Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem támogatja a BKV-fb a használtbusztendert

2008.06.27. 14:58
A BKV felügyelőbizottsága pénteken tartott ülésén hét „érzékeny” témát tárgyalt, többet épp az Index cikkei nyomán. Az fb foglalkozott az újabb használtbusz-tenderrel, a BKV járműveinek műszaki állapotával, a tanácsadói szerződésekkel, a Baross remíz eladásával és Antal Attila új autójának és régi irodájának sorsával.

A BKV felügyelőbizottsága tájékoztatást kért a közlekedési társaság járműveinek műszaki állapotáról, miután az Index egyik cikkében nagyon súlyos állítások voltak olvashatók erről. A műszaki igazgatóság a bizottsági ülésen tartott egy prezentációt a kérdésről, ahol nagyon drámai képet festettek a helyzetről. Emiatt az fb aggasztónak minősítette a járművek műszaki állapotát és azonnali intézkedések meghozatalára, akcióterv kidolgozására kérte fel a társaság igazgatóságát.

Az újabb használtbusztender is kútba eshet, mivel a kérdést az fb levette a napirendről, ezzel gyakorlatilag elutasítva azt. Az fb tagjai a szavazás előtt azonban a tender számos hiányosságára is rámutattak. (A tavalyi tenderen nyolcvan használt Volvo buszt vett volna a BKV attól az Alfa Busz Kft.-től, melynél Antal Attila akkori BKV vezérigazgató fia alvállalkozóként dolgozott, ráadásul többek szerint a vételár is túl magas lett volna.)

A bizottság jóváhagyta, hogy a BKV az idei alaptevékenységének finanszírozására 4,5 milliárd forintnyi hitelt vegyen fel. E hitelfelvétel nélkül a társaság működése finanszírozhatatlanná válna.

A Regőczi Miklós vezette értékesítési szervezet az Orczy térnél lévő Baross kocsiszín értékesítésére tett javaslatot, miután már előrehaladott tárgyalásokat folytattak potenciális befektetőkkel. Az eladást Vitézy Dávid javaslatára az fb nem támogatta, mert nem látták azt indokoltnak és kellőképpen megalapozottnak. A többi remíz fejlesztése és a hosszabb rezsimenetek költsége néhány év alatt nagyobb lehet, mint amennyiért az ingatlant el tudná adni a BKV.

Az Index által feltárt Golder-ügyben, ahol a BKV tanácsadójának, az AAM-nek egy pályázaton vele szembe indult versenytársával kellett egyeztetnie, véget ért a belső vizsgálat, melynek megállapításai miatt az fb a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult és felügyeleti eljárást kezdeményezett. Ez az első eset a társaság történetében, hogy egy tanácsadói szerződés kapcsán az fb hatósági vizsgálatot kezdeményezzen a cég ellen.

A BKV internetes oldalán közzétett tanácsadói listáról kiderült, hogy az nem teljes, hiányzik róla többek között a Media Magnet Kft. Az fb a lista azonnali felülvizsgálatára szólított fel.

Balogh Pál MSZP-s delegált javaslatára a fb kérdéseket intézett Balogh Zsolt megbízott vezérigazgatóhoz. Írásban várnak választ arra, miért kapta meg egy tanácsadó Antal Attila irodáját, miért újítják fel azt - sajtóértesülések szerint - 4 millió forintért, mikor nem is volt rossz állapotban, miért vettek új autót Antal Attilának és végül miért kapta meg azt Tótfalusi György a BKV igazgatóságának SZDSZ-es elnöke, aki nem is főállású dolgozója a cégnek, és oda lényegében csak az igazgatósági ülésekkor jár be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?