Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tarlósnak is segít Atkári János

Aki Demszky Gábort kihívja a 2006-os budapesti főpolgármester-választáson, számíthat a főváros egykori könyvelőjére, Atkári Jánosra. Eddig ketten fordultak hozzá, egyikük a fideszes támogatással induló Tarlós István, aki ígéri, nem lesz boszorkányüldözés, ha nyer.

Tarlós István óbudai polgármesternek is ad tanácsot Atkári János függetlenné lett főpolgármester-helyettes, tudtuk meg.

Atkárira szükség lesz

Tarlós István az Indexnek megerősítette, hogy konzultált Demszky egykori jobbkezével. "Körülbelül egy hete találkoztam Atkári Jánossal, egy magánbeszélgetés volt" - mondta Demszky Gábor kihívója, aki szerint abban, hogy Budapest még mindig működőképes, Atkárinak elévülhetetlen érdemei vannak. "Ha nyerek, Atkári János szakértelmére szükség lesz" - tette egyértelművé az esetleges későbbi együttműködést firtató kérdésünkre, majd gyorsan hozzátette, hogy konkrét posztokról nem beszéltek.


Tarlós júniusban írta alá Orbánnal a jelöltség feltételeit rögzítő megállapodást

"Szakmai ügyekről beszéltünk, Demszky Gábor neve el sem hangzott, csak a jövőről volt szó" - közölte. Tarlós István beszámolt arról, hogy máris visszahallott olyan híreket, amelyek szerint győzelme esetén hadjáratot indítana a jelenlegi főpolgármester ellen. "Követett el hibákat, mint mindenki, de határozott célom, hogy szakmai érvekkel, kettőnk összahasonlítása alapján győzzem le" - mondta. Úgy véli, Demszky a BKV körüli ügyekben is hibázott, de az anyagi felelősségvonása fel sem merült benne, "és ezt másoknak sem fogom hagyni."

"Nem lenne boszorkányüldözés" - mondta, majd kifejtette, hogy nem háborúról, hanem választásról van szó. Végezetül elmondta, hogy holott voltak vitáik, Atkárit jó szakembernek tartja, és szerinte nem volt elegáns, ahogy eltávolították.

Adatszoba helyett

Eddig két főpolgármester-jelölt kereste fel az egykor a város gazdálkodásáért felelős helyettest, akitől 2004-ben vált meg Demszky Gábor, 2005-ben pedig - miután nyíltan bírálta a főváros vezetését - az SZDSZ-frakcióból is kizárták. "1994-ben és 1998-ban is berendeztem egy adatszobát a Főpolgármesteri Hivatalban, ahol minden fővárosi dokumentumot elérhetővé tettem. Ilyen most nincs, ezért bárki, aki elindul a kampányban, kérdésekkel fordulhat hozzám" - mondta az Indexnek Atkári.

A főpolgármester-helyettes így a függetlenként, de fideszes támogatással induló, Demszky legerősebb ellenfelének számító Tarlós Istvánnak is segített információkkal. Atkári a másik jelölt nevét nem árulta el, de kizárásos alapon a MIÉP vagy a Munkáspárt jelöltje lehet az illető. Demszky Gábor még nem kért segítséget, pedig "úgy veszem észre, szüksége volna rá", mondta Atkári. Az MDF jelöltje, Katona Kálmán sem vette igénybe a főváros egykori könyvelőjét.

Akárkinek segít, aki le akarja győzni Demszkyt

"X versus Demszky Gábor" - felelte Atkári János, amikor választásra próbáltuk bírni "Demszky vagy Tarlós?" azonnal megválaszolandó kérdésünkkel. "Már többször elmondtam, akárkit támogatok, aki ezt a paralízises konstellációt, ami a főváros vezetésében kialakult, megszünteti. A város még egy gyengébb képességű jelölttel is jobban járna, mint Demszky Gáborral" - fejtette ki Atkári János.


Atkári segít ahol kell

A főpolgármester-helyettes szerint meglátszik a jelöltek programjában, hogy tájékozódtak a főváros gazdasági helyzetéről: "Az ígéretek alapján a riválisok számára világos, hogy kisöpörték a padlást a fővárosnál, eddig ugyanis - Demszky kivételével - nem volt ígéretdömping."

Katona kételkedik

"Én azért ültem be képviselőként a fővárosi önkormányzatba, hogy megtanuljam a leckét" - mondta Katona Kálmán, az MDF főpolgármester-jelöltje, hangsúlyozva, hogy neki ezért más jelölttel ellentétben nincs szüksége az önkormányzat ügyeivel kapcsolatban tanácsadásra. Katona leszögezte, ő nem kereste ilyen kérdésben Atkárit, és a volt Demszky-helyettes sem ajánlkozott nála. Az MDF-es jelölt szerint viszont azért is érdemes az óvatosság, mert "sértett emberek" esetében könnyen előfodulhat, hogy nem objektíven ítélik meg a helyzetet.

Anomáliákat és koncepciótlanságot lát

Atkári János korábban az Indexnek azt mondta, hogy a MIÉP-pel nem tudna a jövőben együttműködni, de ha az SZDSZ, az MSZP vagy a Fidesz olyan főpolgármestert állítana, aki elfogadható számára, azzal együtt tudna dolgozni. A helyettes hangoztatta, mindenképpen változtatásra van szükség a főváros élén, mert a főpolgármester elvesztette az érdeklődését a város iránt.

A főpolgármester-helyettes idén többször bírált fővárosi közbeszerzési anomáliákat, mint például a 100 milliárdos beruházást jelentő csepeli szennyvíztisztító projektjét. A főváros 53 milliárd forintos deificittel számoló 2006-os költségvetését a koncepciótlanság, a szűklátókörűség, "a gyávaság, a hazugság" és a rövidlátás költségvetésének nevezte.

Atkári szerint 170 milliárd forint egyszerű lehúzásával teremtették meg az egyensúlyt, ami viszont elvonta a főváros középtávú fejlesztési tervében, a Podmaniczky-programban is szereplő projektek forrásait.