Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nyilatkozatháború a 'becsület napjáról'

2007.02.11. 16:15
A szombati "Becsület napi" megemlékezés miatt tartott demonstrációt a Fidelitas vasárnap Budapesten, kifogásolva, hogy míg a Kossuth teret lezárva tartják, addig a neonáciknak szabad demonstrálnia a Hősök terén.

Felvetődik a kérdés: a rendőrség és a kormány szerint helyes dolog-e lezárni a Kossuth teret, megtiltani az embereknek, hogy elmondják a "kétségtelenül nem túl hízelgő véleményüket a kormányról", ugyanakkor asszisztálni ahhoz, hogy a Hősök terén neonáci csoportok félelemkeltő demonstrációt tartsanak - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke újságíróknak a rendőrség Teve utcai székháza előtt, ahol a Fidelitas, az ellenzéki párt ifjúsági szervezete demonstrált.

Az ellenzéki politikus szerint érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy az MSZP-SZDSZ többségű fővárosi vezetés és annak a szakbizottsága hozzájárult-e a demonstrációhoz, ha igen akkor miért, ha nem, akkor a rendőrség miért hagyta a megemlékezés megtartását?

"Ha nem lennének az MSZP kitalálná őket"

Pokorni Zoltán azt mondta: ha nem lenne a betiltott Vér és Becsület egyesület rendezvénye, ha nem lennének a hazai és nemzetközi neonáci szervezetek, akkor az MSZP érdeke lenne ilyet kitalálni. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak cselekedni kellett volna, nem pedig asszisztálni, "hallgatással, bénasággal" bátorítani a neonáci rendezvényt - jegyezte meg.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Fidelitas négy parlamenti képviselője levélben kér magyarázatot Gergényi Péter rendőrfőkapitánytól arra: milyen indokok támasztják alá azt, hogy elzárják "az emberek elől a Kossuth teret, közben pedig engedélyezik egy neonáci szervezet gyűlését"? A demonstráción mintegy húszan vettek részt, néhányan transzparensekkel, "Traktorral és babakocsival nem lehet, horogkereszttel viszont lehet?!", "Ti akkor most kivel vagytok?" feliratokkal.

Szombat délután közel ezer fekete ruhás bőrfejű tartott úgy nevezett "Becsület napi" megemlékezést Budapesten, a Hősök terén. A külföldi és magyarországi fiatalok a Hazáért Egység Mozgalom szervezésében árpádsávos zászlók alatt, katonai alakzatban emlékeztek a 62 évvel ezelőtti kitörési kísérletre.

"A Fidesz magatartása álságos

"A Fidesz magatartása álságos, mert az elmúlt években folytatott politikájával, és a múlthéten történt kordonbontásával, egyértelműen teret enged a szélső jobboldalnak" - reagált a Fidelitas demonstrációján elhangzottakra Varga László. A Fiatal Baloldal elnöke szerint "az ilyen, radikális, Európában sehol nem szalonképes erőktől remélt néhány százalék egy választáson mindig is többet ért a Fidesznek, mint az ország nyugalma". A szocialista képviselő rámutat: a demonstráción elhangzottakból úgy tűnik, hogy a Fidesz mégiscsak szeretné a gyülekezési jogról szóló törvénymódosítást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!