Egyelőre nem rúgták ki a csicsergő FKF-vezért

2010.04.29. 18:09

Bár az előzetes sajtóhírek arról szóltak, hogy a fővárosi közgyűlés mai ülésén meneszthetik Bielek Pétert, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. igazgatóját, akinek a napokban kiszivárgott a rendőrségi vallomása, kiderült, hogy a fővárosi vezetésben nincs ilyen szándék. A szocialista frakció erőteljes nyomására viszont nagy vita után mégis napirendre vették a menesztést, amiről késő este dönthet a testület.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlés ülésén kijelentette, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a fővárosi vezetésben nincs semmilyen eltávolítási szándék az FKF Zrt. igazgatójával kapcsolatban.

 
 
 

Szaniszló Sándor, az FKF Zrt. felügyelőbizottságának szocialista elnöke elmondta, hogy a testület a napokban tárgyalta meg a cég ügyeiről készült belső ellenőri jelentést, de nem jutott előre az ügyben. A jelentés szerint ugyanis nincs olyan dokumentum, ami alátámasztaná a sajtóban megjelenteket.

Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója korábban többek között azt állította rendőrségi vallomásában, hogy Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott megrendelést egyes cégek megbízására.

A bizottság ülésén megkérdezték magát Bielek Pétert is, aki viszont közölte, hogy a rendőrség nem hatalmazta fel arra, hogy közölje, tett-e vallomást bármilyen ügyben. Ezért Szaniszló elmondása szerint most felkértek egy külső szakértőt is, hogy május közepéig vizsgálja meg az ügyet, valamint arra jutottak, hogy felkérik a főpolgármestert, tegyen hivatalból feljelentést, úgy biztos kiderül majd valami.

Több képviselő szerint viszont nem a főpolgármester dolga azt vizsgálni, hogy ki mond igazat. A fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága ellenben megteheti, hogy vizsgálatot végezzen a könyvvizsgálói jelentések, mérlegbeszámolók és üzleti tervek alapján.

Somlyódi Csaba, a gazdasági bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a testület megteszi, amit lehet, de a hatásköreit nemrég nyirbálta meg alaposan a fővárosi közgyűlés. Demszky Gábor is hozzászólt, elmondta, hogy márciusban személyesen kérte Bielek Pétert, számoljon be neki a cég ügyeiről, de az igazgató semmi problémát nem tárt fel. Hozzátette, egyelőre tanácstalan a feljelentés ügyében.

Gy. Németh Erzsébet, szocialista képviselő szerint az igazgató nem volt együttműködő az FKF igazgatótanácsával és a felügyelőbizottségával ezért nem örülne, ha a céget továbbra is ilyen vezető vezetné. Az MSZP frakció támogatta a felszólalást.

Lakos Imre volt SZDSZ-es független képviselő szerint sincs akadálya, hogy a jelenlegi „bizalomvesztett légkörben” felfüggesszék az igazgató megbízását, de ne is kiáltsák ki bűnösnek.

A szocialista frakció nyomására a közgyűlés végül úgy döntött, hogy ma egy későbbi időpontban visszatér az igazgató ügyére. Ezek után elfogadták az FKF Zrt.-vel kötendő közszolgáltatási szerződést, amely alapján a cég a következő egy évben mintegy hatmilliárd forintért elvégzi a hulladékszállítási és közútkezelői feladatokat.

Bielek Péter este 8 órakor emailben bejelentette Tiba Zsolt főjegyzőnek, hogy az FKF Zrt.-nél kezdeményezett vizsgálat idejére fizetés nélküli szabadságot akar kivenni, és egyúttal jelezte, a vizsgálat lefolytatásában együtt kíván működni.

A közgyűlés döntött arról a 10 milliárd forint sorsáról is, amit a következő hónapokban a BKV támogatására fordítanak. A VEKE javaslatára a támogatás egy jelentős részét nem a korszerűtlen csuklós Ganz villamosok felújítására fordítják, hanem inkább használt hannoveri villamosokat vesznek belőle.