Gizella
9 °C
14 °C

Hagyó Miklóst szerdán hallgatja meg a vizsgálóbizottság

2010.03.15. 19:57
Szerdán hallgatja meg a BKV ügyeinek kivizsgálására alakult fővárosi bizottság Hagyó Miklóst és Garadnai Andrást. Balogh Zsolt meghallgatását a testület nem vette napirendre. A vizsgálatról szóló jelentést ezután készítik el, a választások és a sajtónyilatkozatok miatt viták várhatóak.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, valamint Garadnai András volt igazgatósági elnököt szerdán hallgatja meg a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság, közölte a testület fideszes elnöke hétfőn.

György István elmondta, őket utolsóként hallgatják meg, a testület feladata ezután a jelentés elkészítése lesz. Ez azt is jelenti, hogy a bizottság mégsem hallgatja meg Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató-helyettest, aki nemrég egy napilapban - nagy visszhangot kiváltó - nyilatkozatot tett a BKV működésével, irányításával kapcsolatban.

Balogh Zsolt után elődje, Antal Attila vezérigazgató is megszólalt a médiában, és ő is olyan állításokat tett, amelyekkel feltehetőleg a BKV-s ügyekben folyó nyomozásban is érdemben foglalkoznak majd. Előbbi BKV-vezető Hagyó Miklóst, utóbbi Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesterről állította a nyilvánosság előtt, hogy a városházi politikusok nyomására hoztak meg bizonyos döntéseket.

A szerdai ülés után a testületnek egy hete lesz arra, hogy jelentést készítsen. A közlekedési céget érintő szabálytalanságok munkajogi, polgári jogi és esetleges büntetőjogi vonatkozásainak kivizsgálására tavaly november 26-án alakított eseti bizottságot a Fővárosi Közgyűlés, a testületnek március 25-ig van ugyanis mandátuma arra, hogy jelentést készítsen.

Várhatóan nem lesz egyszerű feladat a választások előtt néhány héttel egy olyan jelentést összeállítani, amelyhez az adalékokat jórészt a bizottság előtt megszólaló politikusok adták. Vitára lehet számítani abban a kérdésben is, hogy a vizsgálóbizottság beépítse-e a jelentésébe Balogh Zsoltnak és Antal Attilának a sajtóban tett nyilatkozatait is.

Az eddigi bizottsági meghallgatások alapján valószínűsíthető: a politikusok - párthovatartozástól függetlenül - abban egyet fognak érteni, hogy az elmúlt években a BKV feletti felügyeleti, irányítási jogok túlságosan megosztottak voltak, és így az adott ügyekben a felelősség megállapítása sem lesz könnyű feladat.