Géza
-11 °C
-4 °C

Ab: Sérült a frissen érettségizettek jogegyenlősége

2005.07.12. 15:26
Az Alkotmánybíróság a kormány mulasztását állapította meg a felvételi pontok számításával kapcsolatban.

A kormány alkotmányellenes mulasztását állapította meg a felvételi pontok számításával kapcsolatban az Alkotmánybíróság, jelentette be Holló András elnök keddi sajtótájékoztatóján. A szabályok megsemmisítésére irányuló indítványokat ugyanakkor elutasította a testület.

Esélyegyenlőtlenség az évfolyamok között

Az átlaghoz képest jobban sikerült az idei érettségi
Az idén fele annyian buktak meg az érettségi vizsgákon, mint a korábbi években - közölte Sipos János közoktatási helyettes államtitkár kedden. A leggyakoribb érettségi tantárgyakból néhány tizeddel most jobban érettségiztek a diákok, mint az előző években a régi követelményekből - mondta. Az érettségi összesített átlaga idén 3,66 volt, míg 2003-ban 3,52, 2002-ben 3,48.
Bihari Mihály alkotmánybíró, az ügy előadóbírája kifejtette, hogy az idén és a korábban érettségizettek felsőoktatásba kerülése szempontjából esélyegyenlőtlenség állapítható meg.

A jogegyenlőség elvét azonban nem sértik a felvételi pontok számítására vonatkozó kormányrendeletek, megsemmisítésük pedig anarchisztikus állapotokat idézett volna elő, mondta Bihari.

Az Alkotmánybírósághoz szülői szervezetek fordultak a szerintük igazságtalan pontszám-beszámítás miatt. A most érettségizőknél százalék alapján, a korábban érettségizetteknél az érdemjegy szerint számítják az idei pontokat. (A korábbi 5-öst automatikusan száz százaléknak számolják, a 4-est nyolcvannak és így tovább).

A legsúlyosabb gond azonban, hogy aki korábban jelesre érettségizett például magyarból, automatikusan megkapja a 7 bónuszpontot, ugyanakkor az emelt szinten is próbát tehet, és ha az idei vizsgán akár csak 33 százalékot is ér el, akkor további 7 bónuszpontban részesül. A most érettségizőknek ez a lehetőség értelemszerűen nem adatott meg.

Az oktatási tárca megnyugvással fogadta az Ab döntését, mert "a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásnak általános szabályairól szóló kormányrendelet önmagában nem alkotmányellenes" - áll a minisztérium közleményében. "Természetes az, hogy egy ilyen jelentős változás az érettségi és felvételi rendszerben, óhatatlanul teremthet olyan helyzetet, amiben felmerülhet az esélyegyenlőtlenség kialakulásának a lehetősége, (...) az oktatási miniszter a kormányrendelet által adott felhatalmazásával élve az egyes felsőoktatási intézmények szakjainál, amennyiben fennáll az esélyegyenlőtlenség veszélye, az államilag finanszírozott keretszámok módosításával megteszi a szükséges intézkedéseket az esélyegyenlőség biztosítása érdekében."