Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Államtitkárokkal tárgyalt a palesztin fogorvos támogatója?

2004.04.19. 21:47
Feljelentést tett a rendőrségen a terrorizmussal vádolt palesztin fogorvos. S. Tayseer szerint a szaúdi férfi, akitől 475 ezer eurót kapott - a rendőrség szerint a merénylet előkészítésére - vezető magyar politikusokkal is tárgyalt. A szaúdi sejk a rendőrség szerint szerepel a CIA tiltólistáján. Az Indexnek nyilatkozó Szalay István egykori egyházügyi államtitkár szerint valóban találkozhatott a sejkkel.
Magyar politikussal is tárgyalásokat folytatott még 2000-ben az a szaúdi férfi, aki a rendőrség állítása szerint a terrorizmus gyanújával letartóztatott palesztin fogorvos akcióját finanszírozta - állítja a gyanúsított. Az MTV Kékfény című műsorának értesülései szerint a fogorvos, S. Tayseer feljelentést tett az ügyben.

Tiltólista ellenére utazgatott

A rendőrség szerint merényletre készülő fogorvost 475 ezer euróval támogató - a CIA tiltólistáján is szereplő - szaúdi a gyanúsított ügyvédje szerint tavaly és idén tavasszal is járt Magyarországon. Négy évvel ezelőtti látogatásán pedig az akkori egyházügyi államtitkárral is tárgyalt, akkor állapodtak meg arról, hogy Szaúd-Arábia anyagi támogatást nyújt a muzulmán hívőknek.

Valóban előfordulhatott, hogy a szaúdi sejk találkozott magyar politikusokkal. "Én magam is találkoztam egy sejkkel, ha egyre gondolunk, valóban járt itt" - mondta el az Indexnek Szalay István, a Medgyessy-kormány első egyházügyi államtitkára. Mint mondta, a sejk már 2000-ben részt vett egy egyházügyi konferencián, ahol Semjén Zsolt akkori egyházügyi helyettes államtitkárral is találkozott.

Templomépítésről tárgyaltak

A sejk - akiről Szalay nem tudta megmondani, hogy azonos-e a palesztin fogorvos ügyében érintett szaúdi férfival - tavalyi találkozójukon állította, hogy az Orbán-kormány telket ígért neki egy Budapesten felépítendő mecsethez. Erről azonban írásos feljegyzés nem készült, így nem tekintették érvényesnek. Szóbeli ígéret azonban előfordulhatott - tájékoztatta az ügyben érdeklődő Szalayt Semjén 2003-ban. Semjén Zsoltot egyelőre nem sikerült elérnünk.

Szalay szerint a szaúdi sejk nem hivatalos látogatáson vett részt, a találkozókról, melyeken a templomépítés volt a téma, nem készült hivatalos jegyzőkönyv.

Tayseer ügyvéd szerint egyelőre nem tudni, hogy az átutalt összeg megérkezett-e a fogorvos számlájára. A pénzt mecsetépítésre szánták - mondta el az ügyvéd.

Kiutasított koronatanú

A palesztin férfit a rendőrség "egy zsidó intézmény", külföldi források szerint a Holokauszt Emlékközpont elleni merénylet előkészítésével vádolja. A hatóságok egyik bizonyítéka az "akcióra" átutalt pénz.

Tayseer és ügyvédje az ügyben is feljelentést tett, hogy a rendőrség egyik koronatanúját, egy szír állampolgárt már 1999-ben jogerősen kiutasítottak az országból. A jelenleg egy másik büntetőügyben előzetes letartóztatásban lévő férfi azóta több folyó nyomozásnál is tanúként szerepel - mondta el az ügyvéd.