Őrizetben a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatója

2009.12.05. 08:53 Módosítva: 2009.12.05. 14:47

Őrizetbe vette a rendőrség a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatóját is, mindkettőjüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják, tudta meg az MTV Híradó.

A BKV jogi igazgatóját - aki korábban a Budapest Airportnál (BA) dolgozott - pénteken este tetten érték, amint egy bevásárlóközpont parkolójában tízmillió forint vesztegetési pénzt vett át a BKV-val szerződésben álló egyik cég képviselőjétől. A nyomozás eddigi adatai szerint az igazgató fiktív megbízásokat adott ügyvédeknek, akik a megbízási díj egy részét visszaadták neki.

Az MTV Híradó értesülése szerint a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) éjszaka házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában, a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának lakásán és egy, a BKV-val szerződésben álló ügyvédi irodában is. A nyomozók mind a négy helyszínen dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le.

A Budapest Airport jogi igazgatóját lakásán fogták el. Azzal gyanúsítják, hogy a BKV jelenlegi jogi igazgatójával összejátszva pénzért belső információkat szivárogtatott ki, hogy egyes cégek a Budapest Airporttól megrendelésekhez tudjanak jutni. A nyomozók szerint ezek a cégek folyamatosan, többszörösen túlszámlázták az elvégzett munkát, amit az igazgató elfogadott. A munka nélkül szerzett többletbevételt aztán a cégek visszajuttatták az igazgatónőnek.

Horváth Katalin Fanni Az RRI szóvivője szombaton délelőtt annyit közölt, egyelőre nem kívánnak reagálni az értesülésre, akkor fogják kommentálni az ügyet, ha az már nem sérti a nyomozás érdekeit. Hozzátette, hogy előreláthatólag hétfőn reggel sajtótájékoztatót tartanak ez ügyben.

Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója is csak annyit mondott, hogy tudnak az ügyről, de semmilyen részletet nem közölt.

Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy a nyomozásról hivatalos tájékoztatást kaptak, az őrizetbe vételről viszont csak a médiából értesültek. "Következésképp mindaddig nem tudjuk, milyen összefüggésben van a BKV-val az őrizetbe vétel, amíg nincs tudomásunk arról, hogy kivel találkozott a jogi igazgató, és az egyéb, a találkozót érintő részletekről" - tette hozzá.