Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kárelhárítás helyett feljelent a zöldtárca

2007.02.13. 14:31
A zöldtárca továbbra sem tartja indokoltnak, hogy lépjen a csepeli galvániszap ügyében, ellenben a környezetvédelmi hatóság feljelentette Illés Zoltán fideszes politikust közveszéllyel való fenyegetés miatt. Illés ugyanis azt mondta, katasztrófahelyzet van. A minisztérium személyeskedő közleménye bu8kott politikusnak titulálja az ellenzéki aktivistát, aki jogi lépéseket fontolgat a közlemény miatt.

"A Büntető Törvénykönyv 270/A §-a alapján, közveszéllyel fenyegetés bűncselekménye miatt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán, Fidesz-tag ellen" - tartalmazza a Környezetvédelmi Minisztérium keddi közleménye.

Csak a tárca szerint nincs katasztrófahelyzet

A tárcának az fáj, hogy a Csepelen, az egykori gyár területén tárolt 1200 tonna galvániszap ügyében Illés Zoltán sajtótájékoztatót tartott, ahol a Pyrus Kft. által készített szakvélemény alapján azt állította katasztrófahelyzet van, a nehézfémeket tartalmazó méreg ugyanis szennyezi a talajvizet és a Dunát, ezzel veszélyezteti a környező országokat is. Illés arról is beszélt, milyen egészségügyi következményei lehetnek a szennyezőanyagnak.

A környezetvédelmi tárca szerint viszont katasztrófahelyzet nincs, így a minisztérium nem is léphet. Környezeti kockázatot képvisel ugyan a csepeli galvániszap, de sem az emberek egészsége, sem a környezet nincs veszélyben, állítják a minisztériumnál. Szerintük a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség rendszeresen ellenőrzi a telephelyet, illetve méréseket végez a környéken. A helyszíni mérések szerint a galvániszapból nem juthat szennyező anyag a talajba, illetve a talajvízbe, sem a Dunába. Azonnali intézkedésre ott, ezért sem szükség, sem jogi lehetőség nincs. A minisztérium közlése szerint a talajvízet egyebek mellett vizibolhával is tesztelték, de negatív eredményre jutottak. A vizibolha ugyanis a legkisebb szennyezés esxetén azonnal elpusztul.


Klikk!

Személyeskedő közlemény

A tárca az állítja, csak azután történhet bármi, hogy a szennyező céget, a Friz Kft-t hivatalosan is felszámolták. A cég felszámolója szerint viszont nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a jogi procedúra végét meg kellene várni, hiszen az világosan látszik, hogy a cégnek nincsen vagyona, csak adóssága. A tárca azonban köti az ebet a karóhoz és nem lép a galvániszap elszállítása érdekében. A zöldtárca keddi közleménye bukott politikusnak nevezi Illés Zoltánt és példák sorával igyekszik bizonyítani, hogy környezetvédelmi ügyekben inkompetens.

A zöld tárca nem jelentette fel kedden Gergely Istvánt, a csepeli önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnökét pedig a szocialista politikus az Indexnek korábban nyilatkozva ugyancsak katasztrófahelyzetről beszélt. Ugyancsak megúszta egyelőre Tóth Mihály Csepel polgármestere, aki azt írta Persányi Miklós szakminiszternek, hogy a galvániszap nyolcvanezer ember életminőségét veszélyezteti.

Illés jogi lépéseket fontolgat

Illés Zoltán szégyenletesnek tartja a zöld minisztérium eljárását. Szerinte Persányi Miklós gyávaságból nem mert személyesen feljelentést tenni, helyette a felügyelőségi vezetőre bízta a piszkos munkát. A felügyelőségnek a kármentesítésben kellene tüsténkednie, nem pedig az államigazgatáshoz méltatlan eljárásokat kezdeményezni.

Illés emlékezetett, vasárnap, amikor fóliával letakarták a galvániszap egy részét, huszonötezer forintot költöttek az akcióra, szerinte ezért köszönetet mondhatna a felügyelőség, amely még ennyire se volt képes az elmúlt négy évben. Illés a minisztériumi közlemény személyeskedő volta miatt szintén jogi lépéseket fontolgat.