Auguszta
-3 °C
2 °C

A legdrágább pályázóval építtetne a XII. kerület

2005.12.12. 15:08
A turulszobrot és a kizárólag jó lábú nőknek szoknyát engedélyező Mitnyan György vezette önkormányzat eredményt hirdetett a Novotel mögött elterülő terület beépítésére kiírt pályazaton. A győztest nem volt nehéz kiválasztani, mert jóllehet a többi pályázó több százmillió forinttal olcsóbb ajánlatot tett, kizárták őket a tenderből.

A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a XII. kerület egyik kiemelkedő telkén építendő sportcentrum miatt gyakorlatilag az összes vesztes pályázó. Az Index információ szerint öten pályáztak, ebből két cég közösen. A kizárt pályázók közül eddig ketten fordultak panasszal a döntőbizottsághoz, a harmadik, egy konzorcium egyik fele már eldöntötte, hogy a döntőbizottsághoz fordul, míg partnere még hezitál.

Sportolni jó

A Csörsz utcai sporttelepen jelenleg két faépület, két műfüves focipálya, két teniszpálya található. A kerület a MOM park, a Novotel és a Kongresszusi Központ által határolt területre egy komoly sportcentrumot álmodott. Erre a képviselőtestület eredetileg 2,5 milliárd forintot szánt, amelyet nem sokkal a döntés után - nettó - egymilliárd forinttal megemeltek.

A pályázatra - kifizetve a más pályázatokhoz képest szokatlanul drága, 750 ezer forintos pályázati csomagot - öt nagy építő cég jelentkezett. A pályázók között találjuk a Magyar Építő Rt.-t, a művészetek palotáját tető alá hozó Arcadomot, és egy, a Hídépítővel közös konzorciumot, valamint a pályázaton győztes, és a legmagasabb ajánlatot benyújtó Gropius Rt.-t. A cég 3,6 milliárdos beruházást vállalt, míg a többiek 2,7-2,9 milliárdért megvalósították volna a sportcentrumot.

Gazdaságilag legelőnyösebb

Már a pályázati kiírás is tele volt a vesztesek által vitatott és törvénysértőnek titulált pontokkal. Ezért például az első pályázat után meg kellett jelentetni egy újabb pályázati felhívást, amerly már a javításokat is tartalmazta.

Benne maradt a pályázatban viszont, hogy a tender elnyerésének feltétele a "gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" benyújtása, amilyen feltételt nem ismer a közbeszerzési törvény. A képviselők az egyik ámulatból a másikba estek, amikor megjelent, hogy ennek ellenére olcsó pályázattal még nem lehet a nyerni, mert például a szubjektív elbírálás alá eső "organizációs terv", környezetvédelmi terv és a minőségbiztosítási terv együttese többet nyom a latba, mint az ár.

Sőt, az önkormányzat kizáró okként éppen azt jelölte meg, hogy a cégek "alábecsülték" a közműfejlesztési hozzájárulást, jóllehet a pályázat szerint ez nem is volt értékelési szempont, mondta az Indexnek az egyik pályázó. Ráadásul a 150 millió forintos közműfejlesztés szinte eltörpül a több százmillió forintos különbség mellett. A közműfejlesztés "alulméretezése" miatt két pályzatot érvénytelenített a képviselőtestület baloldali része előtt ismeretlen összetételű zsűri. A harmadik ajánlatot a szakemberek állítólagos hiányára hivatkozva zárták ki a tenderből.

És hogy mivel nyert a Gropius? Azzal, hogy vállalta, a határidő lejárta, 2006. december 31-e előtt három hónappal befejezi a munkát. Az önkormányzat a sportcentrum kivitelezését jövőre elkezdi, és még abban az évben át is akarja adni. Azaz éppen az önkormányzati választások előtt lehet az ünnepélyes átadás.

Az önkormányzat a beruházást saját kötvénykibocsátásából és hitelből akarja fedezni. A döntőbizottságtól megtudtuk, hogy várhatóan az idén határoznak a több milliárdos projektről. Az Index egyelőre hiába próbálta megszólaltani a győztes céget, megkeresésünkre nem reagáltak, és Mitnyan György polgármester is csak visszahívást ígért.

Mitnyan György polgármester és az Index peres viszonyban van egymással