Befagyott a munka a Margit hídon

2010.01.28. 10:59 Módosítva: 2010.01.28. 14:01

Nem lehet szakszerűen hegeszteni, fúrni, darabolni, ráadásul a jégzajlás miatt mentőcsónak sem lehet a Dunán, emiatt legalább egyhetes kényszerszünet lesz.

Nem dolgozik a daru (Fotó: Nagy Attila)
Nem dolgozik a daru (Fotó: Nagy Attila)

Határozatlan időre felfüggesztették a Margit híd bizonyos munkálatait, közölte Gonda Ildikó, a felújítást végző Mh 2009 konzorcium projektvezetője.

Az intézkedést a rendkívüli időjárással indokolta a társaság. A hideg miatt sem a hegesztést, sem a lángvágást nem lehet szakszerűen elvégezni. A rögzítő csavarok fúrásához és a régi pályaelemek feldarabolásához használt víz pedig megfagy, ami balesetveszélyes is.

Mentőcsónakra szükség van

A Dunán erős a jégzajlás, emiatt a mentőcsónak sem tartózkodhat a Dunán, pedig az kötelező - közölte Gonda Ildikó.

A projektvezető szerint a következő egy hétben hasonló időjárásra lehet számítani. Amíg nem emelkedik tartósan -5 fok fölé a hőmérséklet, a munkálatokat nem tudják megkezdeni.

Megállt a munka (Fotó: Nagy Attila)
Megállt a munka (Fotó: Nagy Attila)

A parti műtárgyak felújítását az időjárás nem befolyásolja.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája közleményben pontosította a projektvezető nyilatkozatát. Azt írták, nem álltak le a Margit híd rekonstrukciós munkái. Csak a mederhídon nem lehet biztonságosan dolgozni, a hídfőszélesítési és a közműkiváltási munkák zajlanak.

Még több mint egy év

A Margit hídon a múlt héten kezdték meg az új acél pályalemezek beemelését, amellyel előreláthatólag májusban végeznek. A felújítás határidejéről azonban továbbra is vita van a kivitelező és a megrendelő Fővárosi Önkormányzat között. A konzorcium ugyanis az eredeti, 2010. augusztus 21-i határidőt decemberre tolná ki, akkortól lehetne a hídon közlekedni, míg a teljes felújítás 2011. márciusa helyett 2011. nyarán fejeződne be.