Auguszta
-4 °C
2 °C

Búzamező és szőlőtőke a Várban

2007.06.20. 22:22
Ősi szőlőültetvényeket és búzatáblákat létesítene Bojár Iván András fővárosi tanácsnok a Várlejtőn. Erről az Infó rádiónak nyilatkozott.
Géntechnológiával életre keltett ősi szőlőültetvényeket és búzatáblákat szeretne látni Budapest városarculati tanácsnoka a Várlejtő lankáin. Bojár Iván András városarculati tanácsnok az Infó rádiónak elmondta, hogy a látvány egyszerre lenne szép és különleges, az ott készülő muzeális jellegű bor és cipó pedig turistacsalogató gasztronómiai érdekességet jelentene.

A Budai Vár nyugati lejtőjén egészen az 1920-as évekig láthatók voltak azok a szőlőültetvények, amelyek már Mátyás király idejében is ott álltak.

Ezeken a helyeken most parkok vannak, a fővárosi önkormányzat városarculati tanácsnoka szerint azonban a parkok helyén szőlőtőkék és búzatáblák is lehetnének.

Bojár Iván András elmondta azt is, hogy az ország legrégibb szőlőtőkéje, egy több mint 150 éves példány is a várnegyedben, egy régi ház udvarán van.

A tanácsnok úgy tudja, hogy a tőke mind a mai napig terem, de hogy lehet-e szaporítani, arra nem tudott válaszolni. Elmondta azonban, hogy felvették a kapcsolatot a kertészeti egyetem munkatársaival, illetve a gödöllői egyetem agrárszakembereivel is.