Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Előzetesben az Agrárinnovációs Kht. exvezetői

2001.05.24. 11:47
A Fővárosi Főügyészség indítványozta az Agrárinnovációs Kht. szerdán őrizetbe vett két volt vezetőjének előzetes letartóztatását. Osváth László ügyvezető igazgatót és helyettesét, Sipter Ferencet több tízmillió forint vagyoni kár okozásával gyanúsítják. Osváth vezetése alatt rendelt meg ugyanis az FVM százszázalékos tulajdonába tartozó cég több olyan milliókba kerülő tanulmányt, amelyeket aztán később nem hasznosítottak. Eközben vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az Agrármarketing Centrumnál és a tulajdonában lévő Agrárpiac-fejlesztési Kft.-nél is.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága szerdán őrizetbe vette Osváth Lászlót, az FVM tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht. volt ügyvezető igazgatóját és helyettesét, Sipter Ferencet - adta hírül a Népszabadság. A két volt cégvezetőt a cég ellen folyó nyomozás során felbukkant adatok alapján vették őrizetbe különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. A Fővárosi Főügyészség csütörtökön elrendelte a két exvezető előzetes letartóztatását szökés elrejtőzés, valamint szabadlábon hagyás esetén a büntetőeljárás meghiúsítása vagy megnehezítése okán.

Milliók a holland gazdatelepítésről szóló tanulmányra

Szabadi Béla
Őt is kihallgathatja majd a rendőrség
Az Agrárinnovációs Kht. Osváth vezetése alatt rendelt meg ugyanis több millió forintért olyan tanulmányokat, amelyekből végül semmi sem lett. Ilyen volt például a nagy botrányt kavart holland gazdák magyarországi letelepítését előkészítő tanulmány. Az utóbbi hónapokban az is felvetődött, hogy Osváth más olyan tanulmányt is megrendelt, amiért aránytalanul sokat fizetett az agrárcég.

Sipter Ferenc pedig a Népszava által kirobbantott úgynevezett kazettaügy egyik szereplője volt. Azon a felvételen, amelyet Deésy Géza vállalkozó magnóra rögzített, a cégvezető is szerepel. Ezen a megbeszélésen állítólag a jelenlévők arról tanácskoztak, hogyan lehetne eljuttatni az Agrárinnovációs Kht.-n keresztül 4,5 millió forintot az akkori agrárminiszter, Torgyán József fiának. A Népszabadság úgy tudja, hogy ebben az ügyben az FVM volt politikai államtitkárát, Szabadi Bélát is kihallgathatja majd a rendőrség, az agrárcégről ugyanis többen tudni vélik, hogy azt valójában a minisztériumból irányították. Három nap múlva feltehetően előzetes letartóztatásba is veszik a két volt vezetőt.

Újabb KEHI-vizsgálatok az FVM-cégeknél

A szintén FVM-tulajdonban lévő Agrármarketing Centrumnál (AMC) és a tulajdonában lévő Agrárpiac-fejlesztési Kft.-nél is vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). Az AMC-nél a vizsgálatot Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el Sepsey Tamás, a KEHI vezetőjének kezdeményezésére. Az elnök azért tartotta szükségesnek a vizsgálatot, mert eddig az FVM cégei átvilágításakor felszínre kerültek más visszaélések is.