Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

A BKV bekeményít a bliccelőkkel szemben

2007.09.06. 16:17
15 milliárd forintnál is több pénzzel tartoznak a BKV-nak a bliccelők, a kintlévőségeket 2 év alatt akarja behajtani a közlekedési vállalat. A hosszú ideje tartozók ügyei követeléskezelőkhöz kerülnek, aki viszont októberben hajlandó fizetni, annak elengedik az adósság 20 százalékát.

A BKV-nak hosszabb ideje tartozó és nem fizető bliccelők novembertől arra számíthatnak, hogy a közlekedési társaság követeléskezelő cégekre bízza kintlévőségei behajtását. Akik viszont októberben rendezik tartozásukat, azoknál elengedik az adósság 20 százalékát, jelentette be Regőczi Miklós, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) kommunikációs vezetője csütörtökön. Regőczi Miklós már csütörtökön reggel jelezte, kedvezményt nyújt a BKV azoknak, akik egyben befizetik tartozásukat.

Több mint 15 milliárd forinttal tartoznak bliccelők a BKV-nak. 1,2 millió azoknak a potyautasoknak a száma, akikről biztos adatokat lehet tudni, ezen felül még 3 millió elkapott bliccelő van, aki nem mutatott igazolványt az ellenőröknek csak bemondta az adatait. Van olyan potyázó, akit az utóbbi években 159 esetben kaptak el, egyszer sem fizette ki a büntetést, így a tartozása több mint 2,5 millió forint.

Végső esetben behajtót küldenek

Eddig a pótdíjbehajtás úgy zajlott, hogy az elkapott bliccelő 8 napon belül bemutathatta bérletét, ha nem tette 30 nap múltán felszólító levelet kapott, majd ha erre sem reagált, a BKV bírósághoz fordult, ami végső esetben végrehatót küldött a nem fizető potyautasra, mondta Lucza Mihály a BKV pótdíjbehatási osztályának vezetője.

Mivel ez a folyamat igen költséges volt, csak a nagyon nagy adósoknál alkalmazták a bírósági illetve végrehajtási eljárást. A pótdíjbehajtás októberi, illetve novemberi szigorítása azt jelenti, hogy valamennyi nem fizető bliccelőnél, azoknál is, akik évekkel ezelőtt buktak le, alkalmazzák a folyamatot. Sőt, a BKV végső esetben eladja a tartozást követeléskezelő, adósságvásárló cégeknek. Hozzátette, az a céljuk, hogy 2 év alatt a BKV valamennyi kintlevőségét behajtsák.

Előzetes kontroll

A BKV járatokon márciusban indított szigorítás először a metró, majd a HÉV vonalait érintette, szeptember közepéig már a kisföldalatti peronját is teljesen lezárják, tehát jegy nélkül senki sem szállhat fel, mondta Regőczi Miklós. Augusztus óta az éjszakai buszjáratokon is fokozott a kontroll, ezen kívül szerda óta 150 jegyellenőr dolgozik folyamatosan a Combino villamosokon is.

A kommunikációs vezető hozzátette, A BKV nem akar büntetni, ezért is teszik a hangsúlyt az előzetes kontrollra, arra, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, amelyben a tömegközlekedési járatokra senki sem szállhat fel jegy nélkül.  • Vennék
  • Bankszámla