Piroska
-2 °C
5 °C

Csak 2007-ben érkeznek a Siemens óriáshernyói

2004.06.24. 13:02
Mégis a Siemens megerősített óriáshernyói közlekedhetnek a Nagykörúton, döntött a fővárosi közgyűlés csütörtökön. A villamosok a tervezett 2006-os időpontnál később kerülnek forgalomba, adta hírül az InfoRádió. A Siemens a késedelem és a megerősített járművek nagyobb súlya miatt engedett az árból, a Fidesz képviselője szerint a főváros vezetése figyelmen kívül hagyja a pályázati feltételeket, amelyek kizárják a pályát, ha az nem időben teljesíti a megbízást.
Késéssel ugyan, de mégis a Siemens szállítja majd a nagykörúti villamosokat, döntöttek a Fővárosi Önkormányzat képviselői csütörtöki közgyűlésükön. A járművek hatmilliárd forinttal olcsóbbak lesznek, és a cég ezen felül kártalanítást is fizet. A most szentesített szerződésmódosítás feltételeiről a hét elején egyeztek meg a BKV és a Siemens képviselői, adta hírül az InfoRádió.

Felturbózott óriáshernyók 2007-től

A városatyák mai döntésükkel 2007-re tolták ki a Combino villamosokra szóló szerződés szállítási határidejét. Erre azért volt szükség, mert a német cég korábban jelezte, hogy a típussal több probléma akadt, ezért változtatni kell a jármű szerkezetén.

A változás lényege, hogy a villamosok törékenyebb alumíniumszerkezetét acél vázszerkezetre cserélik le. Mivel a jármű az acélváz miatt nehezebb lesz, ezért olcsóbban adják: 41 milliárd forint helyett mintegy 35 milliárd forintba kerül majd.

Atkári János főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy a csúszás miatt 2 és félmilliárd forintos kár éri a fővárost. A megegyezés szerint ezt a kárt a Siemens megtéríti. Hozzátette, hogy a felújított, megváltoztatott villamos belefér a pályázati keret feltételeibe.

Megsérthették a pályázati feltételeket

A döntést megelőző vitában Deák András, a Fidesz-MKDSZ frakció vezérszónoka azt állította, hogy a módosításról a főváros vezetői titokban állapodtak meg, és Atkári János hazudik. Deák szerint ugyanis a pályázaton kizárási feltétel volt, ha a cég nem teljesíti a szállítási határidőt.

Hozzátette azt is, a felajánlott villamos több okból sem felel meg a pályázat feltételeinek. Ezért az ellenzék nem is támogatta a szerződés módosítását. Atkári János az állítást visszautasította, és közölte, hogy a bírósági tárgyalóteremben beszélik meg majd a részleteket.

A villamosok ügyében hamarosan újra összeül az eredeti tenderbíráló bizottság, és a felajánlott villamossal kapcsolatban itt születik meg a végső döntés.