Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Dekriminalizálni akarja a drogfogyasztást az SZDSZ

2005.04.21. 12:32
A jövő hétfőn az SZDSZ-frakció egészének támogatásával öt képviselő törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a kábítószerfogyasztókat ne büntesse az állam. A droglereskedőket továbbra is szigorúan büntetnék.

A kábítószerfogyasztók dekriminalizálását célzó javaslatot nyújt be SZDSZ-es képviselők egy csoportja jövő héten a parlamentnek, közölte Gusztos Péter, ügyvivő az MTI-vel csütörtökön.

Ne tekintsék bűnözőknek

Az SZDSZ-es javaslatot Eörsi Mátyás, Fodor Gábor, Gulyás Józef, Gusztos Péter és Horn Gábor nyújtja be, de az egész szabad demokrata frakció támogatását élvezi, mondta az Indexnek Horn Gábor államtitkár. A Btk-t módosító javaslat lényege, hogy a fogyasztókat ne tekintsék bűnözőknek, azokat, akik csekély mennyiségű kábítószert személyes használat céljából birtokolnak, ne büntessék kábítószerrel való visszaélés miatt.

Szerdán a Drogprevenciós Alapítvány szervezésében készülő nyilatkozattervezet is napvilágra került, amelyben ötvenkét drogszakember kezdeményezi, hogy a parlament dekriminalizálja a drogfogyasztást. Bővebben> > >

A kereskedő ellen továbbra is szigor

Az SZDSZ javaslata ugyanakkor nem érintené a droggal kereskedőkre vonatkozó szigorú büntetőjogi fenyegetettséget. Gusztos szerint ebben a jelenlegi szabályozást kell fenntartani.

Törvénykezési kényszer

A képviselő szerint minderre azért van szükség, mert a hazai rendőrségi statisztikák alapján évente mintegy 4500 eljárás indul kábítószerbirtoklás miatt, és ennek több mint 80 százaléka alkalmi fogyasztókat érint. "Ezekben az esetekben a magyar állam az alkalmi, eseti fogyasztókat üldözi, ahelyett, hogy a kábítószerpiacnak a kínálati oldalán megpróbálna nagyobb erőkkel felvonulni" - állapította meg.

Horn Gábor szerint korábban is tettek ilyen irányú módosítási javaslatot, de azt a parlament elvetette, most viszont törvénykezési kényszer van, hiszen az Alkotmánybíróság decemberben módosításra kötelezte az országgyűlést.

Furcsa állapot

"Mi liberálisok, egyébként is egy határozottabb lépést várnánk a kormányzattól abban a tekintetben, hogy történjen meg a kábítószerfogyasztók valódi dekrimininalizációja, mert ami eddig a magyar jogrendben szerepelt, az egy nagyon furcsa állapot" - mondta Gusztos. Közölte, hogy jelenleg ahelyett, hogy iskolai prevenciós programokon keresztül felvilágosítanák a diákokat, az állam arra költ, hogy a kábítószert már kipróbált és lebukott fiatalokkal az úgynevezett elterelés keretében ismertesse meg a drogok veszélyeit.

Szitka Péter szocialista képviseklő szerint pártja megítélése szerint a büntetőjogi fenyegetés visszatartó erőt jelent a fogyasztók körében, így nem támogatják a javaslatot. Bővebben> > >