Lepotyognak az antidohányos matricák

2011.02.23. 16:53

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy potyognak a BKV-megállókba kiragasztott matricák, amelyek a dohányzási tilalomra figyelmeztetnek. Óbudai körutunkon már csak néhány darabot találtunk belőlük.

Nagyon rossz minőségűek a megállókba kiragasztott matricák, az első csapadék hatására már válnak, hólyagosodnak, írta olvasónk, aki rögtön egy fényképet is csatolt állítása igazolásául.

olvasónk, Lukács Ádám József fotója
olvasónk, Lukács Ádám József fotója

Olvasónk egy másik hiányosságra is felhívta a figyelmet: a tiltó táblák csak egy irányból látszanak: aki a tábla mögül érkezik, elsétálhat mellette anélkül, hogy észrevenné.

Az olvasói levél nyomán az Index matricaellenőrző osztálya azonnal felkerekedett, hogy megvizsgálja a kialakult helyzetet. A vizsgálati jelentés szerint a III. és a II. kerület vizsgált megállóiban háromféle állapot látható.

A matrica helye
A matrica helye

1. Nincs semmilyen figyelmeztetés.

2. Van figyelmeztetés. Egyedül a 86-os busz Bogdáni úti végállomásán leltünk olyat, ahol fixen beleépítették a táblát a kijelzőbe.

3. A szürke segédtáblát felszerelték, a matrica már nincs rajta. A Bécsi úton, ahol olvasónk rögzítette a matrica állapotát, végig ilyen vaktáblák találhatók.

Nagyon halvány esélye ugyan van annak, hogy a táblákat üresen tették ki, és majd ragasztanak rá matricát, de ez a változat nem valószínű, mert akkor a Bécsi út végig lenne matricázva, másrészt hülyeség lenne üres táblákat egyszer kihelyezni, utána meg napokkal újra kimenni egy létrával és végigmatricázni. Mindenesetre kérjük olvasóinkat, aki hasonlót tapasztal, netalán az ellenkezőjét, fotózza le, küldje be címünkre.

Az ügyben már kedden megkerestük a BKV sajtóosztályát, ahol választ ígértek, de maguk se tudták, mikorra. Arról is érdeklődtünk, hogy kit bíztak meg a munka elvégzésével és mennyiért.

A fővárosi közgyűlés rendelete szerint február 6-tól tilos a dohányzás a BKV megállóiban. Ahol a megálló mérete nem egyértelmű, ott a padkától befelé számított két méter a tiltott zóna szélességi, a begördülő jármű hossza pedig a hosszúsági határa.

A közterület-felügyelők egy hónap felkészülési időt adtak az utasoknak, azután bírságolni kezdenek. A türelmi időt többek között a feltáblázás miatt jelölték ki. A bírság a helyszínen fizetve 3000 és 20 ezer forint között szóródik, feljelentés esetén pedig akár 50 ezer forint is lehet.

Azt nem tudni, hogy mi számít súlyosbító tényezőnek, a cigaretta vagy a füstfelhő mérete, vagy esetleg egy láncdohányos esetén a halmozott elkövetés.

Fejlemény:

A cikk megjelenése után néhány órával egy olvasónk azt írta e-mailben: "Ma este hazafelé szemtanúja voltam a XIII. ker Göncöl u. egyik buszmegállójában, ahogy egy BKV-s Opel megáll, a sofőr kiszáll, majd leszedi a matricát, majd továbbmegy. Ahogy néztem, a következő megállókban is megállt leszedni."

Kérdéseinkre még mindig nem kaptunk választ.