Lebonthatják a volt SZOT-szállót

2012.10.01. 12:25

Ígéretes tárgyalások folynak az egykori SZOT-szálló (ma Hotel Rózsadomb) jövőjéről. A Napi Gazdaság értesülései szerint a tulajdonosi helyzetben levő CIB Bank már töredék áron is megszabadulna a szellemtanya jelzővel illetett félkész épülettől.

Valószínűleg lebontják a budai hegyvidéket több mint tíz éve elcsúfító betontorzót, hogy helyére alacsonyabb (luxus)lakásokat építsenek. Most ez a terv a Rózsadomb hotellel kapcsolatban, amennyiben megállapodik a CIB Bank a vevőjelöltekkel és a korábbi befektetőkkel. Erre a Napi Gazdaság értesülései szerint jó esély kínálkozik, mert a bank több tőkeerős befektetővel tárgyal az épület eladásáról. (A CIB ezt nem kívánta kommentálni, az információt a pénzintézethez közel álló források erősítették meg.)

Az adásvételhez meg kell állapodni a korábbi befektető Excelsior Kft.-vel, amely perben áll a bankkal. Ha viszont akad olyan tőkeerős befektető, aki vagy amely megfizeti a vételárat, villámgyorsan megszülethet a peren kívüli megállapodás és így rendeződhet az egykor legértékesebb budapesti telek és a rajta álló épület sorsa.

Az épület, amelyből korábban luxuslakásokat akart kialakítani a befektető, 2009-ben 24,4 millió euróért került a CIB Bankhoz kapcsolódó Brivon Hungary Zrt.-hez, de a mostani lehetséges vételár ennek körülbelül a fele. A bank korábbi hiteleit már „lecéltartalékolta”, így lényegében semmi akadálya, hogy az ingatlan akár telekáron, 3-4 milliárd forintért gazdát cserélhessen − bár az információkat belső körök megerősítették, az ügylet lebonyolításáig a számítás spekulációnak számít.

A Napi Gazdaság értesülései szerint ezt követően vélhetően lebonthatják a betontorzót, hogy a helyére négy alacsonyabb, a mostaninál pedig jóval modernebb, a mai igényeknek megfelelő szerkezetű épületet húzzanak fel. (Az ingatlanra egyébként ma is hatályos építési engedély van érvényben.) A kerületi építésügyi hatóság is megerősítheti a bontást, a városvédők korábban is tiltakoztak a hotel megmagasítása és átalakítása ellen. Az sem lehet mellékes, hogy a Rózsadomb hotel feletti telken építkezik a 2. kerület polgármestere, Láng Zsolt, akinek egy alacsonyabb épületegyüttes jóval kedvezőbb panorámát teremtene.

Hotel Rózsadomb (volt SZOT-szálló)

A Rózsadombra épült, dunai panorámával rendelkező Hotel Rózsadombról azt hihetné a turista vagy a ma született bárány, hogy sohasem készült el. Pedig a Lukács fürdő fölötti hegyoldalba épült egykori SZOT-szálló 1971-től a nyolcvanas évek végéig működött. Ekkor fel akarták újítani, de csak a szerkezet visszabontásáig jutottak el. A már 1992-ben egymilliárd forintra értékelt épület évekig üresen állt. Tulajdonosa, a Hunguest és a Globex 1997-ben háromszáz szobás luxusszállót akart csinálni belőle, de csak a bontásig jutottak, miután a Globex csődbe ment. A szálló iránt később egy gibraltári offshore cég és az elrabolt Farkas Helga édesapja is érdeklődött. Végül az a Pro-Hill Kft. vette meg, amely részben Kunos Péternek, az Agrobank börtönviselt egykori vezetőjének a tulajdonában volt. 2007 végén meg is indult az építkezés, ám ez a cég is belebukott a projektbe. A Pro Hill a beruházáshoz a CIB Banktól szerzett hitel, amely jelzálogjoggal terhelte az ingatlant, így az épület 2009 decemberében a CIB Banké lett. A bank egyelőre kivár az értékesítéssel, később nyílt, nemzetközi tenderen akarja az ingatlant és/vagy az azt tulajdonló társaságot értékesíteni. (Két Pató Pál-projekt lett kész 6 év alatt)