Emőke
-4 °C
9 °C

Kitört a béke a budapesti SZDSZ-ben

2006.08.16. 14:53
Bár sokáig kétséges volt, hogy lesz kompromisszumos listája a budapesti SZDSZ-nek, megállapodtak a vitatkozó felek. Demszky négy emberét javasolhatta befutó helyre, így biztosan ott lesz a következő közgyűlésben Bojár Iván András építész, és John Emese, az Új Generáció elnöke, ellenben úgy tűnik egyelőre nem lesz képviselő Kóka János favoritja, Szekfű Balázs.

Összeállt az SZDSZ 16 fős budapesti listája, az első három helyen Demszky Gábor, Rajk László és Ikvai-Szabó Imre szerepel a budapesti választmány elnökségének és Demszky Gábor főpolgármesternek a megállapodása alapján - közölte Lakos Imre, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke szerdán.

A kampányra koncentrálnak

Lakos Imre és Demszky Gábor kedden egyeztetett és állapodott meg a listáról, a budapesti választmány elnöksége pedig szerda délelőtt hagyta jóvá a kompromisszumos listát. Amint arról korábban az Index beszámolt, vita bontakozott ki Demszky Gábor főpolgármester és az SZDSZ budapesti vezetése között, Bőhm András és Lakos Imre is káderpolitikája miatt bírálta a főpolgármestert.

"Szeretnénk lezárni egyszer és mindenkorra ezt a vitát, mert a kampányra szeretnénk koncentrálni" - fogalmazott Lakos Imre. A lista negyedik helyén Bőhm András áll, őt Bojár Iván András, Lakos Imre, Szolnoki Andrea, Z. Halmágyi Judit, John Emese, Geberle Erzsébet, Székely Gábor, Hardi Róbert, Dancs Gábor, Molnár István, Szász Domokos és Takács Gábor követ.

Nem lesz két lista

"Azt gondoltuk, hogy az első tizenöt az mindenképpen biztos bejutó helynek számít" - mondta Lakos Imre hozzátéve, hogy a jelenlegi fővárosi SZDSZ-frakció 17 tagú. Demszky Gábor kérése az volt, hogy négy embert ő szeretne jelölni, ezt méltányolta az elnökség - közölte. Lakos Imre hangsúlyozta: egyeztetett álláspontról van szó, tehát nem lesz külön elnökségi és főpolgármesteri lista. Az egyeztetett listáról az SZDSZ budapesti választmánya a jövő héten szerdán dönt. Úgy tudjuk az első húsz hely valamelyikén szerepel majd Kóka János gazdasági miniszter favorítja, Szekfű Balázs is. Bár többen szívesen látták volna befutó helyen, munkájára mindenképp számítanak valéamilyen formában a következő négy évben.

Lakos Imre elmondta: az, hogy Rajk László a lista második helyezettje "üzenetértékű". Rajk nem lesz képviselő, csak így szeretnék megjeleníteni azt a liberális eszmevilágot, amit ő képvisel. Rajk megkeresésünkre azt mondta, hogy semmiféle újdonság nincsen abban, hogy ő a lista második helyezettje, hiszen négy éve is így volt ez. Rajk László a Tocsik-ügy kipattanásáig politizált aktívan, akkor viszont váratlanul lemondott parlamenti mandátumáról és azóta nem vállalt komolyabb politikai szerepet. Neve azóta inkább építészként kerül elő, az ő tervei alapján újult meg például a Corvin Mozi, illetve ő tervezte a Lehel téri piacot is.