A főváros részvényeiért aggódik a Fidesz

2006.06.27. 19:26
A Fidesz aggályosnak tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat az októberi választások előtt 5 milliárd forintnyi részvényt akar eladni, illetve a kampány elé, az SZDSZ Deák téri kampányközpontja mellett rendeznék a nagy hasznot sejtető ingatlanvásárt.

Nem lenne szerencsés, ha röviddel az önkormányzati ciklus lejárta előtt a főváros sokmilliárd forint értékű portfoliójából ezen héten eladnának több mint 5 milliárd forintnyi részvényt, köztük a Matávét is, jelentette ki a Fidesz-MKDSZ frakcióvezető-helyettese.

Wintermantel Zsolt szerint aggályos az is, hogy a szabályozást úgy módosítanák, hogy a jövőben a főpolgármester hozná meg a döntést az eladásokról a Fővárosi Közgyűlés helyett.

Az ellenzéki politikus az önkormányzat tulajdonosi bizottságának kedd délutáni ülését követően az MTI-nek elmondta, hogy csak a kormánypártok támogatták az erről szóló hivatali javaslat közgyűlés elé terjesztését. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön és pénteken ül össze.

A fideszes politikus sérelmezi, hogy indokolás nélkül, gyakorlatilag a költségvetés pénzhiányos helyzetére utalva adnák el e fontos részvényeket.

Érdekesnek tartja, hogy akkor adnának el részvényeket, amikor még a hivatali előterjesztés sem kerülhette meg azt a tényt, hogy az elmúlt három év legrosszabb teljesítményével zárták a múlt hónapot Európa részvénypiacai.

Ingatlanvásár a választási kampányközpont mellett

Wintermantel Zsolt a közpénzek felhasználása szempontjából aggályosnak tartja azt az ugyancsak a szakbizottság elé került, s a közgyűlés csütörtöki döntésére váró javaslatot, hogy nemzetközi ingatlanvásárt rendezzen a főváros.

A politikus egyebek közt furcsának tartja, hogy más-más kft. szerepel rendezőként, illetve a közterület-használat kérelmezőjeként. Ellentmondásokat érzékel a rendezvény időpontjával kapcsolatban is. A szeptember 14-16-án tartandó vásárhoz ugyanis már augusztus 10-től október 8-ig ingyenes közterület-használatot kérnek a városháza udvarára és az SZDSZ liberális sátra mellett. Egy másik kérelem augusztus 28-tól szeptember 29-ig szól ugyanezekre a helyekre.

Ingyen bérlik, drágán adják

A városatya nehezményezi azt is, hogy miközben a szervezők ingyen kapnák a fővárostól a közterületet, igen jelentős bevételekhez jutnak, például a belépőkártyák árából, ami akár 58 ezer forint is lehet személyenként.

Wintermantel Zsolt hangsúlyozta, hogy "a közpénzből fenntartott városházán nem kellene Demszky Gábor választási kampányához asszisztálni". Szerinte ugyanis "kilóg a lóláb", láthatóan az október eleji önkormányzati választáshoz van igazítva ez a vásár.

Székely Gábor (SZDSZ), a tulajdonosi bizottság alelnöke nem kívánt nyilatkozni, Somlyódy Csaba, a bizottság szocialista elnöke pedig az MTI megkeresésére nem reagált.  • Bérelnék
  • Bankszámla