Eleonóra
-1 °C
2 °C

Előzetesbe vehetnek egy újabb agrárcég-vezetőt

2001.07.19. 16:05
Újabb letartóztatás várható az agrárcégeknél, ugyanis a Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a tegnap őrizetbe vett F. Árpádot, a VIX Kft. vezetőjét helyezzék előzetes letartóztatásba. A Concordia Rt. többségi tulajdonában lévő GMS '96 Kft.-vel üzletelt a VIX Kft., melynek első emberét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az ügy mögött egy 54 millió forintos kétes gabonaeladás áll.
Tovább folytatódik az FVM-hez tartozó cégek, illetve az azokkal kapcsolatban álló agrárvállalkozások rendőrségi vizsgálata. A nyomozók a Concordia Közraktározási Rt., illetve a többségi tulajdonában lévő GMS '96 Kft.-n keresztül jutottak el a VIX Kft.-hez, amelynek az ügyvezető igazgatóját szerdán vette őrizetbe az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága - értesült a Népszabadság. A Fővárosi Főügyészség ma már kérte a VIX Kft. vezetőjének előzetes letartóztatását a bíróságtól. Dr. F. Árpádot három rendbeli, összesen 'majd hetvenmillió forint vagyon hátrányt okozó bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolják, ugyanis azzal gyanúsítják, hogy fiktív számlákra pénzt vett fel a GMS '96 Kft.-től.

A munka elvégzése nélkül is megkapták a pénzüket

A Népszabadság úgy tudja, hogy a VIX Kft. árubeszerzésről szóló számlát nyújtott be a GMS-nek, noha ilyen tevékenységet valójában nem is végzett. Fazekas cégének köze volt ahhoz a búzaügylethez, amely miatt múlt héten gyanúsítottként hallgatták meg F. Beatrixot, a Ploy Kft. ügyvezetőjét. Fergét azzal vádolják, hogy közreműködött egy, a GMS-nek 54 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésében.

Az ügy hátterében egy tízezer tonnás búzaeladás húzódik. A GMS annakidején ugyanis megállapodott egy másik céggel, az Agrograin Rt.-vel a gabona eladásában, ám a Concordia azóta előzetes letartóztatásba helyezett vezetője, Korompai Nicolette utasította a kft.-t, hogy a búzát 340 millió forintért a Ploy-nak adja el. A búzát végül az Agrograin Rt. vette meg 54 millió forintos felárral. Ezt a pénzt a Ploy öt különböző vállalkozásnak utalta tovább, cserébe a cégeknek marketingmunkát, piackutatást és üzleti hálózatszervezéssel kapcsolatos munkát kellett volna elvégezniük, ám ezeket nem teljesítették.

Nem kizárt, hogy a talányos gabonaeladás ügyében tanúként vagy gyanúsítottként kihallgatják Simon Lászlót, Korompai Nicolette igen közeli barátját, a GMS '96 volt egykori vezetőjét ugyanis állítólag a férfinek döntő szava volt a Concordia ügyeiben. Az is várható, hogy Szabadi Bélát, az FVM volt politikai államtitkárát a közraktározási rt. pénzügyi tranzakciói miatt gyanúsítottként akarják kihallgatni a nyomozók.

Szabadi állítja: a lakásában sokat mesélne

A politikus, akit hűtlen kezelés és csalás gyanújával júniusban vettek előzetes letartóztatásba, egyelőre nem beszél. Múlt héten pénteken Szabadi kijelentette: nem érzi azt, hogy a nyomozóhatóság együttműködne vele, holott ő mindent megtett azért, hogy segítse a munkájukat. A politikus ügyvédje, Szőgyényi József az Indexnek elmondta: Szabadi akkor tagadta meg a vallomástételt, amikor a nyomozók szállodai számlák alapján arról faggatták: kivel fogyasztott el egy-két pohár pezsgőt, illetve mobiltelefonjáról kiket hívott föl. Szabadi egyébként azt is elmondta, hogy szívesen együttműködne a hatóságokkal, ha elrendelik a házi őrizetét, s szabadlábon védekezhet. A politikust eddig még nem tudta meglátogatni a felesége, ugyanis 95 éves édesanyja és a bátyja tudott bemenni hozzá.