Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A BKV kikosarazta a Magyar Telekom lányát

2008.01.24. 16:27
Pletykák szerint a váratlan szerződésbontás 6 milliárdba kerülhet a BKV-nak, a cég egyelőre tárgyal informatikai rendszerének jelenlegi szolgáltatójával, a Magyar Telekomhoz tartozó IQSys-szel. Már 17 cég versenyez a milliárdos üzletért, márciusban várható döntés az új tenderről.

Január 18-án azonnali hatállyal felmondta a BKV Zrt. az IQSys Zrt.-vel (T-Systems, Magyar Telekom Nyrt) 2010-ig szóló informatikai szolgáltatási szerződést, erősítette meg az Index információját Regőczi Miklós, a cég vezérigazgató-helyettese.

A BKV 2001-ben kötött szerződést a céggel (akkor még T-Systems Hungary), amely tíz évre évi hárommilliárd forintért vállalta, hogy szoftverekkel látja el és üzemelteti a társaság 2500 darabos gépparkját, illetve kifejlesztette a BKV belső informatikai rendszerét, a TransIT-ot. A számítógépek értékét további 3 milliárdra forintra becsülik.

Versengő cégek

IBM Magyarország Kft.
EDS Magyarország Kft.
Synergon Informatika Nyrt.
T-Systems Hungary Kft.
KFKI-LNX Zrt.
Albacomp Zrt.
Nádor Rendszerház Kft.
MÁV Informatika Kft.
A20 számítástechnikai Kft.
Center Információ technológiai Kft.
Inter Tan-Ker Zrt.
Rikvest Számítógép Szerviz Kft.
Qualisoft informatika Zrt.
Montana Információtechnológiai Kft.
Unisys Magyarország Kft.
Delta Services Kft.
Aquis Informatika Zrt.

Decemberben a Magyar Hírlap azt írta, a szerződés felbontása 6 milliárd forintjába kerül a BKV-nak. Ezt akkor a BKV cáfolta. A cég 2008-ban 8 milliárdot akar megspórolni a nullszaldó eléréséhez, emiatt emelte tarifáit és a tervek között szerepel a járatok ritkítása is.

Egyelőre nem tudni, miben sikerül megállapodni a BKV-nak és az IQSysnek, mondta az Indexnek Regőczi Miklós: a cég továbbra is szolgáltat, de a szerződésben szereplő lelépési díjról és a szolgáltatás időtartamáról még folynak az egyeztetések. Regőczi még nagyságrendet sem tudott mondani arról sem, hogy a szerződésben mi szerepel.

A BKV december 4-én - az IQSyst is meglepve - ajánlati felhívást tett az informatikai szolgáltatásra, mivel drágállotta az IQSys árait. Eddig 17 cég jelentkezett (lásd a keretest), Regőczi elmondása szerint vizsgálódtak a piacon, többségük olcsóbban vállalná a BKV rendszerének fejlesztését, üzemeltetését (a cégek ugyanakkor árajánlatot nem adtak, a tendert a következő hetekben írja ki a BKV).

A kommunikációs igazgató szerint a BKV várhatóan a 17 cég valamelyikével egyezik meg, de az is előfordulhat, hogy maradnak az IQSysnél, ha a Magyar Telekom által tulajdonolt társaság jobb ajánlatot ad. A Magyar Hírlap forrásai a Synergon győzelmét jósolták. Döntés márciusban várható.

Regőczi szerint a váltással a szolgáltatáshoz a jelenleginél 20-25%-kal olcsóbban lehet majd hozzájutni.