Géza
-11 °C
-4 °C

Félmegoldással pótolják az alkotmánybírókat

2005.09.20. 14:04
Úgy tűnik, ideiglenesen sikerül megoldani az Alkotmánybíróság működőképességi problémáit, igaz, a valódi megoldást nem tudták a pártok szülni. Két jelöltben megállapodtak, de másik kettőre is szükség lesz.

Két alkotmánybíráról dönt a parlament jövő hétfőn; ebben egyeztek meg a frakciók az alkotmánybírákat jelölő bizottság keddi ülésén, mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a tanácskozás után újságíróknak. A kormánypártok Bragyova Andrást, a Fidesz Kovács Pétert jelölte. A másik két jelölt Holló András, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke és Pokol Béla, volt kisgazda parlamenti képviselő lett volna.

A házelnök elmondta, hogy a Fidesz "nem hozott új nevet", hanem olyan jelöltet nevezett meg, akit a szocialista frakció korábban nem fogadott el. Információink szerint ez a jelölt volt Pokol Béla, de az ő támogatását az MSZP frakció "nem tudta volna biztosítani".

Nem kerül veszélybe az Ab

Szili Katalin elmondta, a hétfői szavazással nem kerül veszélybe az Alkotmánybíróság működőképessége Holló András mandátumának november 12-i lejártakor.

A házelnök elmondta, hogy a pártok legközelebb november 26-án egyeztetnek, a másik két alkotmánybírót - hogy 11 tagú legyen a testület - várhatóan a tavaszi ülésszakon választják meg.

Az alkotmánybírák megválasztásához kétharmados parlamenti többségre van szükség. A törvény szerint 11 fős Alkotmánybíróságba több mint két éve nem tudtak egyetlen új tagot sem választani a parlamenti pártok. Tavaly december óta pedig a határozatképesség határán, 8 fővel működik a testület. Holló András mandátuma két hónap múlva lejár. Ha addig nem sikerülne alkotmánybírákat választani, működésképtelenné válna az intézmény.