Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Medgyessy nagyon megdicsérte Borosst

2003.08.26. 19:55
A miniszterelnök a magyar politikai életben szokatlanul meleg hangú levélben üdvözölte elődjét. Medgyessy Péter 75. születésnapja alkalmából gratulált Boross Péternek, akit többek között a politikai oldalak közötti párbeszéd fenntartásában példamutató politikusnak nevez.
A kormányoldal és ellenzék közötti kommunikációban általános konfrontatív hangvételtől nagyban elütő az a levél, amelyben a jelenlegi miniszterelnök gratulál jobboldali elődjének.

Példa minden nemzetben gondolkodó ifjúnak

Medgyessy Péter nyílt levélben köszöntötte Boross Pétert 75. születésnapja alkalmából. Az MDF vezetésében hivatalos posztok nélkül ma is befolyásos Borosst a kormányfő úgy mutatja be, mint aki "nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltozás után folytatódhassék hazánkban a magyar politikai kultúra egyik legértékesebb hagyománya, a mérsékelt konzervatív politizálás". Medgyessy szerint Antall József egykori belügyminisztere és utódja ezért példa "lehet minden nemzetben és haladásban gondolkodó ifjú vagy gyakorló politikus számára",

Örökre beírta magát a történelemkönyvekbe

A levél szerint Boross Antall halála után "annak szellemében tovább vezette fiatal köztársaságunkat azon az úton, amely a sikeres, boldog és gyarapodó Magyarországhoz vezet. Örökre beírta magát a történelemkönyvekbe azzal, hogy miniszterelnökként kérte tagfelvételünket az Európai Unióba". "Higgadt hangvételével, konszenzuskeresésével, a politikai oldalak közötti értelmes és érdemi párbeszéd fenntartásával megmutatja megosztott közéletünkben, hogyan lehet, és hogyan kell európai módon politizálni. Ön felismerte - és e felismerést politikai hitvallása alapjává tette -, hogy nemzetünk csak akkor lehet sikeres az európai népek versenyében, ha az alapkérdésekben nemzeti közmegegyezés alakul ki."