Emőke
4 °C
20 °C

Fodor Gábort is érdekli a Gellért-hegyi kristálybarlang

2007.11.01. 19:02
Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is élénk érdeklődést mutat a Gellért-hegyi kristálybarlang problémája iránt. A Környezetvédelmi Minisztérium egy levelet jutatott el az Indexhez, mely szerint Fodor Gábot bár egyelőre csak a Magyar Távirati Iroda híradásából, de tud Nagy Gábor Tamás első kerületi polgármester Gellért-hegyi kristálybarlanggal kapcsolatos kéréséről, hogy miniszteri rendeletben nyilvánítassa védetté a barlang felszínét. Azt írja, érdemben vizsgálni fogja az ügyet, és lehetséges, hogy kiterjeszti a felszíni védelmet a területre.

Ha a minisztérium alapos indokot talál, kiterjesztheti Nagy Gábor Tamás első kerületi polgármester kérésére a Gellért-hegy gyomrában nemrég felfedezett, világszenzációnak számító csipkebarlang fölé a területi védettséget. Fodor Gábor még nem kapta meg a polgármester levelét, de tud a kérésről.

Emellett pedig úgy tűnik, Fodor Gábor élénk érdeklődést tanúsít a kristálybarlang felett építkező cég és a természetvédelem ügyéért vele birokra kelő barlankszakértők vitája iránt is. Bár azt még nem írta meg, hogy szándékában áll-e hozzásegítienie az első kerületet és Budapestet ahhoz, hogy ez a kiemelkedő értékekkel rendelkező barlang hosszú távon megőrizhető és mindenki számára látogatható legyen, de úgy tűnik valami megmozdult.

A szaktárca hivatalos közlése szerint a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007. 10. 29-én a 1016 Budapest, Bérc u. 4/a. szám alatti ingatlan tulajdonosának megtiltotta mindenféle építési munka végzését, és arra kötelezte a beruházót, hogy tisztítsa meg a barlang bejáratát.

Még a bejárat eltorlaszolása előtt kötelezték a telken építkező Feith Zoltán tulajdonában lévő B. Soares Kft.-t arra is, hogy építsen egy föld alatt húzódó alagutat, ami lehetővé teszi a jövőben is a barlang biztonságos megközelítését a közterület felöl. A cég az alagút építéshez még hozzá sem kezdett, bár közleményeiben azt kommunikálja a sajtó felé, hogy a járatot mindenképpen elkészíti, noha az nem az ő feladata és költsége lenne, hanem az államé.

Az állam másképp gondolja

A környezetvédelmi szaktárca azonban egyértelműen leszögezi, hogy az ingatlan tulajdonosának kell a barlang bejáratának kiépítéséről gondoskodnia saját költségén. A barlang bejáratának kiépítéséhez fűződő engedélyt is a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz kell majd beadnia - ám ezt idáig nem tette meg.

A természetvédelmi hatóság munkatársai szerdán jártak a területen, amikor is nyugtázhatták, hogy a vállalkozó eleget tett a felszólításnak, elszállítatta a barlang elé felhalmozott homokot és egyéb törmeléket, így újból megközelíthető vált a bejárat.

Ha a B. Soares Kft. ez után sem építi meg a föld alatti bejáratot, ellenben rohamtempóban felhúzza a villát, azzal egy meglehetősen kényes jogi helyzetet állít elő. A barlang és annak kincse az államé marad ugyan, de nem tud hozzáférni. A területi védettséggel ezt meg lehetne előzni, és talán azt is, hogy a barlang fölé medence, vagy bármi olyan épüljön, ami megbontja a hegy ezen részének természetes közegét, a leszivárgó anyagok pedig tönkretennék a most még hófehér csipkeszerű barlangi képződményeket.

"A barlang eleve védett, a törvény azonban lehetővé teszi, hogy egy meghatározott védőzónára is kiterjeszthető legyen a természetvédelmi védettség. A tárca meg fogja vizsgálni ennek a lehetőségét. A védettséget - az eljárás lefolytatása és a körülmények figyelembevétele után - amennyiben az alaposan indokolt, megadhatja a minisztérium" - olvasható a környezetvédelmi minisztérium levelében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!