Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Öt évig volt besúgó Bácskai Tamás

2005.01.29. 10:38
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett neves közgazdász 1961-ben fejezte be ügynöki tevékenységét, állítja a Magyar Nemzet. Bácskai Tamás "Nagy Lajos" fedőnéven saját apjáról és feleségéről is írt jelentéseket.

Bácskai Tamás 1956. november 29. és 1961. augusztus 16. között bizonyíthatóan együttműködött a Kádár-éra titkosszolgálatával, és nemcsak kollégáiról, hanem családtagjairól és azok barátairól is jelentett a titkosrendőrségnek - állítja a Magyar Nemzet. A nemzetközi karriert befutott közgazdász a rendszerváltás óta bankok felügyelőbizottságaiban, napi- és hetilapok szerzőjeként tevékenykedik.

A "Szabó István" fedőnevű ügynök "M" dossziéját 1957 januárjában nyitották meg a hírszerzési feladatkörű II/3-a osztályon, írja a lap. 1957 decemberében Bácskai a hírszerzéstől átkerült a belső reakció elhárításával foglalkozó II/5-e alosztályra, ahol először Bárdos József százados, majd Kovács Tibor őrnagy irányította a munkáját. Az elismert közgazdász ezután "Nagy Lajos" fedőnéven írta a jelentéseket.

A Magyar Nemzet értesülése szerint Bácskai Tamás rendszeresen adott jelentéseket kollégáiról, akikkel a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen dolgozott együtt, többek között Ádám Györgyről, Huszár Gézáról és Kerényi Máriáról, jelentést írt pénzügyminisztériumi munkatársairól, Liska Tiborról, Pulai Miklósról, a Petőfi Körről, Tánczos Gáborról, Hegedűs Andrásról, Bohó Róbertről, Kiss Károlyról. Az elismert közgazdász saját apjáról, testvéréről és annak férjéről, felesége rokonairól és azok rokonairól, első feleségéről, Gál Éváról, annak második férjéről és barátaikról is írt.

Bácskai 1961-ben fejezte be ügynöki tevékenységét, 1962-től a Békevilágtanács titkáraként dolgozott Bécsben, 1968 és 1984 között a Magyar Nemzeti Bank vezető munkatársa volt. A "Szabó István", később "Nagy Lajos" fedőnevű ügynököt 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Göncz Árpád államfő.