Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Törvényes a BKV totális sztrájkja

2005.02.11. 19:30
Nem törvénytelen a szakszervezetek által tervezett általános, semmiféle szolgáltatást nem nyújtó sztrájk, de nem tarthat nyolc órán át, döntött a Fővárosi Munkaügyi Bíróság pénteken. A BKV részéről az eddigi 11 helyett 13 ezer forintos havi béremelésről szóló ajánlat hangzott el, a szakszervezetek pedig 500 forintot leadtak a korábbi 19 ezer forintos követelésükből, ez azonban péntek este nem volt elegendő a megoldáshoz, a tárgyalások szombaton folytatódnak.

Elutasította a BKV Rt. azon keresetét a Fővárosi Munkaügyi Bíróság, ami a közlekedési cég dolgozóinak keddre tervezett sztrájkját kívánta törvényellenesnek minősíteni, közölte az Indexszel a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének illetékese, Nemes Gábor.

A döntés indoklásában ugyanakkor szerepel az is, hívta fel a figyelmet Vitéz Ágnes, a BKV szóvivője, hogy a teljes üzemidő negyven százalékában nem engedhető meg, hogy a szolgáltatás teljesen szüneteljen, vagyis a minimális szolgáltatásról meg kell egyeznie a szakszervezeteknek a BKV-val, különben a szervezeteket kártérítési felelősség terheli.

Az üzemidő negyven százaléka a szakaszervezetek által tervezett sztrájk hosszát jelenti, vagyis az üzemkezdettől (hajnali fél öttől) délután egy óráig tartó időt. A szakszervezetek ezalatt csak a mozgáskorlátozottakat szállító két buszjáratot akarja üzemeltetni.

Aba Botond: 13 000/hó/fő

A szakszervezetek és a BKV között pénteken délután megszakadtak a bértárgyalások.A közlekedési cég részéről Aba Botond délután kettőkor állt elő egy új ajánlattal. A szakszervezetek fejkvótaigényeinek megfelelően, a BKV hajlandó egységesen 13 ezer forinttal (kb. 7 százalék) emelni a dolgozók havi bérét.

A szakszervezet a korábbi 19 ezer forintos (kb. 10 százalékos) fejkvótaemelésből 500 forintot péntek délután leadott, de ez nem vitt közelebb a megoldáshoz. A szakszervezet azért ragaszkodik egyébként a százalékos béremelés helyett a fejkvótához, mert így szeretnék csökkenteni a dolgozók bére között fennálló nagy különbségeket.

Bartha Pál, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége elnöke közölte a bértárgyalások szombati folytatásával egyidejűleg egyeztetnek a sztrájkot követő teendőkről, forgatókönyvet készítenek a járművek kedd délutáni forgalomba helyezésére.

A Volánnál nem sztrájkolnak
A 24 volán társaság huszonötezer munkavállalójának érdekeit képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége pénteken délelőtt megállapodást írt alá a munkavállalók 2005. évi béremeléséről. A megállapodás alapján a volán dolgozók 2005. január 1-től átlagosan 8 százalékos bérfejlesztésben részesülnek. Ezzel egyidejűleg a KKSZ visszavonta sztrájkfelhívását.