Kevesebb a gyilkos, frissebb az ebéd

2013.06.27. 14:14
A gyilkosságok, a rablások, a betörések és a lopások száma csökkent, a zsebtolvajlásoké, a halálos baleseteké és a garázdaságoké nőtt 2012-ben Budapesten. A fővárosi rendőrfőkapitány éves beszámolója szerint sok mindenben lekörözzük Prágát, Bécset és Varsót.

Budapesten a regisztrált bűncselekmények száma 10,2 százalékkal nőtt ugyan tavaly 2011-hez képest, de attól még nem alakult rosszul a bűnözési helyzet - ez derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2012. évi beszámolójából, amelyet a héten tárgyalt meg a fővárosi önkormányzat bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottsága. A május 31-i keltezésű, Tóth Tamás rendőrfőkapitány által aláírt beszámoló az emelkedés egyik okaként a statisztikai adatok kezelésének a változását említette: régen a súlyosabb bűncselekmény magába olvasztotta a kisebb súlyú, járulékos bűncselekményeket, de tavaly óta ezeket önállóan is rögzítik.

A bűnözési statisztikákat általában sem árt óvatosan kezelni, ahogy korábban megírtuk, egyetlen elszabadult ügynök is képes riasztó statisztikai ugrást, akár 10 ezer új bűncselekményt produkálni.

Jobbak vagyunk, mint Bécs és Prága

"Munkánk akkor értékelhető igazán, ha eredményeinket a térség hasonló nagyvárosaival állítjuk párhuzamba. Ha az állampolgárainkat leginkább irritáló bűncselekmények mutatóit összehasonlítom a környező országok fővárosainak bűnügyi statisztikai mutatóival, megállapítható, hogy Budapest közbiztonsága jó, az európai átlagnak megfelelő, több bűncselekmény tekintetében pedig igen kiváló eredményeket mutathat fel" - írja a BRFK-beszámolóban Tóth Tamás.

A dandártábornok rámutat, hogy nálunk, Budapesten kevesebb emberölést, nemi erőszakot, rablást és lopást követnek el, mint Bécsben, Varsóban és Prágában. "Ennek ellenére sem szabad azonban elégedettnek lennünk. Tudjuk, minden nap új kihívást jelent, a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományának minden nap bizonyítania kell önmaga és a polgárok előtt is" - teszi hozzá.

A beszámoló szerint a lopások száma az előző évihez képest 3,5 százalékkal csökkent. Erre különösen büszke a BRFK, azt írja a dandártábornok a csökkenésről, hogy "külön figyelmet érdemel, hiszen a gazdasági válság okozta kilátástalan helyzet hatásai még ma is éreztetik utóhatásukat." 8 százalékkal csökkent a zárt gépjármű feltörések száma, 2,2 százalékkal kevesebb volt a lakásbetörés, és 6,6 százalékkal kevesebb a rablás.

A bankok helyett a kisboltokra szálltak rá

Érdekesség, hogy csökkent a posta- és bankrablások száma, viszont többször pécéztek ki a rablók kisebb boltokat. A beszámoló szerint a kisboltok azért vannak veszélyben, mert jellemzően 1-2 női alkalmazottat foglalkoztatnak, viszonylag gyenge a vagyonvédelmük és hosszú, gyakran éjszakába nyúló a nyitvatartási idejük.

A gyilkosságoknál különösen látványos javulás volt. 2011-ben 90, 2012-ben csak 47 emberölés volt Budapesten.

A zseblopások száma viszont 4 százalékkal emelkedett. Itt azt hozza fel a beszámoló, hogy még mindig nincs annyi zseblopás nálunk, mint Bécsben vagy Prágában. "Így tehát mondhatjuk, hogy Budapest rendőrsége ebben is jól teljesít" - vonják le a következtetést. Nőtt a testi sértések (3,93 százalékkal), a garázdaságok (16,9 százalékkal, 1756-ról 2052-re) és a kábítószerrel kapcsolatos regisztrált bűncselekmények (10,3 százalékkal) száma is 2012-re.

Többet kaszáltak a bűnözők

Durván megugrott a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel elkövetett visszaélések száma, 2760-ról 6156-ra. A magyarázat szerint a visszaélések száma az ilyen fizetőeszközök használatának elterjedésével egyenes arányban nő, "az ebben rejlő lehetőségeket a bűnözők kiaknázzák, a bűnelkövetési technikák egyre kifinomultabbá válnak".

Az ismertté vált bűncselekményekkel okozott kár 53,4 milliárd forintról 66 milliárd forintra nőtt. A kármegtérülés javult ugyan, de messze nem annyival, mint amennyivel a kár nőtt. 2011-ben 2,2 milliárd, tavaly 2,3 milliárd forint térült meg.

A balesetmegelőzésben is volna még mit javítani. Bár a személyi sérüléses balesetek száma 3278-ről 3120-ra csökkent, a halálos balesetek száma 14,3 százalékkal nőtt, és 2,5 százalékkal több volt a súlyos sérüléssel járó baleset is.

Ízletesebb ellátmány

A Fejlesztések fejezetben lehet jó hírekkel találkozni, a beszámoló például kitér arra is, hogy "a biztosítási feladatok élelmezés ellátottságának terén újításként vezettük be a védőgázas csomagolást, így friss és ízletesebb ellátmányban részesülhetnek kollégáink".

A 2013-ra tervezett kiemelt feladatok között említi Tóth Tamás, hogy "meg kell teremtenünk az illetmtudó és barátságos viselkedés légkörét, amelyben mindenki tiszteletben tartja a többiek jogait, ahol a beosztotti állomány tiszteli elöljáróját és a hozzánk segítségért forduló embertársát". Arra is kitér, hogy "ugyan több áldozatos hónap áll mögöttünk, mégsem dőlhetünk hátra karosszékünkben a szolgálati fegyelem erősítése, a belső rend megtartása, a korrupció elleni hatékony fellépés nem szűnhet meg".

A beszámolóra a fővárosi bizottságból egyedül az alelnök, a jobbikos Czeglédi János szavazott nemmel. A politikus szerdai közleményében az áll: elfogadhatatlannak tartja, hogy több bűncselekménytípus esetszáma is emelkedett. Czeglédi szerint nem igaz, hogy Budapest közbiztonsága jó, és a budapesti lakosok ezt a saját bőrükön is tapasztalják.