A főváros átnevezi a CET-et

2012.07.27. 12:09 Módosítva: 2012.07.27. 14:00

Budapest önkormányzata gondolkodik a CET-épületegyüttes átnevezésén, és új funkciókkal is ellátná a Duna-parti épületet – közölte Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes pénteken Budapesten.

A CET épületében tartott sajtótájékoztatón a városvezető azt mondta, azért gondolkodnak a név megváltoztatásán, mert újra akarják gondolni a projektet, és olyan funkciókat akarnak találni az épületnek, amelyek méltók a főváros egyik legszebb Duna-parti telkén álló létesítményhez.

Fotó: Huszti István / Index

A CET a Central European Time (közép-európai idő) rövidítése (és egyben a közraktárak közé ékelt új épület bálnaszerű formájára is utal), de a központ nem Közép-Európáról, hanem Budapestről, a Dunáról és Magyarországról szól, ennek figyelembevételével keresnek új kulturális, gasztronómiai és közösségi tartalmat – tette hozzá Bagdy Gábor.

Fotó: Nagy Attila / Index

A hajdani közraktárak helyén épült új központ ügye csak a napokban jutott nyugvópontra, amikor az évekig tartó jogi és pénzügyi vita után a fejlesztő cég és a tulajdonos főváros megállapodott, így Budapest birtokba vehette a Duna parti épületet, amit 2010 augusztusában kellett volna átadni. A nyitással kapcsolatban annyit közölt Bagdy, hogy egy hónapot kérnek az állapotfelmérésre, akkor fogják tudni megmondani, mikorra lehet megnyitni CET-et. Bagdy azt mondta, először a parkolót, majd az épület körüli közterületeket akarják megnyitni, főleg, hogy az építkezés miatt egy vadonat új bicikliutat is elzártak a biciklisek elől.

Bagdy szerint azzal, hogy módosítottak az eredeti szerződéseken, több tízmilliárdot spórolt meg az önkormányzat, szerinte így huszonöt év alatt körülbelül tízmilliárd forintjába fog kerülni nekik az épület, a régi szerződésekkel ez harminc-harmincöt milliárd lenne becslései szerint.

Konzultálni fognak az épület tervezőjével is a hibákról, illetve az új funkciókat is átgondolják közösen. Az épületben már hónapokkal ezelőtt kikapcsolták az áramot, mert nem fizették ki a számlákat, emiatt a sajtótájékoztató körülbelül negyven fokban zajlott le. Tennivaló lesz bőven, az épület nem éppen rózsás állapotban került a fővároshoz, törött tetőüvegek, beázások, rozsdásodások, befejezetlen terek, rengeteg  kosz mindenütt, az épület előtti térkövek közül pedig már a fű is kinőtt.

A tetőszerkezettel vannak a legnagyobb gondok, hiszen nem az eredeti tervek szerint valósult meg az impozáns cápaforma. Eredetileg csak üvegből állt volna, de végül fém csövekkel és lapokkal ötvözték az üveglapokat, aminek az lett a következménye, hogy az üveglapok összetöredeznek, mivel a fém és az üveg hőtágulása különböző. A másik probléma, hogy a mostani szerkezet balesetveszélyes lehet, kisgyerekek könnyen felkapaszkodhatnak rá, és megpróbálhatnak felmászni a csöveken. A főpolgármester-helyettes a tegnapi esőzés jeleit is megmutatta, és elmondta, hogy a CET üzleti koncepcióját is újra kell tervezni, hiszen a korábbi terv megbukott, jelenleg az épületnek kevesebb mint a fele van bérbe adva.