Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Körbejárható a Citadella

2005.08.16. 14:13
Lassan egy hónapja tart a huzavona a Citadella előtti útszakaszt lezáró sorompó körül. Annyit sikerült elérni, hogy a napokban megszünt ez az útzár, így most éppen bárki akadálytalanul sétálhat keresztül a Gellérthegyen. A Kft. szerint - akik korábban jegyet szedtek a helyszínen - az eső miatt történt minden, de azért tárgyalnak a területért felelős Kincstári Vagyoni Igazgatósággal is. Azt viszont senki sem árulja el, hogy miről.

Tovább tart a Citadellánál a fesztivál, de most már beljebb, az ott lévő erőd falai mögé költözött, így megszűnt a Gellérthegyi panorámához vezető utat lezáró sorompó. A pénzszedő bódék még most is ott állnak, a hoszteszek is sétálgatnak, de már eltűnt a jelmez, és a buggyos mell is beköltözött egy farmer-póló kombinációba. A "korhű" őrségváltó, mackónadrágos huszárok sincsenek már a területen. Bővebben a jelmezes jegyszedőkről >>> .

Ez a változás meg is látszik a Citadella forgalmán. Ahol eddig csak pár ember lézengett a sorompók közt, ott most rengeteg turista ücsörög a padokon, sétál az úton, és nézi a budapesti panorámát. Fizetni már csak annak kell, aki szeretne bemenni az erődbe, és ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy megnézze a második világháborús panoptikumot.

Erősködnek

"Nem útlezárás volt, és a fesztivál tovább folyik szeptember végéig" - erősködik Sült Tiborné, a Mottone Holdings Kft. Képviselője. Elmondása szerint azért került csak beljebb a sorompó, mert sokat esett az eső. A szabadtéri programok emiatt elmaradnak, így a fesztivál a panoptikumra korlátozódik, amiért továbbra is 1200 forintot kell fizetni, mondta Sült.

Arra, hogy a lényegi kérdések megoldása holt tart, egyenlőre nincs válasz. A terület jogi rendezése ügyében tárgyalunk a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI), de erről többet nem mondhatok, mondta a Kft képviselője.

A terület kezeléséért felelős KVI hasonlóan titokzatosan nyilatkozott az ügy jelenlegi állásáról. "Képlékeny a helyzet"- mondta Vereby-Csethe Balázs, a KVI jogi igazgatója. Legalább nincs már jegyszedés az útszakaszon, de próbálunk megegyezni a céggel, de erről többet nem mondhatok, mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!