Most Tarlós BÖSZ-teti a polgármestereket

2011.09.23. 11:18

Eszkalálódni látszik a főpolgármester és a kerületi polgármesterek közötti háború. A múlt héten a kerületek szövetsége hozta kellemetlen helyzetbe Tarlóst a javaslataival, most a főpolgármester stresszeli a testület tagjait.

A kerületi önkormányzatok stressztesztjének elvégzését javasolja a főpolgármester az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), emellett pedig egy 15 milliárd forintos pénzügyi keretet különít el, hogy "kerületi csőd esetén is biztosítható legyen a kerületiek ellátása".

Tarlós pénteki közleménye szerint súlyos eladósodottsággal küzd több budapesti kerület, némelyik a következő ciklusban akár csődbe is mehet. A városvezető úgy véli: a kerületeknek a hiteleik visszafizetésére és egyre növekvő költségeik fedezésére sürgősen bevételekre volna szükségük.

A főpolgármester azt javasolta az ÁSZ-nak, hogy végezze el az önkormányzatok stressztesztjét, emellett pedig egy 15 milliárd forintos keretet is elkülönít a főváros. Mint fogalmazott, ez "korrektebb, minthogy a kerületek fővárost illető bevételekre igyekezzenek rátenni a kezüket az új Tarlós István azt is jelezte: 2012-től a korábban kibocsátott kötvények után már nemcsak a kamatot, hanem a tőkét is törleszteniük kell a kerületeknek, emellett egyre növekednek a működési költségeik. Hozzátette: előbbiek miatt a "városrészek által elvégzett feladatok színvonala már most zuhanni kezdett".

A közlemény szerint "csak a főváros képes egyenletesen magas színvonalon biztosítani a közszolgáltatásokat, mert van pénzügyi tudása, forrása és mozgástere, ráadásul 1860 óta egységes közszolgáltató városként működik".

A közleményt kisvártatva egy gunyoros hangvételű nyílt levél is követte, amelyben a főpolgármester a kerületek által is többször szorgalmazott együttműködés jegyében tisztelettel kéri a BÖSZ-t (Budapesti Önkormányzatok Szövetsége), hogy közösen lépjenek fel az elérhető budapesti fejlesztések érdekében.

A levél úgy folytatódik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kétségtelenül nehéz döntés előtt áll, melynek során a fővárosi közhasznú elképzelések (pl. járműtenderek) jelenleg nem a legkedvezőbb besorolást kapták. Vannak azonban olyan átcsoportosítható uniós források (információk szerint több száz milliárd), melyek a főváros számára is elérhetőek lennének.

Tarlós végül arra kéri polgármestertársait, legyenek segítségére, hogy a miniszter döntését együtt megkönnyíthessék. "Biztos vagyok benne, hogy Miniszter Úr is lázasan keresi a megoldást és maga is szeretne Budapestnek segíteni" - teszi hozzá végül.

Ez utóbbi levél előzménye, mint arról korábban beszámoltunk, hogy a fejlesztési miniszter támogató levelének hiányában, formai okok miatt az uniós fejlesztésekért felelős KIKSZ Zrt. elutasította a főváros április óta dédelgetett járműbeszerzési projektjét, pedig korábban úgy tűnt, a 120 milliárdos bevásárlás mindenkinek tetszik. A támogató levélre több mint egy hónapig hiába várt a főpolgármester, a remélt 100 százalékos uniós támogatásról lecsúszhat a főváros.

Bár az ügyben mi is megkerestük a fejlesztési minisztériumot, választ mi se kaptunk. A minisztérium ez elmúlt napokban válaszolt a főpolgármesternek, méghozzá azt, hogy nem tudja támogatni a főváros villamos- és trolibusz-beszerzési tenderét, legalábbis erről számolt be pénteken a Magyar Nemzet.

Az ok: a projekt forrásigénye (118 milliárd forint) egyedül több, mint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a közlekedés operatív programban a városi és elővárosi közlekedésre fordítható szabad keret, amely 98 milliárd forint.

A főváros korábban jelezte az NFM-nek, hogy a beszerzést a következő uniós költségvetési ciklusra áthúzódó projektként tervezték, amelyhez az előzetes, informális jóváhagyást meg is kapták Brüsszeltől.

A múlt héten kapott nyilvánosságot a BÖSZ önkormányzati reformkoncepciója, amely szerint a főpolgármestert a jövőben a közgyűlésbe alanyi jogon bekerült polgármesterek választanák meg. Tarlós korábban jelezte, hogy ilyen körülmények között a következő ciklusban nem vállalná a posztot. Ríz Levente, a BÖSZ egyik vezetője lapunknak azt mondta, hogy a reformkoncepció nem Tarlós István ellen készült.