Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarlós mégsem akar népszavazást a Rómairól

2017.09.19. 13:00

A főpolgármester nem mondta, csak felvetette, hogy legyen népszavazás a római-parti mobilgát ügyében, derül ki a Magyar Nemzet mai cikkéből. A lap megkérdezte Tarlós Istvánt, mi lesz a népszavazással kapcsolatban a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén, amelyről a főpolgármester korábban maga nyilatkozta: felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt.

Mi hangzott el pontosan az M1 adásában? Ez:

Fel fogom vetni a közgyűlésben, (...) hogy, ám legyen, legyen akár budapesti népszavazás.

A Magyar Nemzet érdeklődésére Tarlós István úgy fogalmazott: „Soha nem mondtam, hogy lesz népszavazás a Római-part árvízvédelme ügyében, gyakorlatilag az egész magyar sajtó félreértelmezte a szavaimat.” A főpolgármester azt mondta, az állami televízióban ő csak arról beszélt, ha már a mobil gát ügyében valakik előhúzták „ezt a kártyát”, akkor fölveti a fővárosi közgyűlésben a népszavazás lehetőségét.

Hozzátette: nem azt mondta, hogy bármilyen népszavazási kérdést bármikor is beterjesztene az ügyben, hiszen továbbra is vállalja a véleményét: a Duna-partra kell megépíteni a mobil gátat, nem máshová. (Igaz, a lap az ominózus kijelentés után is megkereste, de akkor csak annyit tudtak meg, hogy elutazott, és javaslatáról egyelőre nem kíván bővebben nyilatkozni.)

Tehát a főpolgármester, mint most kiderült:

  • felveti a közgyűlésnek a népszavazás lehetőségét
  • de nem kezdeményezi azt
  • és nem is mondja azt, hogy legyen népszavazás.

Akkor most lesz népszavazás vagy sem? 

A játék a szavakkal valószínűleg azt takarja, hogy Tarlós szóba hozza („felveti”) a népszavazást a szerdai közgyűlés előtt, de csak azért, hogy a fideszes közgyűlés gyorsan le is szavazza azt. Így a lehetőség megjárja majd a demokratikus fórumot, a főpolgármester hátradőlhet.

Ha kezdeményezte volna a népszavazást, akkor az teljesen mást jelentene, hiszen az a közgyűlési előterjesztés, amit Tarlós kezdeményez, az szinte már megszavazottnak tekinthető. De mivel nem kezdeményezte, szinte biztosra vehető, hogy nem lesz népszavazás a Római-partról – ha ez a közgyűlésen múlik.

Erről a népszavazásról amúgy már augusztusban döntés született egyszer. Mint megírtuk, a Fővárosi Választási Bizottság megtagadta az Együtt és a Párbeszéd által a római-parti mobilgát megépítése ellen benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését. A döntés szerint a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így e kérdésben nem tartható népszavazás.

Hogy valami azért mégis legyen, a III. kerületi önkormányzat népszavazás helyett online konzultációt indított a témában, amelyben a környéken élők elmondhatják véleményüket az ügyben. A főpolgármester lapunknak erről azt nyilatkozta: úgy érzi, hogy ez a húzás a kerület részéről meglehetősen választásikampány-ízű.