Osztódással szaporodik a BKV

2008.01.17. 14:41
Kis, pár fős cégekbe szervezte ki tevékenységének egy részét a BKV. A legvitathatóbbnak a cég ingatlanjainak hasznosításával, eladásával, bérbeadásával foglalkozó BKV Ingatlan Kft. megalakítása látszik, de érdekes kérdéseket vet fel például a BKV Reklám Kft. várható működése is.

Idén kezdhet működni a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság négy, 2007 októberében létrehozott, új cége, a BKV Ingatlan Kft., BKV Közbeszerzés Kft., BKV Reklám Kft. és a BKV Vagyonőr Kft. A száz százalékban BKV-tulajdonú cégek megalakítása meglehetős csendben történt, a főváros két illetékes bizottságának, a gazdasági és városüzemeltetési bizottság jogszerű, de nem túl elegáns megkerülésével. Többekben felvetődött, hogy a BKV-s tevékenységek kevésbé ellenőrizhető kis cégekbe kiszervezése lehetőséget nyújt kényes szerződések "eldugására", a kötelező közbeszerzési eljárások kikerülésére.

Regőczi Miklós

A négy kft.-ből háromnak (BKV Ingatlan Kft., BKV Reklám Kft. és BKV Vagyonőr Kft.) Regőczi Miklós, a BKV-nak az értékesítésért felelős vezérigazgató-helyettese lett az igazgatója.

A kérdésre, hogy miért volt szükség a négy cég megalakítására, Regőczi kifejtette, hogy ezeken a területeken hatékonyabban tudják majd így képviselni a BKV érdekeit, mert a közelekedési vállalat jelenlegi struktúrája ezt nem teszi lehetővé.

Mivel a jegyzett tőke egyik cég esetében sem haladja meg a hárommillió forintot, így nem volt kötelező a két fővárosi bizottság elé vinni a cégalapítási terveket. "A BKV igazgatósága tavaly nyáron megtárgyalta majd elfogadta az erről szóló döntést" - mondta Regőczi az Indexnek.

Operatív tevékenység

Regőczi határozottan elutasította azt a feltételezést, hogy ezeknek a cégek a nehezen ellenőrizhető működése a közlekedési vállalat vagyonának elkótyavetyéléséhez vezethet. "Ez nem igaz, ezek a cégek nem rendelkeznek vagyonnal, csupán operatív tevékenység folyik majd bennük" - mondta a vezérigazgató-helyettes, aki saját bevallása szerint nem kap külön fizetést a három cég igazgatói posztjának betöltéséért. Regőczi szerint nem lesz gond a BKV amúgy is kifogástalan kommunikációjával sem, a négy kft. ügyeiről ugyanolyan tájékoztatást lehet majd kapni, mint a BKV eddigi más ügyeiről.

Négy cég: ingatlan, közbeszerzés, reklám, vagyonőr

A BKV Ingatlan Kereskedelmi és Ingatlanhasznosítási Korlátolt Felelősségű Társaság (cégjegyzékszám: 01-09-886417) 2007. október 19-én lett bejegyezve. A cég rövidített elnevezése: BKV Ingatlan Kft. Fő tevékenysége: ingatlanforgalmazás, egyéb: ingatlanberuházás, -eladás, ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, ingatlankezelés. A cég jegyzett tőkéje: hárommillió forint.

A BKV Közbeszerzés Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság - röviden: BKV Közbeszerzés Kft. - (cégjegyzékszám: 01-09-887753) 2007. október 24-én lett bejegyezve. A cég angol neve: BKV Public Procurement Services Limited Liability Company BKV Public Procurement Ltd. Fő tevékenysége: Üzletviteli tanácsadás. A cég jegyzett tőkéje: ötszázezer forint, igazgató: Miskei László.

A BKV Reklám Kft., (BKV Reklám Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, cégjegyzékszám: 01-09-886420) 2007. október 8-án született, fő tevékenysége a hirdetés, hárommillió forint a jegyzett tőkéje.

A BKV Vagyonőr Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (cégjegyzékszám: 01-09-886424) 2007. október 11-én lett bejegyezve. A BKV Vagyonőr Kft. fő tevékenysége: "egyéb szárazföldi szállítást segítő tevékenység". Egyéb tevékenységei közé nyomozási, biztonsági tevékenység is tartozik. A cég jegyzett tőkéje: hárommillió forint.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy ha a BKV vezérigazgatóhelyettesként Regőczi amúgy is felügyeletet gyakorol ezen területek fölött, miért nem szakembereket neveztek ki e cégek vezetésére. "Reklámtevékenységben jártasnak mondhatom magam, de ha működni kezdenek ezek a cégek, akkor valószínűleg változik majd az ügyvezetők személye is. Jelenleg az éves üzleti tervek készülnek, ha ezeket elfogadja az igazgatóság, akkor indul be a munka a négy kft.-ben" - tájékoztatott Regőczi.

Jó lesz

A jelenleg még nem működő cégek várható tevékenységéről Regőczi Miklós összefoglalóan azt mondta, hogy a BKV Reklám Kft. feladata a Peron Kft. által le nem fedett területek reklámcélú hasznosítása lesz. (A fővárosi tömegközlekedési eszközökön, peronokon elhelyezett hirdetéseket értékesítő Peron Kft.-vel 2009. december 31-ig van nem túl előnyösnek tartott szerződése a BKV-nak, Regőczi szerint már folynak a tárgyalások a szerződésmódosításról.) A BKV Vagyonőr Kft. egy pár fős cég lesz, amelyik a BKV-nak jelenleg is dolgozó biztonsági alvállalkozók felügyelését, segítését hivatott végezni.

