Emőke
4 °C
20 °C

Szkanderoznak a gellérthegyi kristálybarlangért

2007.10.31. 19:48
A természetvédők és az építők csatájában egyelőre az építők állnak nyerésre a gellérthegyi kristálybarlang vitájában. Bár Nagy Gábor Tamás az első kerület polgármestere és Adamkó Péter barlangász, barlangszakértő minden lehetséges eszközt bevetnek a hegy gyomrában rejlő termézseti kincs megóvásáért, úgy érzik, a környezetvédelmi és építési hatóságok nem állnak nyíltan melléjük. Lassúságukkal és a számonkérések elfelejtésével hozzájárulnak ahhoz, hogy az építkezés előrehaladtával visszafordíthatatlan állapotok álljanak elő.

A világviszonylatban is különleges, hófehér csipkeszerű gipszkristályokkal teli gellérthegyi barlangban színes borsókövek és aragonit képződmények vannak egymás mellett, a barlang felett viszont egsy villát építenek, ami a természetvédők szerint veszélyeztetheti a természeti kincseket. Az eddig feltárt hetven méter magas és húsz méter hosszú barlangszakasz a National Geographic fotósát is elkápráztatta, és így történne ez valószínűleg mindenki mással is, ha a ma még csak szűk járaton át megközelíthető barlangot mindenki számára látogatható turisztikai kuriózummá tennék.

Egyelőre ezt az amúgy kézenfekvő verziót hivatalosan még senki nem akarja megvalósítani. Az illetékes hatóságok a telken építkező Feith Zoltán tulajdonában lévő B. Soares Kft.-t kötelezték, hogy építsen egy föld alatt húzódó alagutat, ami lehetővé teszi a jövőben is a barlang biztonságos megközelítését a közterület felöl.

Klikk!

Bár a tulajdonos és egyben építtető cég közleményében azt állítja, hajlandó megépíttetni az alagutat, még sem az engedélyeket nem szerezte be, sem a terveket nem készítette el erre.

Ugyanakkor nagyvonalúságának demonstrálására a sajtóközleményükben hangsúlyozták, hogy bár az alagút építése állami feladat és költség lenne, ők átvállalják ezeket a terheket, hisz eddig is több mint 5 millió forintot költöttek már erre a közügyre, és hajlandóak további áldozatok meghozatalára.

Interjút kértünk a Soares Kft. vezetésétől, de nem vállalkoztak erre. Kérdéseink megválaszolását is ahhoz a feltételhez kötötték, hogy nevet ne kelljen feltüntetniük az email végén, majd egyetlen választ sem küldtek. A közleményükben azt írták, mindent megtettek a kristálybarlangért, és a szakvélemény is őket igazolja. Adamkó Péter barlangász állításait túlzásoknak és a valóságtól távol állónak tartják.

Adamkó azt mondja, őt nem lepik meg a vádak, hisz már sokszor kiderült, nagy marha az, aki egy milliomossal leáll iszapbírkózni. Ő már nem először teszi ezt, de még mindig dühíti az a fölényesség, ahogy az építkezők kezelik őt és a környezetvédelemért lévő hatóságokat.

Épp most küzd a Malom tóért a dakaros (autóversenyző) Szalai Balázzsal, mert az autóversenyző wellness-szállót akar építeni tó fölé, magyarázta a helyzetet kissé csüggedten a barlangász.

Azt állítja, a cég vezetőjét, Feith Zoltánt életében nem látta. Akkor járt a barlang felett épülő háznál először, amikor márciusban kirendelte ellenőrizni a környezetvédelmi hatóság. "Tavaly karácsony után jelezték a kollégáim, hogy építkezés zajlik a területen, és dózerrel földet és építési anyagokat toltak az üregbe. - Szilveszter előtt kimentünk barlangkutatókkal és kiástunk egy eltemetett barlangot, ezt láthatják a képeken is.

Klikk!

Az építtetőnek viszont kutya kötelessége lett volna a külszínre kivezetni a természeti értéket, hiszen úgy szólt az engedélye. Ezt elszabotálta, és eltemette a barlang bejáratát. "Ha a ház mellé, a barlang fölé medencét, vagy kerti csobogót épít, az onnan leszivárgó víz visszafordíthatatlan károkat okozhat a barlangban. - Ha beépíti a telket a bejárat sem lesz hozzáférhető" - nyilatkozta az Indexnek Adamkó.

Nagy Gábor Tamás polgármester saját eszköztárát bevetve a partvonalról próbálja megoldani a barlang ügyét. Szerda reggelre operatív bizottságot hívott össze a hivatalába, meghívót kapott az összes ügyben érintett szakhatóság és azok képviselői. Mindenki eljött, ám az építési engedélyezési joggal bíró VII. kerületi építési iroda vezetője, sem Erzsébetváros jegyzője nem vett részt az egyeztetésen. Nagy Gábor Tamás szerint azért, mert nem érzékelik a helyzet súlyát.

Nagy Gábor Tamás bejelentette, megkereste hivatalosan Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert is, hogy tisztségénél fogva miniszteri rendeletben nyilvánítassa védetté a barlang felszínét. Mi is megkerestük Fodor Gábort, hogy megtudjuk, mit gondol erről a lehetőségről, ő azonban lapzártánkig nem volt elérhető.

A Soares Kft. eközben újabb közleményt adott ki. Ebben arról tájékoztattak, hogy szerda délután három órára eltakarították a bejárat előtt magasodó kupacot. A barlang újra megközelíthető, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felelősség által odarakatott fémajtó láthatóan nem sérült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!