700 millióért konszolidálja Budapest a fürdőcégét

2010.12.22. 13:02

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén "mentőövet" dobott a mintegy 710 millió forintos adósságot felhalmozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-t-nek. Cserébe a cég és a város összesen 3 milliárdnyi pénzt "ment meg". Szigorodhatnak a közgyógyellátottaknak nyújtott fürdőszolgáltatások feltételei.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a döntést követően azt hangsúlyozta: a városvezetés 3 milliárd forintot tudott "megmenteni" a cégnek, illetve azon keresztül az önkormányzatnak. Mint mondta, a cég csak akkor tud európai uniós fejlesztési célú pályázati forráshoz jutni, ha nincs tartozása, illetve ha biztosítják a szükséges önrészt – ezért kellett a BGYH-nak 888 millió forintot juttatni az idei évben végzett közszolgálati feladatai ellentételezéseként.

A fővárosi cég konszolidációjáról szóló döntést a testület három LMP-s képviselő tartózkodása mellett hozta meg.

A közgyűlés után György István újságírók előtt arról beszélt, folyamatosan vizsgálják a fővárosi cégek pénzügyi-gazdasági helyzetét, így derült ki, hogy a BGYH-nak 710 millió forint vesztesége lehet az év végéig. Mint mondta, ezt egy tulajdonosi beavatkozással muszáj volt rendezni, annak érdekében, hogy az idei év mérlege ne tartalmazzon veszteséget.

Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy veszteség esetén a cég elesett volna 1,4 milliárd forintos uniós pályázati támogatástól, amelyet gyógyfürdőfejlesztésekre fordítanának. Elmondta azt is, a BGYH szerződéseinek felülvizsgálata után, reményeik szerint, mintegy másfél milliárd forintos megtakarítást tudnak majd elérni a következő három évre.

György István azt mondta: bár a mostani közgyűlésen összességében 710 millió forintot kellett adni a cég veszteségének "eltüntetésére", ám a mérleg másik serpenyőjében több mint 3 milliárd forint van, amit meg tudnak menteni a cégnek, illetve a városnak.

Arra a kérdésre, milyen szerződéseket kifogásol a városvezetés a BGYH-nál, a főpolgármester-helyettes elmondta: több büntetőeljárás van folyamatban a céget érintő kérdésekben. Az egyik a Rácz fürdői beruházás, a másik a beléptető rendszer ügye, míg a harmadik a teljes üzemeltetési kiszervezési projekt kérdése.

Közölte, ez utóbbinál "azt a reményt táplálják", hogy meg lehet szüntetni a szerződést, amely havi szinten mintegy 40 millió forint megtakarítást hozhat 42 hónapon keresztül.

Elmondta: a szerződés érdekessége, hogy egy igazságügyi szakértő korábban nyereséget prognosztizált a zrt.-nek, ám a gyakorlat ezzel szemben azt mutatta, hogy éppen a veszteség lett akkora, mint amekkora nyereséget vártak.

Arról is beszélt, hogy a BGYH az "üzemi tevékenységével" az elmúlt öt évben veszteséget termelt. Jelezte: a jegyár-, és más egyéb saját bevételek alatta maradtak a strandok és a gyógyfürdők működtetési költségeinek.

Hozzátette: úgy látják, szerkezeti probléma is van, mert a betegek után járó OEP-támogatás (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) lényegesen kisebb, mint a tényleges ráfordítás.

Közölte, az egészségügyi kormányzattal is felveszik a kapcsolatot és tárgyalásokat kezdeményeznek. Hozzátette: ha ez nem jár sikerrel, akkor jövő év első negyedévének végén meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek a "további veszteségek termelődését kiiktatják a rendszerből".

Másik lehetséges megoldásként úgy vélte: Budapestnek mint fürdővárosnak "stratégiai kérdésként" meg kell fontolnia, mit tud hozzátenni ehhez a szolgáltatáshoz.

Arra az újságírói kérdésre, mennyire volt pazarló az előző városvezetés, György István azt mondta: a vizsgálatok mostani állása szerint több olyan szerződés köttetett, amely alapján - megítélésük szerint - nem úgy használták fel a közpénzeket, ahogy az elvárható lett volna.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a döntést követően azt hangsúlyozta: a városvezetés 3 milliárd forintot tudott "megmenteni" a cégnek, illetve azon keresztül az önkormányzatnak.