Átadták a Rudast

2012.11.15. 13:46 Módosítva: 2012.11.15. 14:04
A korábbi eperszín eltűnt, lett viszont szürkészöld, fehér és sárga. Meg koszsárga: a frissen felújított Rudas gyógyfürdő mellett észak-déli irányban végigsétálva ilyen színű tömbök mellett vezet az út. A bő tíz éve folyó felújítás utolsó ütemét lezáró nyitóünnepségre érkeztünk.

Eredetileg Tarlós István főpolgármester kezében lett volna a trikolórvágó olló, de végül helyettese, Szentes Tamás ugrott be a helyére. A fürdőépület tetőszerkezetét, a homlokzatokat, ablakokat és a gépészetet is érintő utolsó, 493 millió forintos (ebből 393 millió EU-támogatás) felújítás keretében a korábban külön működő uszodát és a fürdőt a vadonatúj előcsarnokon keresztül összekötötték.

Az ünnepségen a főpolgármester-helyettes mellett az üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt (BGYH) vezetője, Szőke László, és a generálkivitelező Kalotherm Zrt első embere, Szabó Lajos mondott rövid beszédet.

Kiderült, hogy a még a török hódoltság alatt létesített fürdőt kívülről az 1800-as évek végének megfelelő állapotba szerették volna visszaállítani. A törökfürdő híres, nyolcszögletű medencéje vörösfenyő-oszlopokon áll, és azok közül sokat meg is hagytak, a két épületrészt hajdan elválasztó utcára pedig az előcsarnok új gránitburkolat emlékeztet.

Az uszodarészhez nem kellett hozzányúlni, ott csak az ablakokat cserélték ki. A bejáráskor fürdőbe csak repialkalmakkor járó díszvendégek is láthatták, hogy a hét éve felújított fürdőrészleg jól bírja a strapát, és a Rudas az új bejárattal Budapest egyik legkulturáltabb fürdője lett, a sejtelmesen sötét törökfürdő-szekció pedig igazi látványosság.

Elhangzott, hogy a fürdő ismét régi pompájában ragyog, ami a gyógyturizmus szempontjából is fontos, de az itt indult Cinetrip-rendezvényeket talán kár volt megemlíteni, mert a valóban világhírű és egyedülálló rendezvénysorozatot pár éve épp a BGYH (korábbi vezetése) lehetetlenítette el.

A fürdő hétköznapokon továbbra sem lesz koedukált, nők csak kedden látogathatják. A hétvége viszont mindenkié, így a kivetelező vezetője, Szabó Lajos is jöhet: beszédében ugyanis talányos utalást tett rá, hogy csak a koedukált napokban érdekelt.

Végig vártuk hogy kiderüljön, mi az oka, hogy az épületet kívül nem sikerült egységes színűre festeni, de erről az ünnepség hivalatos részében nem volt szó. Végül kérdésünkre Szabó Lajos világított rá, hogy a színekhez az engedélyezési hatóság, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ragaszkodott.

A fürdővel egybeépített, azt délről határoló volt palackozóra viszont már nem terjedt ki a felújítás, ott tovább málladozhatnak a koszsárga falak és az ablakkeretek. Szőke László elmondta, hogy régóta szeretnék megszerezni a szintén állami tulajdonban lévő, jelenleg használaton kívüli épületet, hogy az uszodához kapcsolódó élménymedencéket létesítsenek, de ez mostanáig nem sikerült.