Gerzson
-3 °C
2 °C

Januártól hatezer forint fölé mehet a BKV-bérlet ára

2004.10.14. 15:18
Drasztikusan, összességében 650 forinttal is drágulhat jövőre a BKV-bérlet. A közlekedési cég csütörtökön juttatta el tarifaemelési javaslatát a fővárosnak. A tervezet szerint 2005-ben két lépcsőben, összesen 15-20 százalékkal növekednének a jegy- és bérletárak.
A BKV csütörtökön eljuttatta jövő évi tarifaemelési javaslatát a főváros vezetésének, értesült az InfoRádió. A cég az ideihez hasonló kétlépcsős áremelést javasol három változatban.

Három változat

A legenyhébb változat egy január elsejei tíz százalékos, majd ezt követően egy július elsejei öt százalékos drágulás. Ez alapján a jegyár január elsejétől 145 forintról 155 forintra, a felnőttbérlet ára 5400 forintról 5850 forintra, a tanuló- nyugdíjasbérletek ára pedig 2050 forintról 2250 forintra növekednének. A második variáció szerint a január elsejei tíz százalékos emelést júliusban egy másik tíz százalékos drágulás követné.

A legradikálisabb változat jövő január elsejével izmosabb, tizenöt százalékos drágulással számol, amelyet júliusban további öt százalékkal fejelnének meg. Ez azt jelentené, hogy az utasok január elsejétől 145 forint helyett 160 forintot fizetnének a jegyért, 5400 forint helyett 6050 forintot a felnőttbérletért, és 2050 forint helyett 2350 forintot a tanuló- nyugdíjas-bérletért.

A fővárosi közgyűlés az ősz végén dönt az emelésről.

Kétlépcsős hagyomány

Jövőre a legjobb esetben is 18 milliárd forintos veszteséggel kalkulál a BKV, tudta meg az InfoRádió. Ezt az eredményt akkor érné el a cég, ha mind az államtól, mind a fővárostól megkapná a várhatóan 10-10 milliárd forint működési támogatást, és a tarifabevételek is a legkedvezőbben alakulnának.

Mint ismert, a BKV idén is két lépcsőben emelte árait. A fővárosi közgyűlés tavalyi döntése alapján január elsejétől 13 százalékkal, ezt követően július elsejétől automatikusan további öt százalékkal drágultak a jegy- és bérletárak.