, hogy tavaly már kérte Basescut, hogy a román állam rehabilitálja és kárpótolja az elítélteket. (MTI)

  • Az Oktogonnál több mint 100 rendőr várakozik, az autók egyik irányba sem tudnak menni, a körúti keresztforgalmat átengedik.
  • Estére teljesen járhatatlaná vált az Andrássy út és környéke az Opera körül, ahol este nyolctól kezdődik az állami ünnepségsorozat utolsó programja, többek között Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédével.

    Kordon az Opera körül

    A környező utcák mindegyikét hermetikusan lezárták a rendőrök, jókora kordonokkal és beton záróelemekkel, az Andrássy út a Deák tér felől a Nagymező utcáig van zár alatt, a párhuzamos utcákon sem lehet az Opera közelébe jutni. A rohamfelszereléses rendőrök csak az ott lakókat engedik be a területre, a gyanúsabb embereket igazoltatják, különösen a fényképező, kamerázó járókelők számíthatnak ellenőrzésre.

  • A Teve utcai rendőrpalotánál befejeződött a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvénye. A résztvevők az Astoriához mennek, ahol a Magyarok Világszövetsége tart gyűlést.
  • Bocskay T. József visszaemlékezéseivel kezdődtek október 23-án a Nyitott Múzeum kerekasztal-beszélgetései, ahol 1956 élő hősei idézik fel a forradalom napjait. A kormány által szervezett rendezvény első napján 1600 látogatót fogadott, a korabeli díszletek között 250 ember játszott el egy-egy jelenetet a nyitott filmstúdióban és közel hétszázan nyomtattak maguknak 1956-os emlékérmét. A forradalmi villamos tizenegyszer tette meg az utat a Moszkva tér és a Móricz Zsigmond körtér között és 1200-an kaptak a villamosról történelmi zsebkönyvet.

    Október 23-ától 25-ig 18.00 órától 24.00 óráig fényfestés díszíti korabeli képekkel és nemzeti motívumokkal a Parlament épületét és az emlékművet az ’56-osok terén. Október 24. és november 4. között pedig szabadtéri installációkkal kiegészített fotókiállítás látható a Szabadság téren, 1956 a Föld körül címmel.

    A programokról részletes információt a www.magyarorszag.hu/oktober23 internetes oldalon találhatnak az érdeklődők.

  • Körülbelül 200 maszkos, csuklyás tüntető vonul a Teve utcai rendőrpalotától az Astoria felé. Most a Visegrádi utcában vannak, az ismert jelszavakat skandálják.
    Fotó: Huszti István
  • Újabb három embert állítottak elő a rendőrök a fővárosban, ezzel tizenhétre nőtt a nap folyamán előállítottak száma, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a honlapján csütörtök este. Két embert a Csengery utcából állították elő, mert át akartak mászni a kordonon a lezárt területre, a Szív utca, Andrássy út sarkáról pedig egy embert állítottak elő közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel való szabálysértés miatt, nála egy rugós kést találtak. (MTI)

  • A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényéről az Újlipótvároson keresztül mennek a tüntetők az Astoria felé. Most a Hegedűs Gyula utcában vonulnak üvöltözve. Körülbelül ezren vannak.
    A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom akciója
  • Vizet öntöttek egy Pannónia utcai házból a csuklyás menetre. Páran megpróbáltak bemenni a házba, de végül továbbmentek.
  • Az Astoriához hirtelen rengeteg rendőr érkezett. Körülbelül 150 megemlékező van, és több mint kétszer annyi rendőr van.
  • Budaházyék menete elérte a Szent István körutat, ott a Nyugati felé fordultak. A rendőrök viszont kordont húztak keresztbe a körúton, így többen nem tudnak tovább menni.
  • Megkezdődött az operaházi gálaműsor, ott van Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.