Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A nyomozók már tudják, ki rabolta el az MDF-est

2008.09.30. 15:55
Beazonosíthatóan írta le elrablóját a somogyi MDF-elnök a nyomozóknak. Balla György az Indexnek azt mondta, azért húzódott hét órán át a tanúvallomása, mert gyakorlatilag percről percre beszámolt a fekete ruhás ember szeptember 12-i látogatásáról.

A megfigyelési ügy kirobbanása után egy éjszakára elrabolt Balla György az Indexnek azt mondta, hogy lényegében beazonosíthatóan informálta a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársait arról, hogy ki lehetett az a fekete ruhás ember, aki szeptember 12-én meglátogatta, majd magával vitte.

Balla György 2006 óta vezeti az MDF-et Somogy megyében. A Balaton parti vendéglők üzemeltetésével foglalkozó család ifjabb tagjának politikai karrierjét két éve még a megye legismertebb fórumos politikusa, Herényi Károly is támogatta, az első rendkívüli megyei tisztújításon. Ballát azóta kétszer választották meg helyi pártelnöknek. IDF-esként azonban Balla az utóbbi időben közel került Almássy Kornél csoportjához, sőt az elnökválasztás előtti időszakban már Almássy támogatójaként tartották számon.

A somogyi pártvezető kétszeri újraválasztása ellenére országos ismertségre csak alig pár napja tett szert. Almássy Kornél múlt csütörtökön az elnökjelöltségtől való visszalépésének egyik magyarázataként hozta nyilvánosságra, hogy Ballát az "elnök uras" hangfelvétel bemutatásának napján valaki elrabolta. Balla még aznap megerősítette, hogy egy NBH-s jelvénnyel felszerelkezett férfi ismeretlen helyre kényszerítette. Viszont az eset másnapján már részt vehetett az elnökjelölő választmányi ülésen.

Herényi Károly az Indexnek azt mondta, hogy időközben maga is érdeklődött Almássynál, hogy ennek a történetnek végül is mi köze volt a párthoz, a tisztújításhoz, vagy az ő visszalépéséhez. A frakcióvezető szerint Almássy erre nem tudott pontos választ adni.

Az összefüggéseket Balla sem árulta el. A somogyi MDF-es a nyomozás érdekeire való tekintettel nem akart részleteket mondani arról, hogy az egyéjszakás fogva tartását miért sorolták az elnökválasztás tisztaságát megzavaró ügyek közé.

Balla szerint a fekete nadrágba, fekete felsőbe öltözött fegyvert viselő férfit nem csak ő látta. Szülei balatonmáriafürdői vendéglátóhelyén többen tanúi voltak megjelenésének. Mint mondta, azt nem állította, hogy a látogató, aki zsarolással kényszerítette arra, hogy vele menjen, NBH-s volt, viszont a férfi utalt rá és volt nála egy kitűző a turullal és a karddal valamint a "haza" szó is olvasható volt a jelvényen.

Az MDF-es politikus elmondta, hogy az ügyről lényegében "percről percre", pontos tájékoztatást adott a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak, akik hétfőn hét órán át hallgatták a tanúvallomását.

A NNyI helyettes szóvivője, Csécsi Soma az Index megkeresésére azt mondta, hogy az ügyről részleteiről és a nyomozati eseményekről a nyomozás befejezéséig nem adnak tájékoztatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!