Döntésképtelen a fővárosi MSZP

Hetek óta csúszik az MSZP-SZDSZ-megállapodás a fővárosban az őszi önkormányzati választásokra. A szocialisták a két szélsőséget sem zárják ki, amely szerint Demszky Gábor főpolgármesterségét támogatják, vagy éppenhogy indítanak valakit ellene.

Az SZDSZ-hez közeli forrásból az Index úgy értesült, hogy Lakos Imre budapesti szabad demokrata elnök és Molnár Gyula fővárosi MSZP-elnök szerdán délben telefonon egyeztetett egymással.

A beszélgetésen állítólag új információk nem hangzottak el. Az SZDSZ továbbra is arra vár, hogy az MSZP döntésre jusson. Forrásaink megerősítették, hogy a szocialisták két verziót javasolnak az SZDSZ-nek. Az egyik, hogy Demszky Gábor személyében közös főpolgármester-jelöltet állítsanak, de úgy, hogy a lista is közös legyen, vagy ennek ellenkezője merült még fel: azaz se a főpolgármester-jelölt, se a lista ne legyen közös.

Mit akar az MSZP?

A liberális oldalon blöffnek minősítették azt az MSZP-s javaslatot, hogy a városfejlesztést, a városirányítást és a városfejlesztést is maguknak akarják a szocialisták. Az SZDSZ már semmilyen csomagot nem vár, bármilyen javaslatot készek megtárgyalni. Azt is megtudtuk, hogy az SZDSZ fővárosi elnöksége június 23-ára hívta össze a párt budapesti választmányát, ahol döntenek az önkormányzati jelöltállításról - legalábbis azokon a helyeken, városrészekben, ahol kialakult az egyezség a szocialistákkal vagy más módon tisztázódott a helyzet.

Az SZDSZ és az MSZP fővárosi elnökei az Index értesülései szerint csütörtökön a lezáratlan ügyekben a parlamentben egyeztetnek tovább. SZDSZ-es forrásunk úgy látja, hogy az SZDSZ választmányának június 23-i ülése "némi ösztökélést jelenthet a szocialistáknak, hogy jussanak végre valamilyen határozott álláspontra".

Úgy tudjuk, Molnár Gyula a szerdai tárgyaláson elismerte, hogy a szocialistáknak kellene valamilyen végleges döntést hozniuk, de egyelőre további időt kért az MSZP-s politikus. Az MSZP meglehetősen beszorított helyzetben van, hiszen egy felmérés szerint a budapestiek fele Demszky Gábor főpolgármesterségét tartja valószínűnek, akár az MSZP-vel, akár nélkülük.

A budapesti MSZP a múlt pénteken elkészítette a fővárosi listát, amelyet a választmány hagy majd jóvá. E szerint Molnár Gyula a listavezető, akit Gy. Németh Erzsébet követ. Szerdán egyikőjük sem akart nyilatkozni a fővárosi koalíciós egyeztetésekről.  • Hírek
  • Személyi kölcsön