Magdolna
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Inog a BKV-vezér széke

2010.11.12. 09:48 Módosítva: 2010.11.12. 10:13

A BKV körüli zűrzavar miatt a főpolgármesterben "felmerült a kérdés", hogy maradjon-e a posztján Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója.

Tarlós István főpolgármester szerint különös, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) most hozott határozatot a BKV vasúthatósági engedélyeinek megvonásáról a cég pénzügyi helyzete miatt.

Miért november 5-én indították el a vizsgálatot és miért egy nap alatt hoztak határozatot erről? - tette fel a kérdést a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Érthetetlen az is, hogy eddig miért nem született hasonló döntés a még rosszabb állapotban lévő MÁV-nál. Az is furcsa, hogy a határozatról még a szakminiszter sem tudott, mondta.

A városvezető már csütörtökön közölte, hogy vizsgálatot indított az ügyben a BKV-nál és a Városházán, most pedig felmerült benne a kérdés, hogy Kocsis István vezérigazgató maradjon-e a posztján. Mint mondta, ebben napokon belül döntés születik.

Az NKH hat határozatot hozott

Tarlós István hangsúlyozta, sehol nem nyilatkoztak olyat, hogy az NKH csak a libegő és a HÉV működési engedélyét vonta meg. A hatóság hat határozatot hozott, ezekben az összes kötöttpályás közlekedési eszköz (HÉV, libegő, villamos, metró, fogaskerekű) működési engedélyét megvonták, és ideiglenes engedélyt adtak ki.

A vizsgálat Tarlós István tájékoztatása szerint május 27-én kezdődött. Ekkor küldte el az NKH-nak a BKV a 2009-es beszámolóját, illetve a fizetőképességre vonatkozó iratokat. A hatóság ezt követően június 15-én hiánypótlásra szólította fel a BKV-t, amit július 21-én teljesített. Kocsis István tájékoztatása szerint a BKV az eddigi gyakorlatnak megfelelően járt el az ügyben.

Szeptember 20-án keletkezett a következő irat, az NKH végzést küldött, amelyben szakértőt rendelt ki a BKV-hoz a fizetőképesség megállapítása miatt. A szakvélemény elkészítésének határideje október 15. volt, az elkészült véleményt a BKV november 2-án kapta meg, de az új városvezetés még semmilyen iratot nem kapott, közölte Tarlós István.

Nem a 7,5 milliárdon múlik

Hozzátette: november 5-én újabb végzést hozott a hatóság, ezt november 8-án juttatta el a BKV-hoz. Egy nappal később született meg a határozat, amelyben megvonták a BKV vasúthatósági engedélyét.

Tarlós István úgy vélte, a mostani határozat a jelenlegi formájában aligha marad érvényben. Megállapítható azonban, hogy az elmúlt évek gazdálkodása vezetett ide és nem azon a 7,5 milliárd forinton múlik, amelyet még nem utaltak át a BKV-nak.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakciójának vezetője szerint is furcsa, hogy pont abban az évben hoznak ilyen határozatot a pénzügyi helyzet miatt, amikor szerződés garantálja a BKV fizetőképességét.