A BKV Közbeszerzés Kft. olyan közbeszerzéseket bonyolít majd le, amik révén a BKV más főváros cégekkel összefogva, együtt tud könnyebben és olcsóbban például energiát, irodaszert vásárolni. "És ez jó" - hangsúlyozta Regőczi Miklós. Arról, hogy az BKV Ingatlan Kft. keretein belül milyen BKV-s ingatlanok eladását, bérbeadását tervezik, annyit mondott, hogy egyelőre nincs konkrét elképzelés, de ha lesz, azt is csak az igazgatóság jóváhagyása után lehet majd megvalósítani.

Forgalomirányítás

A BKV több tíz-, de akár százmilliárdos piaci értékű ingatlanvagyonának sorsáért aggódók szerint ez utóbbinak némileg ellentmond, hogy tavaly decemberben, a járatritkítások apropóján, már szó volt arról, hogy két villamos kocsiszín (a Zuglói és az Orczy téri) és legalább egy buszgarázs (az óbudai) eladósorba kerül. Úgy tudni, hogy a több milliárd forintot érő telkek iránt lenne bőven érdeklődő. Regóczi tett olyan nyilatkozatot is, hogy a BKV Akácfa utcai székháza nem alkalmas irodaháznak, egy újba szeretnének költözni, de ehhez előbb el kell adni a jelenlegit.

A főváros 2007. december 20-21-i, többek között a BKV 2008-as viteldíjairól is döntő közgyűlésén egyébként szóba is került, hogy "2008-ban [...] az új menetrendek kialakítása és bevezetése legalább négy hónapot vesz igénybe, a feleslegessé váló telephely kiürítése fél év alatt lehetséges". Mindenestre vannak, akik fordított logikát emlegetnek a BKV-n belüli folyamatok mögött: azért van szükség a járatritkításokra, hogy utána el lehessen adni a feleslegessé váló ingatlanokat, és nem azért mert kevesebb az utas.

El lehet rejteni

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának civil tagja (a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület munkacsoport-vezetője) több szempontból is különösnek tartja a négy kft. létrehozását. A BKV Reklám Kft.-vel kapcsolatban felelevenítette, hogy a Peron Kft. annak idején ugyanilyen, BKV-tulajdonban lévő cégnek indult, majd rövid időn belül magánkézbe került, és végül a BKV egy meglehetősen előnytelen szerződést kötött vele a közlekedési cég hirdetési felületeinek értékesítéséről, aminek révén a BKV még jó pár évig elég kevés pénzt lát a reklámokból. Az új reklámcég esetében is fennáll annak a lehetősége, hogy a felfuttatás után eladják, és így mint magáncég, már versenyeztetés nélkül kínálhatja a hirdetési felületeket.

Reklám a föld alatt

Vitézy szerint a BKV felügyelőbizottságának és a tulajdonos főváros két illetékes bizottságának kisebb részletességű, kevesebb belelátása lesz az új cégekben születő döntésekbe, kevesebb információ birtokában lesznek a BKV-n belüli történésekről, szerződésekről. "Könnyen el lehet rejteni szem elől a közbeszerzési és egyéb ügyleteket" - mondta Vitézy. Ráadásul a döntésekre rábólintó igazgatóság zömmel nem közlekedési szakemberekből, hanem a kormánypártok által delegált tagokból áll.

A BKV Közbeszerzés Kft. várható tevékenységével kapcsolatban Vitézy megemlítette, hogy a BKV elvileg nagyker áron szerzi be évek óta a sofőröknek készülő teához a cukrot és a citromlevet. "Egy átvilágítás után aztán Antal Attila maga ismerte el, hogy az Akácfa utcai sarki boltban harmadával olcsóbban kapható cukor és citromlé". Ilyen közbeszerzési kft. alapítására különben sem volt eddig említésre érdemes példa Magyarországon, a nagy társaságok az ilyen ügyleteiket általában mind meg tudják oldani házon belül.

Az Orczy téri kocsiszín

Vitézy ezzel összefüggően nem látja okát, hogy miért kellett mindezen tevékenységek elvégzésére külön kft.-ket létrehozni, a BKV eddigi formájában is alkalmas lett volna a feladatok ellátására. "A BKV minden szerződésére ezután külön céget hoznak majd létre?" - kérdezte Vitézy, aki szerint valóban lehet attól tartani, hogy például a járatritkítások hatására kiürített kocsiszínek és buszgarázsok zökkenőmentes eladása a célja a BKV Ingatlan Kft. létrehozásának.

Politikai kulturálatlanság

Wintermantel Zsolt, a főváros városüzemeltetési bizottságának fideszes alelnöke szerint politikai kultúra kérdése, hogy ilyen esetekben elviszik-e véleményeztetésre az illetékes bizottságok elé a döntést, bár tény, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat szerint 3 millió forint törzstőke alatt nincs ilyen kötelezettség. "A politikai kulturálatlanság olyan válfaja honosodott meg, aminek része például a cégvezetők pályáztatás nélküli kinevezése is" - utalt Wintermantel a BKV vezérigazgatójának, Antal Attilának kinevezésére.

Mozgásban

"A főváros egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb közüzemi cége a BKV, ami ráadásul évek óta hatalmas anyagi gondokkal küzd. Nem tartom szerencsésnek, hogy a sokak által politikai komisszárnak tartott, Székesfehérváron korábban kormánypárti politikusként tevékenykedő Regőczi Miklós legyen ezeknek a cégeknek a vezetője, mint ahogy azt sem, hogy az általa igazgatott cég életében mindenféle érdemi tájékoztatás nélkül szülessenek ilyen horderejű döntések" - tette hozzá Wintermantel Zsolt.  • Tippek
  • Árfolyam