Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kezdődik az első BKV-s büntetőper

2010.03.08. 14:02

Kedden kezdődik Dányi József pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A BKV korábbi gazdasági vezérigazgató-helyettese ellen közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt emeltek vádat, mert nem akarta kiadni a Peron Kft. reklámszerződését.

Március 9-én kezdődik a per a PKKB-n Dányi József, a BKV volt gazdasági igazgatóhelyettese ügyében, ami az első olyan BKV-s büntetőügy, amely bírósági szakba jutott.

A VI. és VII. kerületi ügyészség 2009 májusában emelt vádat a BKV volt gazdasági vezérigazgató-helyettese ellen. Mint arról az Index beszámolt, a bíróság korábban közérdekű adatnak minősítette a BKV és a Peron Reklám Kft. által kötött reklámszerződést, amelyet a BKV nem akart kiadni.

Az eljárás előzménye, hogy 2006-ban Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő állampolgárként érdeklődött a BKV-nál arról, hogy milyen reklámszerződést kötött a cég a Peron Reklám Kft-vel. Azt gondolta ugyanis, ahhoz képest, hogy mennyi reklám található a járműveken, peronokon, megállókban és más, a BKV-hoz tartozó felületeken, árulhatnák olcsóbban is a menetjegyeket.

Kulcsár Zoltán az Indexnek elmondta, hogy másfél évig hiába várt a válaszra, ezért pert indított. A per megnyerése után ugyan megkapta a szerződést, ennek ellenére feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért.

Kulcsár elmondta: rendkívül furcsának tartja, hogy még neki kell félmillió forint eljárási illetéket fizetnie, mert elindította a pert. Hozzátette, hogy levélben fordult segítségért Demszky Gáborhoz, Bajnai Gordonhoz, de nem kapott tőlük választ. (Időközben megérkezett a válasz mindkét titkárságról, ami szerint erkölcsileg támogatják Kulcsár korrupció ellen indított harcát.)

Az Index birtokába jutott, 1999-ben kötött (Aba Botond vezérigazgató és Dóczy Margit ügyvezető által aláírt) szerződés szerint a Peron Reklám Kft. 5 évre kizárólagos jogot kapott a BKV járművein, területén reklámok értékesítésére. A szerződés érdekessége, hogy ezt az időtartamot a Peron egyoldalú nyilatkozatával további 5 évre meghosszabbíthatta, amivel természetesen élt is a cég.

A szerződés szerint a BKV fix bérleti díjat (2000-ben 380 millió, 2001-ben 420 millió, 2002-ben 460 millió, 2003-ban 500 millió, 2004-ben 520 millió, 2005-ben 517 millió, 2006-ban 529 millió, 2007-ben pedig 583 millió forintot - áfa nélkül) kapott a Peron Kft.-től.