BKV-s ügyben is gyanúsított lett Kocsis

2012.05.17. 14:16

Az MVM-es ügyek mellett BKV-s eljárásban is gyanúsítottá vált múlt hét pénteken Kocsis István, a BKV volt vezérigazgatója, tudtuk meg Horváth Katalin Fannitól, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Horváth Katalin Fanni elmondta, hogy az eljárást a nagy BKV-ügytől (amelyben már vádemelés született, és a tárgyalása júniusban kezdődik) külön kezelik. A szóvivő érdeklődésünkre egyelőre többet nem kívánt mondani, azt sem árulta el, hogy konkrétan milyen szerződésekkel kapcsolatban gyanúsítják Kocsist.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kocsis István két szerződéssel kapcsolatban lehet érintett, amelyet két offshore céggel (Dandy Trading és Everest Capital) kötött a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, és a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére.

Az ügyet az Index 2009 február-márciusi cikksorozata indította el, amelyben a gyanús szerződésekről beszámoltunk, azokba beletekintettünk, és ismertettük a furcsaságait. A cikkek alapján egy Svájcban élő kommentelőnk tett feljelentést, amit nyomozás követett. A gyanús szerződéscsomagot a BKV belső ellenőrzése is vizsgálta.

A csomagba tartozott a Dandy Trading, az Everest Capital, a Force Motrice, a Fazeno Bt., úgy tudjuk, most ezen szerződéseket vizsgálja a rendőrség. Az érdekesség az, hogy ezek voltak az első BKV-s ügyek, amelyekben 3 éve nyomozás indult, és még mindig nem zárultak le.

A sokáig alvó – vagy a nagy BKV-ügy miatt félretett – nyomozás idén januárban kapott erőre, mert, mint arról beszámoltunk, egy olyan BKV-vezetőt hallgattak meg benne tanúként, aki korábban a Hagyó-nyomozásban gyanúsítottként szerepelt, ám a vádiratból már eltűnt a neve. Úgy tudjuk, ha igaz az a BKV-nál terjedő pletyka, hogy a két offshore cég 23-24 millió forintos "tanulmánya" valójában az Akácfa utcai székházban készült utólagosan, villámmunkában és házilag, akkor az ő osztálya biztos benne lehetett.

Kocsis MVM-igazgatóként is bajba került

Mint azt megírtuk, áprilisban hűtlen kezelés miatt vádemelést javasolt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója és több, a céggel korábban kapcsolatban álló vállalkozó, így Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő ellen is.

Az NNI összesen hét ember ellen javasolt vádemelést bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Köztük van Kocsis István, a Magyar Villamos Művek és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója. Az NNI szerint több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a villamos műveket.