Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyéves hadjárat a falfirkák ellen

2006.09.05. 12:52
Összefogott a budapesti rendőrség, az önkormányzat és egy civil szervezet, hogy megpróbáljanak gátat vetni a megállíthatatlannak tűnő vizuális rongálásnak, a falfirkáknak.

Október elején új, közös akcióba kezd a fővárost elcsúfító falfirkák ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Lát-Kép Egyesület és a Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottsága, derült ki a keddi sajtótájékoztatón. A BRFK falfirkák elleni akcióprogramja már június elején megkezdődött, friss aktualitást a közgadasági egyetem épületének összefirkálása ad az akciónak, mondta el Jármy Tibor rendőr-őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályvezetője.

Megelőző akciók

A sokrétű cselekvési program kidolgozásába tavasszal vágott bele a rendőrség, majd csatlakozott hozzájuk Hanzély Ákos, világbajnok öttusázó vezetésével a Lát-Kép Egyesület és részt vesz az akcióban a Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottsága is. A tervek szerint 2006. október elején indulnak és 2007 végéig tartanak majd a fokozott ellenőrzések a közterületeken és a megelőző akciók az iskolákban.

A munka részeként jogpolitikai javaslatokat is tesznek majd, legálfalak - azaz minden további nélkül befesthető felületek - kijelölését szorgalmazzák, iskolákban tájékoztató megbeszélésekre hívnák a diákokat, megismertetve őket a rongálások anyagi következményeivel. A rendőrség javasolja azt is, hogy az elkapott falfirkálók pénzbüntetés helyett inkább közmunka-büntetést kapjanak, így szembesítve őket saját viselkedésük következményeivel.

A közös cselekvés részeként összehangolják majd az összefirkált felületek megtisztítását, és a megelőző helyszíni akciókat. Megpróbálnak kapcsolatba lépni a firkálókkal, graffitis csoportokkal, a lakótelepi rendőrség kiemelten figyeli majd mozgásukat, és az internetes graffiti-fórumokat is szemmel tartják, vázolta a program részleteit Jármy Tibor.

Gombás fertőzés

Hanzély Ákos elsősorban azt akarta hangsúlyozni, hogy különbséget kell tenni a falfestményszerű graffitik és a legfeljebb kutyavizelethez fogható falfirkák között. Míg az előbbi a városi kultúra szép és - legálfalak rendszerével - támogatandó része lehet, addig az utóbbi - azaz a másodpercek alatt elkészülő "tag", névjegy - olyan mint a nehezen kezelhető gombás fertőzés: ahol megjelenik, ott hamarosan mindent elcsúfít a környezetében.

A tagelők tevékenysége nehezen érhető tetten, tíz firkászból legfeljebb egyet kapnak el a rendőrök. Ezért egyfelől aktívabb rendőri jelenlétre van szükség, másrészt az ingatlantulajdonosok felelősségéről is el kellene gondolkodni, szögezte le Hanzély. Az egykori sportoló szerint a nyugati tapasztalatok azt mutatják, hogy a falfirkáló azért fújja fel, rajzolja névjegyét, hogy azt mások - bandatársai, rivális csoportok tagjai - lássák. Ez egyfajta játék, területmegjelölés, mint a kutyáknál a territóriumkijelölő vizelet. Ezért az összefirkált ház, üzlet, ingatlan tulajdonosának azonnal lépnie kellene, amint megjelenik egy felirat a falon: ha az éj leple alatt felfújt tag reggelre eltűnik, akkor hiába "dolgozott" a graffitis.

A tulaj is felelős

New Yorkban az illetékes hatóságok számon is kérik a tulajdonosokat, ha nem takarítják rendszeresen a homlokzatokat, hozta a külföldi példát Hanzély, aki szerint a graffitifetőzésnek egyik oka a háztulajdonosok igénytelensége. Vannak már jó ideje olyan cégek, amelyek pár ezer forintért vállalnak homlokzattisztítást, mégis sok üzlet nem képes rászánni ezt az összeget, hogy tiszetességesen nézzen ki a portálja. A hosszan megmaradó firkák pedig vonzzák a többit, az összefestett felületek csak nőnek.

A becslések szerint évente százmilliós nagyságrendű összegeket emészt fel a graffitik elleni szélmalomharc. Az összefogás azonban a jelek szerint nem minden téren hatásos, a Lát-Kép felvetése, ami szerint az ingatlantulajdonosok felelősségét is vizsgálni kellene, egyelőre nem tűnik megvalósíthatónak. "Nincs napirenden a rendeletszigorítás" - mondta Danielisz Béla, a városrendészeti bizottság elnöke az Index kérdésére, hozzátéve, hogy a kerületi hatáskörbe tartozó szabályozásra nincs befolyása a fővárosi önkorményzatnak. Hanzély ezzel kapcsolatban újfent hangsúlyozta, hogy a megoldás pedig ez lenne, ki kellene kényszeríteni a "jó karbantartási kötelezettséget".