Judit
3 °C
7 °C

Demszky sokallja Antal Attila 60 milliós végkielégítését

2008.03.31. 15:32
Sokallja Budapest vezetése a BKV 3 milliárd forintos járatritkítási terveit és Antal Attila lemondott BKV-vezérigazgató 60 millió forintos végkielégítési igényét, derült ki a hétfői fővárosi kabinetülésen, számolt be az Inforádió. Jövő hétfőn lehet sztrájk.

Nem fogadta el Antal Attila lemondott BKV vezér 60 millió forintos végkielégítési igényét a főváros vezetése, értesült az Inforádió.

Az ügyben több jogi szakvélemény készül, és ezek alapján döntenek majd az ügyben, mondta Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója a hétfői kabinetülés után.

Egyelőre úgy tűnik, lesz BKV-sztrájk jövő hétfőn

Egyelőre nem közeledett a szakszervezetek (Cinasz, VTDSZSZ) és a BKV álláspontja a jövő hétfőre kilátásba helyezett sztrájkról. Az egyeztetések kedden reggel kilenckor folytatódnak. A szakszervezetek április 7-én üzemkezdettől 13 óráig szüntetnék be a munkát. A szakszervezetek nehezményezik, hogy a BKV nem ismertette velük a fővárosi kabinet elé tárt, 3 milliárd forintos megtakarítást célzó javaslatcsomagot a járatritkításokról. Szerintük a cégnek azonban mindenekelőtt konkrét finanszírozási tervet kellene készítenie, hogy a jelenleg 80 milliárd forintos hiány ne nőjön tovább. Amíg ez meg nem történik, a munkavállalók nem érzik biztonságban az állásukat, a tehát fenntartja a sztrájk lehetőségét.

A tavalyi 12 millió forintos prémiumát viszont felveheti Antal Attila, amely többek között a közlekedési cég hiányának lefaragásáért jár neki. A főváros addig nem ír ki pályázatot a posztra, amíg a végkielégítés mértéke nem tisztázott, és az igazgató állományban van.

Demszky Gábor az Indexnek a Parlamentben elmondta, nem fogadta el Somlyódi Csaba (MSZP) előterjesztését sem a 60, sem a 35 milliós végkielégítésről. Somlyódi, aki a BKV tulajdonosi jogait gyakorló gazdasági bizottság elnöke, vasárnap ismertette az MTI-vel, az általa megkérdezett szakértők szerint Antal 100 millió forintra sikerrel perelné be a fővárosi önkormányzatot, ezért a 60 milliós ajánlatot el kell fogadni. Demszky szerint olyan megoldást kell találni, amit a közvélemény is el tud fogadni.

Kétmilliárdos járatritkítás?

Nem fogadta el a BKV 3 milliárd forintos megtakarítást eredményező járatritkítási tervét sem a fővárosi kabinet. A közlekedési cég menedzsmentjének péntekre egy új, ezúttal már csak 2 milliárd forintos járatcsökkentési javaslat-csomagot kell kidolgoznia.

A BKV idei, mintegy hatmilliárd forintos hiányának másik, mintegy 4 milliárd forintos részét az állam támogatásával szeretné a főváros finanszírozni.

A BKV üzleti terve 2008-ban hatmilliárdos hiánnyal számol. A hiányt a fővárosi önkormányzat nem tudja finanszírozni, a cég fővárosi vélemények szerint már hitelt sem vehet fel. Idén a BKV 30 milliárd forintos támogatást kap az állami költségvetésből, amelyet a kormány nem szándékozott növelni.

A főváros vezetése a hatmilliárdos finanszírozási hiány leküzdésére egy járatritkítási csomagot dolgoztatott ki a BKV-val, ám a több mint 40 buszjáratot eltörlő csomagot hevesen elutasították mind a kerületek, mind a szakszervezetek, mind a civil szervezetek.

A kabinetülésen Demszky Gábor főpolgármester kijelentette, hogy a fővárosi koalíció az országos válságtól függetlenül stabil marad. Demszky szerint "kisebbségben is lehet kormányozni", ahogy azt az SZDSZ 1990 és 1994 között tette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?