Metróért Egyesület: Nem kapunk levegőt

D MTZ20130104002
2016.10.12. 09:58

Nem kapunk levegőt, mondta lapunknak Bíró Endre, a Metróért Egyesület vezetője arra a hírre, hogy a Városháza várhatóan úgy dönt: a vártnál magasabb költségek miatt csak a 3-as metró sínjeit, kocsijait újítják fel, az állomásokat nem.

Bíró hozzátette, hogy nem tudják igazán értelmezni a hírt. Olyan nincs, hogy az áramellátást vagy a szigetelést vagy a szellőzést az alagútban felújítják, a megállókban pedig nem. A burkolatcserét persze el lehet hagyni az állomásokon, de az nagyon kis költségmegtakarítást okoz.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Nemzet szerint nem fogják felújítani a 3-as metró megállóit, mert Tarlós István meg akarja felezni a felújítás 140 milliár­dos költségét. A botrányos műszaki állapotban levő 3-as metróra készülő felújított szerelvények új síneken, korszerű biztonsági berendezésekkel járhatnak majd 2019 végétől Újpest-Központ és a korábban felújított végállomás, Kőbánya-Kispest között, de a 19 lepusztult állomásához nem nyúlnak hozzá.

A Metróért Egyesület javaslata egy olyan szigorúan szakmai grémium létrehozása, mely az egész felújítást felügyeli, ellenőrzi  és javaslatokat tesz hasonló helyzetekben a műszakilag megfelelő megoldások alkalmazására. Ilyen projekt szakmai felügyelő bizottság az M3 járműfelújítás előkészítése során sikerrel működött, számos olyan elemet sikerült beemelni a felújítás elemei közé, amelyek eredetileg nem szerepeltek benne.